Brussel·les

Fins a 10 milions d'europeus poden perdre capacitat auditiva pels reproductors de música portàtils

Escoltar música amb auriculars només durant cinc hores a la setmana pot ser perillós per a la salut si es fa amb un volum superior als 89 decibels. Així ho ha advertit la Comissió Europea, que ha anunciat que prendrà mesures en l'àmbit comunitari. I és que segons la Comissió Europea, fins a 10 milions d'usuaris europeus poden córrer el risc de quedar-se sords, entre un 5% i un 10% dels usuaris.

Actualitzat
En els últims quatre anys s'han venut a tota la Unió Europea 1,2 milions de reproductors de música portàtils i entre 50 milions i 100 milions d'europeus els utilitzen cada dia. Però aquest aparell, que permet escoltar música a un volum elevat amb una qualitat excel·lent, comporta riscos com la pèrdua auditiva.

Un informe científic encarregat per la Comissió Europea alerta de l'ús continuat d'aquests aparells i afegeix que el nombre d'europeus exposats a aquests riscos és d'entre dos milions i mig i deu milions de persones, és a dir, entre el 5% i el 10% de la població. Les dades s'han fet públiques a Brussel·les, en el marc d'una conferència dedicada als reproductors personals de música.

Aquest informe, de fet, alerta que els usuaris de reproductors de música personal, com ara els MP3 i els iPod, poden tenir una pèrdua irreversible d'audició al cap de cinc anys, si escolten música a un volum elevat una hora al dia. La reglamentació europea actual ja limita el nivell dels reproductors a 100 decibels, però la comissària de Consum, Meglena Kuneva, ja ha anunciat mesures addicionals.

"Necessitem tenir una bona combinació de mesures. Posarem la seguretat per davant, com és habitual. Perquè es tracta de la capacitat de sentir-hi, un dels sentits més importants. I pel que sabem, segons l'opinió del comitè científic i la recerca que s'ha fet al Regne Unit, per exemple, i a altres països, els adolescents hi estan especialment exposats. Per això farem tot el que calgui", ha afirmat.

De moment, la Comissió Europea ha convocat a Brussel·les la indústria i associacions de consumidors, per tal de buscar solucions pactades, i per ara no descarta cap possibilitat, com per exemple fer canvis a les etiquetes, posar noves limitacions tècniques i conscienciar els consumidors.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut