Israel declara la guerra a Hamas després d'un atac massiu des de Gaza

Hamas llança un atac amb més de 5.000 coets i incursions terrestres que, segons fonts israelianes, han causat almenys 250 morts, més de 1.500 ferits i una crisi d'ostatges. La contraofensiva israeliana ha provocat 232 morts més a Gaza

RedaccióActualitzat

L'exèrcit israelià ha declarat l'estat de guerra després d'un atac múltiple des de Gaza, amb el llançament de més de 2.000 coets i la infiltració de milicians palestins a territori israelià. És una ofensiva inaudita, per l'abast que ha tingut i perquè feia 50 anys que Israel no rebia un atac d'aquesta magnitud, una operació que ha agafat desprevinguda la intel·ligència d'Israel.

El grup islamista Hamas ha reivindicat l'acció, amb almenys 250 morts, més de 1.500 ferits i mig centenar de segrestos, segons l'agència de notícies N12. L'atac ja ha tingut una resposta contundent per part d'Israel. Fonts sanitàries palestines han informat de 232 morts a la Franja de Gaza.

Així ha estat l'atac amb més de 2.000 coets i incursions terrestres des de Gaza. Algunes imatges d'aquest vídeo poden ferir sensibilitats:


En diferents punts hi ha hagut atacs aeris, segons han informat periodistes sobre el terreny i ha confirmat l'exèrcit hebreu. "Desenes d'avions de combat israelians ataquen objectius de l'organització terrorista Hamas a la Franja de Gaza", ha informat, en referència a un operatiu batejat com a "Espases de ferro".

A banda dels bombardejos, hi ha "enfrontaments terrestres" en "diversos punts" al voltant de la Franja.
 

Netanyahu: "Estem en guerra"

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha ratificat l'estat de guerra en la seva primera intervenció després de l'atac:

"Ciutadans d'Israel, estem en guerra. No és una operació, no són rondes de combat, és una guerra."

I ha advertit en un vídeo difós a les xarxes que la contraofensiva serà dura. "L'enemic pagarà un preu sense precedents per la guerra contra Israel", ha indicat.

En un segon missatge televisat al vespre, Netanyahu ha demanat als palestins que marxin de Gaza davant una "imminent ofensiva contra Hamas". El primer ministre israelià ha assegurat que l'exèrcit farà servir tot el seu potencial per destruïr fins a deixar-los en runes "tots els amagatalls de Hamas".

"He ordenat que retornem el foc amb una magnitud que l'enemic no ha conegut mai", ha afegit el primer ministre israelià.

 

Declarats l'estat d'alerta de guerra i el d'emergència nacional

L'atac de Hamas ha sorprès el centre i sud d'Israel a primera hora del matí d'aquest dissabte, dia de descans per als jueus. L'atac de Hamas ha coincidit també amb una festivitat israeliana, la celebració del llibre fonamental del judaisme, i ha arribat l'endemà del 50è aniversari de l'inici de la guerra del 1973, tres setmanes de combats que Israel coneix com la guerra del Yom Kippur i els àrabs, com la Guerra d'Octubre.

El portaveu internacional de l'exèrcit israelià, Richard Hecht, ha detallat que l'atac ha estat "per terra, mar i aire", amb parapents i almenys 2.200 coets --Hamas ha parlat de més de 5.000--.

"L'exèrcit israelià declara l'estat d'alerta de guerra", ha declarat un portaveu militar en un comunicat.

Unes hores més tard, Israel ha declarat l'estat nacional d'emergència a tot el país. Al sud, els atacs contra centrals elèctriques han causat apagades en diversos indrets.

Segons l'exèrcit, milicians de Hamas "s'han infiltrat en territori israelià" per via terrestre en diversos punts. S'ha ordenat als civils de la zona central i sud que es quedin prop dels refugis, i als ciutadans que viuen prop de Gaza, que s'estiguin a dins.

Milicians palestins han aconseguit entrar en territori israelià (Reuters/Mohammed Fayq Abu Mostafa)


Civils i militars israelians segrestats

Una de les màximes preocupacions ara a Israel, són els ostatges, civils i militars, a mans de Hamas. No se sap exactament quants n'hi ha. Alguns han estat traslladats a l'interior de Gaza, d'altres estan retinguts en dues de les més de vint localitats frontereres preses pels milicians islamistes i on continuen els combats amb l'exèrcit israelià.

Els milicians han entrat en diversos assentaments i quibuts i han segrestat israelians que viuen en aquestes localitats. Un alt comandament de Hamas ha dit que tenen prou ostatges com per forçar Israel a alliberar tots els presos palestins.

A la ciutat fronterera de Sderot, milicians palestins han aconseguit burlar els controls i han entrat a la ciutat en una furgoneta, des d'on han disparat a discreció. També han pogut accedir a la presó d'Ashkelon, on han alliberat presos palestins, i al pas fronterer d'Erez, on han agafat el control després de foradar la tanca que separa Gaza d'Israel.

El portaveu de l'exèrcit israelià, Daniel Hagari, ha confirmat dissabte a la tarda el segrest d'un nombre indeterminat de soldats i civils d'Israel. Hagari ha dit que es tracta d'un "crim de guerra" i ha afirmat que Hamas "pagarà el preu" d'aquesta acció criminal.

Hamas ha difós un vídeo en què s'atribueix la captura de diversos homes en una base militar del sud d'Israel. "Imatges de les Brigades Al-Qassam capturant diversos soldats enemics durant l'operació Tempesta d'Al-Aqsa", indiquen. Senyals en hebreu al fons suggereixen que el vídeo s'ha gravat a la banda israeliana, al pas d'Erez.


Israel mobilitza els reservistes per l'atac de Hamas

El ministre de Defensa, Yoav Gallant, ha aprovat el reclutament de soldats de reserva davant l'emergència. Segons el portaveu de l'exèrcit, s'ha cridat "milers" de reservistes, cosa que fa preveure una guerra intensa, que podria estendre's a Cisjordània o la frontera nord, amb atacs al sud del Líban.

En els últims mesos hi ha hagut controvèrsia a Israel, perquè molts reservistes s'han negat a fer el servei militar en protesta per la reforma judicial del govern de Benjamin Netanyahu.

Gallant ha afirmat que Hamas "ha comès un greu error en declarar la guerra" a l'Estat d'Israel. "Israel guanyarà aquesta guerra", ha afegit.

L'executiu israelià també ha ordenat reclutar tots els voluntaris de la policia.
 

"Més de 5.000 coets" llançats, segons Hamas

Hamas ha reivindicat l'ofensiva i ha assegurat que ha llançat "més de 5.000 coets en l'operació que ha batejat com a "tempesta d'Al-Aqsa" contra Israel.

"Hem decidit posar fi a tots els crims de l'ocupació", ha afirmat Mohammad Deif, comandant de les Brigades Ezzedine Al-Qassam, en una gravació difosa per Al-Aqsa TV, el canal de televisió de Hamas. La Jihad Islàmica ha secundat l'ofensiva.

A la frontera entre Israel i Gaza, un grup de palestins ha celebrat l'atac, davant d'un tanc israelià en flames.

Alegria entre els palestins que celebren l'ofensiva davant un tanc d'Israel
Alegria entre els palestins que celebren l'ofensiva davant un tanc d'Israel (Reuters/Yasser Qudih)


Hamas també ha anunciat que han segrestat alguns soldats israelians i, fins i tot, han difós la imatge de com se n'enduien un de mort.

Milicians palestins porten el cos d'un soldat israelià que haurien matat en l'atac
Milicians palestins porten el cos d'un soldat israelià que haurien matat en l'atac (Reuters/Mohammed Fayq Abu Mostafa)

 

Més de 480 morts: 250 a Israel i 232 a la Franja de Gaza

El balanç de l'acció de Hamas és d'almenys 250 morts i més de 1.500 ferits, segons el canal israelià de notícies N12. A l'inici de l'atac, només es parlava d'una dona morta, però l'abast de l'atac ja feia preveure que pujaria el balanç al llarg del dia.

Un fotògraf de l'agència Reuters ha comprovat que hi ha "nombrosos cossos" als carrers de la ciutat de Sderot.

Cadàvers als carrers de Sderot després de l'assalt palestí
Cadàvers als carrers de Sderot després de l'assalt palestí (Reuters/Ammar Awad)

El mitjà Visegrád 24 informava des de primera hora que podria haver-hi "desenes" de morts i ha difós un vídeo en què, segons afirmen, es veu com un escamot palestí dispara des d'un cotxe contra edificis civils:

Les alarmes han començat a sonar a primera hora i ho continuen fent al nord i sud del país, també a Tel-Aviv i Jerusalem.

