Girona evita 141 desnonaments a la ciutat el 2023 i fa la mediació per signar 29 lloguers socials

ACN Girona - Durant el 2023 l'Ajuntament de Girona va aturar 141 desnonaments que estaven previstos a la ciutat. El consistori va intervenir per evitar que les famílies afectades perdessin l'habitatge. En els darrers quatre anys, el consistori ha frenat 466 desnonaments. A banda dels 141 que es van aconseguir suspenderdre l'any passat, el 2022 se'n van evitar 160, el 2021, 107, i el 2020, 58. En el que va d'aquest any, s'ha aconseguit en 69 casos. A més, des del servei de mediació de l'Oficina Municipal d'Habitatge van firmar fins a 29 lloguers socials a persones amb risc d'exclusió residencial. Es tracta d'una xifra rellevant, ja que són dos més que en els tres anys anteriors junts, si bé el 2020 estava condicionat a les moratòries per la pandèmia.

Des del servei de mediació també es tramiten els informes de vulnerabilitat que els òrgans judicials demanen per tal de fer efectiu, o no, un desnonament. El 2023 se'n van enviar 168. Aquests informes detallen la situació de vulnerabilitat i d'exclusió de les persones que poden ser desnonades, per tal que els jutges tinguin un element més per valorar durant el procés judicial. En total, des que es va posar en marxa el servei el 2012, s'han tramitat 796 expedients de vulnerabilitat a Girona.

Des de l'Ajuntament assenyalen que el problema d'accés a l'habitatge és "un dels grans reptes" que té el consistori. Per això, des de l'àrea d'Igualtat, Justícia Social i Cooperació aposten per seguir mantenint el servei de mediació com a mesura per tal que "els grans tenidors apliquin lloguers socials i assequibles a les famílies vulnerables en comptes de desnonaments".

En aquest sentit, la regidora del ram, Amy Sabaly Balde, deixa clar que la voluntat de l'Ajuntament és seguir amb una "aposta ferma" per augmentar el parc públic d'habitatge a la ciutat de Girona.

El servei de mediació de l'Oficina Municipal d'Habitatge atén qüestions que poden anar des d'un simple assessorament telefònic inicial fins a l'acompanyament davant de notari quan es finalitza la negociació, passant per totes les fases intermèdies del procediment com l'acompanyament, l'entrega de documentació, la negociació davant l'entitat o la suspensió de llançaments.

Anar al contingut