Escoles i instituts hauran de tenir regulat l'ús del mòbil el curs que ve

La normativa la desenvoluparà cada centre d'acord amb els criteris sorgits del debat impulsat pel Consell Escolar

Actualitzat

Les escoles i els instituts hauran de tenir regulat l'ús del mòbil el curs que ve, d'acord amb els criteris que sorgeixin del debat que impulsaran al llarg d'aquest mes de novembre els consells escolars d'arreu de Catalunya amb docents, famílies, direccions de centres i alumnes

Educació admet que hauria estat més senzill prohibir els mòbils, però defensa que regular és molt més educatiu.

Arran d'aquest procés participatiu que es farà als 12 serveis territorials, el Consell Escolar elaborarà un document amb recomanacions sobre la regulació dels mòbils als centres educatius abans d'acabar l'any. 

En les primeres setmanes del 2024, Educació instarà els centres educatius a iniciar un procés per indicar a les normes de funcionament del centre com regularan el telèfon mòbil. 

Durant els mesos següents, els centres educatius podran impulsar aquest debat amb les famílies i regular l'ús del mòbil d'acord amb el marc establert pel Departament d'Educació, que respectarà els criteris marcats pel Consell Escolar. Els centres hauran de tenir enllestida aquesta regulació el curs vinent.


Un 53% dels centres tenen regulat l'ús dels mòbils

Actualment, el 53% dels centres educatius tenen regulat l'ús dels mòbils. De fet, segons una enquesta del Departament, un 23% dels centres prohibeixen utilitzar-los i un 14%, fins i tot, portar-los. 

En el cas dels centres que ja han fet alguna regulació, "s'adequaran al marc general, si ho consideren necessari", tal com exposa el Departament d'Educació. 

A través de la Inspecció, Educació acompanyarà els centres en aquest procés amb l'objectiu que el curs 2024-2025 tots hagin regulat l'ús d'aquests aparells d'acord amb la seva comunitat educativa

Per ara, l'aposta de la consellera d'Educació, Anna Simó, passa més per "educar" sobre la utilització d'aquests dispositius i els seus riscos que no pas per prohibir. 

A l'escola FEDAC de Sant Andreu els alumnes han de deixar el mòbil dins d'una taquilla quan arriben a les 8h
A l'escola FEDAC de Sant Andreu els alumnes han de deixar el mòbil dins d'una taquilla quan arriben a les 8.00

Qüestionari als participants dels debats

Com a preparació del debat, abans de les sessions que impulsaran els consells escolars territorials, els participants podran respondre un qüestionari perquè indiquin en quin grau estan d'acord amb les següents afirmacions:

  1. Que el Departament d'Educació estableixi un marc general per a la regulació de l'ús dels mòbils.
     
  2. Que la regulació de l'ús dels mòbils la concretin els centres educatius considerant la seva realitat.
     
  3. Que la regulació de l'ús dels mòbils es faci amb la participació dels membres de la comunitat educativa.
     
  4. Que la regulació de l'ús dels mòbils l'aprovi el Consell Escolar de Centre, s'inclogui a la normativa del centre i es publiqui al web del centre educatiu.
     
  5. Quins aspectes claus considereu que ha d'incloure la regulació dels mòbils als centres. Indiqueu de l'1 al 4; 1 (Mínima prioritat) i 4 (Màxima prioritat): Activitats lectives / Espais: biblioteca, passadissos... / Esbarjo / Temps escolars: acollida, menjador, colònies... / Extraescolars / Franges d'edat / Nivells d'ensenyament / Guarda i custòdia dels mòbils.
     
  6. Que els centres educatius defineixin de forma explícita en el seu projecte educatiu l'ús dels mòbils en activitats d'ensenyament i d'aprenentatge.
     
  7. Que el Departament d'Educació doni suport explícit als centres en aquesta regulació a través de l'acompanyament i la supervisió.
     
  8. Considereu que hi ha altres aspectes que han de ser inclosos en la regulació dels mòbils?

De fet, el Consell Escolar ja ha publicat diversos documents en relació amb l'ús del mòbil als centres, els anys 2015, 2019 i 2020, i alerta que cal ensenyar els joves a fer-ne un ús "moderat, crític i productiu".

En paral·lel als debats territorials, també hi haurà una sessió de treball amb les principals associacions de famílies del país, en què participaran representants de l'àmbit de la pediatria. Igualment, el tema també es tractarà a la Junta de directors i directores.  

 

ARXIVAT A:
Infància
Anar al contingut