Impacte d'un dels coets a Tel-Aviv (Reuters/Itai Ron)
Fum a la ciutat israeliana d'Ashkelon
Fum a la ciutat israeliana d'Ashkelon per l'atac des de Gaza (Reuters/Amir Cohen)

Israel no ha esperat a llançar la contraofensiva. Els avions israelians han llançat atacs a la franja de Gaza. Molts habitants de Gaza han abandonat casa seva, prop de la frontera d'Erez.

Netanyahu ha convocat una reunió d'alts funcionaris de seguretat i ha promès una resposta mai vista. El balanç de víctimes palestines s'ha enfilat ràpidament, fins a 232 morts, segons del ministeri de salut.

La fumera s'aixeca a Gaza després del bombardeig d'Israel en resposta a l'ofensiva de Hamas
La fumera s'aixeca a Gaza després del bombardeig d'Israel en resposta a l'ofensiva de Hamas (Reuters/Mohammed Salem)

 

Condemna als atacs, mentre Rússia demana un alto el foc immediat

Davant els esdeveniments desencadenats a Israel, diversos països s'han posicionat. Les Nacions Unides han rebutjat l'atac contra civils israelians i els segrestos i ha reclamat que s'aturin de forma immediata. L'enviat especial de l'ONU per al Pròxim Orient, Tor Wennesland, ha instat a rebaixar la tensió:

"És un precipici perillós, faig una crida a tothom a allunyar-se de la vora."

La Unió Europea, els Estats Units, diverses grans capitals europees i Ucraïna han "condemnat enèrgicament" els atacs de Hamas expressant el seu suport a Israel i coincidint amb el dret que té de defensar-se.

Els Estats Units han condemnat de "forma inequívoca" els atacs de Hamas i han donat ple suport a Israel. Netanyahu assegura que el president nord-americà, Joe Biden li ha transmès personalment el seu suport i li ha dit que Israel té tot el dret de defensar-se de l'atac.

El secretari d'Estat nord-americà Antony Blinken ha assegurat que "mai hi ha justificació pel terrorisme" i ha manifestat la solidaritat dels Estats Units "amb el govern i el poble d'Israel".

La presidenta de l'executiu comunitari, Ursula vor der Leyen, que ha condemnat "inequívocament" els atacs, que equivalen a "terrorisme en la seva forma més menyspreable", considera que Israel té "el dret a defensar-se".

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha subratllat que "el terrorisme i la violència no solucionen res", ha expressat la solidaritat amb Israel i ha instat Hamas a aturar "immediatament aquesta horrible violència".

També Espanya ha rebutjat els "gravíssims atacs terroristes des de Gaza" cap a Israel. En un missatge a X, abans Twitter, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha defensat que Espanya està "compromesa amb la pau i la seguretat a la regió" del Pròxim Orient.

Tant França com Alemanya han rebutjat els "atacs terroristes contra Israel" i han mostrat el compromís amb la seguretat d'Israel i el dret de defensar-se, com també han fet Itàlia i el Regne Unit.

Per la seva banda, el primer missatge de Rússia ha estat demanar "contenció" i ha dit que està en contacte amb totes les parts en conflicte. Després, la diplomàcia russa ha reclamat un alto el foc immediat.
 

Mahmud Abbas: "La injustícia contra els palestins ha fet esclatar el conflicte"

El president de Palestina, Mahmud Abbas, ha parlat amb el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, i li ha assegurat que el tracte injust que reben els palestins ha provocat "una explosió" del conflicte amb Israel.

En una trucada telefònica, Abbas ha defensat que l'escala del conflicte al Pròxim Orient l'han originat les "pràctiques colonialistes i les forces d'ocupació israelianes i les agressions als símbols i llocs sagrats islàmics i cristians", segons informa l'agència palestina de notícies WAFA.
 

Suport a l'ofensiva de Hamas per part de l'Iran, Qatar i Hezbollah

L'ofensiva palestina ha rebut suport de diverses bandes. L'Iran ha felicitat els "lluitadors palestins" i s'ha compromès a donar-los suport "fins a l'alliberament de Palestina i Jerusalem", mentre que Qatar ha manifestat que "només Israel és responsable" de l'escalada de violència.

Hezbollah, la milícia xiïta del Líban, s'ha felicitat per "l'operació heroica" de Hamas contra Israel.

 

Recupera el documental de Punt de no retorn "Dins la Jihad Islàmica Palestina i l'alternativa a les armes"

ARXIVAT A:
IsraelGazaIsrael envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut