La caça es limita al rorqual comú, la segona espècie de balena més gran del planeta(Reuters/Ints Kalnins)

Islàndia reprèn la caça de balenes i obligarà els arponers a fer un curs de biologia

Reykjavík va suspendre la caça al juny després que un informe conclogués que els animals trigaven massa a morir i ara assegura que seran més estrictes

RedaccióActualitzat

Islàndia reprèn la caça comercial de balenes després de dos mesos en què ha estat suspesa, arran d'un informe encarregat pel govern que concloïa que trigaven massa a morir després de ser arponades, infringint la seva llei sobre benestar animal. Ara se'n torna a permetre la caça, incorporant una nova directiva per intentar evitar-ne el patiment.

"S'emetrà un reglament que inclourà requisits detallats i més estrictes per als grups de caça i els seus mètodes, així com més supervisió", assegura en un comunicat el Ministeri de Pesca islandès. A més a més, els caçadors de balenes haurien de fer un curs de biologia de balenes, percepció del dolor i estrès, i se'ls explicarà com arponar els animals per assegurar-se que moren ràpidament.
 

Dues dècades de moratòria

La Comissió Balenera Internacional, un organisme mundial que supervisa la conservació de les balenes, va imposar una moratòria el 1986 perquè algunes espècies es trobaven a prop de l'extinció. 20 anys després, la caça es va reprendre i s'ha anat interrompent puntualment, com ha passat aquest estiu. Ara, Islàndia la reprendrà, juntament amb Noruega i el Japó.

La caça es limita al rorqual comú, la segona espècie de balena més gran del planeta, només per darrere de la balena blava, i que pot arribar a pesar 80 tones i assolir una longitud de fins a 26 metres. Poden viure 90 anys.
 

"Una pràctica cruel, innecessària i obsoleta"

L'organització internacional per a la conservació dels oceans OceanCare ha lamentat la decisió d'Islàndia. "Estem profundament decebuts" asseguren en un comunicat, en què subratllen que, malgrat que hi hagi una normativa més estricta, "no hi ha dubte que els baleners islandesos no compliran els nous requisits imposats".

"Cal posar fi a aquesta pràctica cruel, innecessària i obsoleta", apunta l'ONG.

També fan valdre l'informe que va empènyer el govern d'Islàndia a suspendre la caça a finals de juny. Deia que més del 40% dels 58 exemplars de balena estudiats no havien mort instantàniament. 

"A dos exemplars els van haver de disparar quatre vegades. Matar-ne una els va comportar gairebé una hora, i dues hores, l'altra", destaca OceanCare. 

 

Anar al contingut