Fum a Gaza després d'un bombardeig israelià, aquest dilluns (Reuters/Saleh Salem)
Fum a Gaza després d'un bombardeig israelià, aquest dilluns (Reuters/Saleh Salem)

Brussel·les anuncia que revisarà les ajudes a Palestina però no les suspendrà

Els ministres d'Exteriors de la UE es reuneixen aquest dimarts per analitzar la situació a Israel

Actualitzat

La Comissió Europea ha anunciat una revisió "urgent" de les ajudes a Palestina dos dies després de l'atac de Hamas en territori israelià. Brussel·les es vol assegurar que cap partida de diners de la UE serveix per finançar activitats violentes contra Israel.

"En no haver-hi pagaments previstos, no hi haurà suspensió de pagaments", ha assenyalat l'executiu comunitari.

Al mateix temps, la Comissió examinarà si, arran del canvi de les "circumstàncies sobre el terreny", cal "ajustar" els programes d'ajuda a la població palestina.

La institució apunta que aquesta revisió "no es refereix a l'assistència humanitària proporcionada en el marc de les Operacions Europees de Protecció Civil i Ajuda Humanitària".

Brussel·les apunta que aquesta revisió dels programes d'ajuda es farà "al més aviat possible" i que qualsevol acció "es coordinarà amb els estats membres i els socis".

 

Una tarda de desori al voltant de les ajudes

Aquest dilluns a la tarda diversos comissaris europeus han fet afirmacions contradictòries sobre aquestes ajudes.

En un primer moment, el comissari de Veïnatge i Ampliació, Oliver Varhelyi, ha anunciat la suspensió de les ajudes després del que ha qualificat de "terror brutal contra Israel".

"Farem una avaluació exhaustiva de tota la cartera d'ajudes", ha piulat el comissari hongarès, que ha xifrat en 691 milions l'ajuda que es veurà afectada per la decisió:


El comissari ha demanat "abordar les bases de la pau, la tolerància i la coexistència" al Pròxim Orient. També ha dit que "la incitació a l'odi, la violència i la glorificació del terror han enverinat les ments de molta gent".

El comissari de Veïnatge i Ampliació de la UE, Oliver Varhelyi
El comissari de Veïnatge i Ampliació de la UE, Oliver Varhelyi (Reuters)


Tres hores més tard, el comissari de Gestió de Crisis, Janez Lenarcic, ha assegurat que els ajuts humanitaris continuaran "tant de temps com calgui" i que l'ajuda humanitària a Palestina no està afectada per la revisió que durà a terme la Comissió Europea.

Lenarcic, també en un missatge a la xarxa social X, ha afirmat que condemna l'atac de Hamas, però que "és imperatiu protegir els civils i respectar el dret internacional humanitari":


Aquesta confusió arriba el dia abans d'una reunió extraordinària dels ministres d'Exteriors de la UE per analitzar la situació a Israel i a la regió, convocada amb caràcter urgent pel cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.

Precisament Borrell ha afirmat que la Comissió "no aturarà els pagaments", i ha assegurat que una decisió com aquesta castigaria "tot el poble palestí" i acabaria "perjudicant" els interessos de la UE a la regió i "envalentint encara més els terroristes":

 

Espanya, en desacord amb aturar l'ajuda

Abans que Lenarcic matisés la posició comunitària, el govern espanyol ha transmès a la Unió Europea el desacord amb aquesta decisió. Fonts de l'executiu espanyol han assenyalat que la decisió anunciada pel comissari de Veïnatge i Ampliació, Oliver Varheyli, ha causat malestar en el govern de Pedro Sánchez.

El ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel Albares, ha mantingut una conversa telefònica amb Varheyli per exposar-li el desacord.

La vicepresidenta segona en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha qualificat la suspensió de l'ajuda d'"indignant" i de ser "una traïció d'Europa als seus principis fundacionals":


La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, també ha lamentat la decisió i ha defensat que "l'ajuda humanitària s'ha de reforçar, no pas suspendre":


Altres estats membres com Irlanda o Luxemburg també han expressat el malestar amb la possibilitat de suspendre les ajudes a Palestina.

 

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelPalestinaComissió EuropeaGuerra Hamàs Israel
Anar al contingut