Soldats israelians desplegant-se al quibuts Kfar Aza, a prop de la Franja de Gaza (Reuters)

Israel diu que ja controla tot el perímetre de Gaza i l'OMS demana un corredor humanitari

Netanyahu identifica Hamas amb Estat Islàmic i diu que la resposta d'Israel tot just acaba de començar, mentre l'exèrcit evacua els pobles pròxims a Gaza

RedaccióActualitzat

 

L'exèrcit d'Israel ha afirmat aquest dimarts que ja ha recuperat el control de tota la tanca del perímetre de la Franja de Gaza, gairebé 4 dies després dels atacs de Hamas de dissabte.

Ho ha dit el portaveu de l'exèrcit, Daniel Hagari, que ha afegit que estan posant mines als punts on els milicians de Hamas l'havien fet caure.

Hagari també ha dit que, de moment, no han trobat cap dels túnels per sota la tanca que s'havia dit que Hamas havia utilitzat per entrar en territori controlat per Israel.

Edificis destruïts pels bombardejos d'Israel, aquest dimarts a la Franja de Gaza(Reuters)

L'OMS reclama un corredor humanitari a Gaza

Al migdia l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha reclamat que s'organitzi un corredor humanitari per fer arribar ajuda a la població de la Franja de Gaza.

Ho ha dit a Ginebra Tarik Jasarevic, portaveu de l'OMS, que ha precisat que els subministraments de 7 grans hospitals de Gaza s'estan acabant.

El corredor humanitari hauria de ser al pas de Rafah, a la frontera amb Egipte, l'únic que no controla Israel, però no està clar si aquest pas està operatiu o està tancat.

Segons Jasarevic, precisament quan dissabte va començar la guerra, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, era a Egipte de viatge oficial.

Soldats israelians desplegant-se al quibuts Kfar Aza, a prop de la Franja de Gaza (Reuters)

Més de 3.000 morts des de dissabte

A mig matí s'ha constatat que la xifra de víctimes mortals en la guerra oberta dissabte pels atacs de Hamas ja puja a més de 3.000, segons els balanços de diverses institucions.

D'una banda, l'Oficina de Coordinació d'Ajuda Humanitària de l'ONU ha comptabilitzat en més de 1.500 els israelians morts a Israel i els palestins morts a la Franja de Gaza.

De l'altra, l'exèrcit israelià ha pujat aquest dimarts a 1.500 els milicians de Hamas morts en territoris controlats per Israel, i que serien els que van entrar-hi dissabte per cometre els atacs.

Les xifres de l'ONU inclouen els 900 israelians, civils i militars, que el govern d'Israel calcula que han mort, i els 687 que ha comptabilitzat fins ara el Ministeri de Salut de Gaza.

Pel que fa als ferits, Israel els quantifica en uns 2.600 mentre que per la banda palestina s'ha donat la xifra de 3.800.

En total més de 3.000 morts i uns 6.400 ferits en menys de 4 dies, xifres esfereïdores.

Palestins porten el cos d'una víctima mortal dels bombardejos d'Israel, aquest dimarts a Khan Younis, al sud de la Franja de Gaza (Reuters)

"Qualsevol que pugui sortir, que surti"

A primera hora del matí un segon portaveu de l'exèrcit, Richard Hecht, ha aconsellat als habitants de Gaza que marxin cap a Egipte:

"El pas de Rafah entre Gaza i Egipte encara està obert. A qualsevol que pugui sortir li aconsellaria que surti."

L'afirmació que el pas cap a Egipte està obert l'ha rectificat l'exèrcit en un comunicat posterior, en què han dit que aquest dilluns ho estava, però que aquest dimarts ja està tancat.

Hecht ha estat el que ha afirmat que l'exèrcit ha trobat "al voltant de 1.500 cossos" de milicians de Hamas en territori controlat per Israel, 500 més del que havien dit fins ara.

Aquest portaveu ha afegit que s'ha "gairebé enllestit" l'evacuació dels 24 pobles més pròxims a la Franja de Gaza, cosa que augura que l'operació militar serà de molta envergadura.

Mentrestant, els bombardejos han continuat durant la nit de dilluns a dimarts, i tropes de l'exèrcit s'han concentrat a prop d'Ashkelon, al nord de la Franja de Gaza, preparant-se per intervenir.

Netanyahu: "Hamas és Estat Islàmic"

Tot plegat després que aquest dilluns al vespre el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, fes un discurs televisat en què va equiparar Hamas amb Estat Islàmic:

"Hamas és Estat Islàmic. I el derrotarem igual que el món il·lustrat va derrotar Estat Islàmic. Aquest vil enemic volia la guerra i tindrà guerra."

Habitants de Gaza contemplen un edifici destruït pels bombardejos d'Israel, aquest dimarts a Khan Younis, al sud de la Franja de Gaza (Reuters)

Netanyahu va acusar els milicians de Hamas d'haver executat nens lligats amb les seves famílies i altres atrocitats, i va assegurar que la resposta d'Israel tot just ha començat.

Va aprofitar per proposar a l'oposició que s'uneixi a un govern d'unitat nacional i va afirmar que "el portaavions més gran del món", dels Estats Units, està de camí a Israel per donar-li suport.

Enterrament d'un soldat israelià mort en els atacs de Hamas de dissabte, aquest dilluns a Tel-Aviv (Reuters)

Per saber-ne més, podeu mirar el documental emès al programa "60 minuts" aquest dilluns "Gaza: condemnats a viure entre dos focs":

 

ARXIVAT A:
GazaGuerra Hamas-Israel
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut