Fins a 3.000 euros per regar el jardí: els municipis acceleren per multar l'excés de consum

Ajuntaments com els d'Alella, Sant Julià de Ramis o Matadepera estan fent canvis en les ordenances per multar els consums excessius d'aigua

RedaccióActualitzat

En la situació de sequera i més de sis milions de catalans en situació d'emergència, són molts els municipis que estan fent canvis a les ordenances municipals per poder multar els veïns que gastin més aigua de la permesa.

El màxim permès en els 202 municipis de Barcelona i Girona que estan en emergència des de l'1 de febrer és de 200 litres per persona i dia. Cal puntualitzar que això és el poden gastar segons els habitants que tenen i que inclou el que es gasta no només en habitatges, sinó també en la indústria, l'agricultura i la ramaderia, el comerç o els equipaments esportius.

Ara bé, si ens centrem només en el que es gasta a casa, el consum recomanat és de 100 litres per persona i dia.

Més de 1.000 litres per persona i dia

Un límit que se sobrepassa amb escreix en municipis com Sant Julià de Ramis, al Gironès. L'ACA ja els va multar l'any passat amb 2.000 euros perquè superaven el consum permès. En aquell moment, eren 230 litres diaris per persona.

L'Ajuntament va analitzar el consum d'aigua durant el tercer trimestre de l'any passat i va detectar que 150 veïns no complien les limitacions: 50 superaven els 500 litres i 27, els 1.000 litres de consum d'aigua per dia. És a dir, multipliquen per deu el consum recomanat.

 

Cases a Sant Julià de Ramis

Sant Julià de Ramis preveu començar a sancionar a la primavera

 

Han detectat que un dels motius, a banda dels casos de malbaratament, és que hi ha cases en què no tothom està empadronat al municipi i, per tant, tenen els consums alterats.

En tot cas, se'ls van enviar notificacions per instar-los a disminuir el consum i està previst començar a sancionar-los un cop es revisi novament quanta aigua han gastat el primer trimestre d'aquest any.

 

Quins imports tindran les multes?

Les multes que preveuen els ajuntaments que ja tenen a punt les ordenances poden arribar fins als 3.000 euros. Ho preveuen normatives com la que acaba d'aprovar l'Ajuntament d'Alella, al Maresme.

Té moltes cases unifamiliars amb jardí i piscina, on se superen amb escreix els 100 litres d'aigua per habitant i dia. Per intentar revertir la situació, l'Ajuntament ha posat en marxa una campanya pedagògica i ha aprovat ordenances que els permetran actuar en cas d'incompliments dels veïns.

Aquestes són les sancions que preveuen:

  • Infraccions lleus: inclouen rentar vehicles, regar jardins de menys de 100 m², omplir piscines de menys de 36 m² i superar el límit del consum establert per a l'ús domèstic. La multa en aquests casos pot ser de fins a 750 euros.
  • Infraccions greus: inclouen regar jardins d'entre 100 i 200 m² i omplir piscines d'entre 36 i 200 m². Les sancions en aquest cas van dels 751 als 1.500 euros.
  • Infraccions molt greus: inclouen regar jardins de més de 200 m² i omplir piscines de més de 200 m². Les sancions van des dels 1.501 als 3.000 euros.

Les reincidències es poden considerar greus o molt greus.

Durant els pròxims dies, els veïns d'Alella que més aigua consumeixen rebran una carta personalitzada de l'Ajuntament en què se'ls demanarà que redueixin el consum d'aigua. Si no ho fan, podran ser objecte d'inspeccions de la policia local i rebre aquestes sancions.

"Hem d'anar a buscar els que no fan un bon ús de l'aigua. Fins i tot, en el cas d'Alella, amb l'ús del dron es poden detectar infraccions en piscines, jardins...", ha explicat a TV3 l'alcalde de la població, Marc Almendro.

anunci d

Alella és un dels municipis que està en fase d'emergència per sequera

 

"Hem d'anar acotant tota aquesta gent incívica"

A Matadepera, al Vallès Occidental, la situació és semblant. Un miler d'habitatges del poble superen els 100 litres d'aigua per habitant i dia, però és que n'han detectat una cinquantena que multipliquen per cinc aquesta xifra. Això explica, en part, que Matadepera gastés el mes passat 370 litres per habitant i dia, pràcticament el doble del permès.

Aquí també acaben d'aprovar una nova ordenança que els permetrà multar. "Hem d'anar acotant tota aquesta gent incívica. Hem de fer la crida perquè tots ens aboquem a consumir menys", assegura Guillem Montagut, alcalde de Matadepera.

 

 

On es consumeix més aigua a la llar?

A falta de dades de consum domèstic per municipis, aquest mapa mostra la xifra de litres d'aigua consumits per persona i dia per comarques:

 

 

ARXIVAT A:
Sequera
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut