Aragonès insta Sánchez a moure's i demana avançar cap a un referèndum sobre la independència

El president avisa el líder del PSOE que només s'asseurà a negociar el model de finançament si és bilateralment

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha emplaçat Pedro Sánchez a fer el primer pas si de debò vol aconseguir el seu suport per repetir com a president del govern espanyol.

Aragonès ho ha dit aquest dimarts al migdia en la compareixença posterior a l'última reunió del govern abans de marxar de vacances.

El president ha insistit que els partits catalans han de tenir "la capacitat d'aprofitar al màxim" la situació creada, però ha afegit que la iniciativa correspon a Sánchez:

"Des de Catalunya hem d'actuar en defensa del país, i aquells que vulguin la investidura s'hauran de moure, per tant Pedro Sánchez s'haurà de moure, l'haurem de seguir fent moure."

Pel que fa als resultats del 23J, Aragonès ha afirmat que ha estat Catalunya qui ha "frenat un govern de dreta i d'extrema dreta" a Espanya i que ara cal "defensar Catalunya".


Un referèndum sobre la independència, el seu objectiu

També ha dit que en les negociacions per a la investidura poden ser útils "els espais de negociació" que ja hi ha creats i també hi ha afegit la seva proposta d'acord de claredat, que ha definit com una "eina útil".

A diverses preguntes dels periodistes, el president de la Generalitat ha dit que, en últim terme, el seu objectiu final és fer un referèndum d'autodeterminació:

"Un referèndum perquè la ciutadania de Catalunya es pronunciï sobre la independència de Catalunya, aquest és el nostre objectiu."


"No anirem de la mà d'Ayuso a defensar un nou finançament"

A una pregunta sobre declaracions de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, sobre la intenció de negociar un nou model de finançament autonòmic, Aragonès se n'ha desentès:

"Em sembla que la ministra ha dit que la revisió del model de finançament era urgent, fa 10 anys que està caducat, ella en fa 5 que és ministra, si vol posar-s'hi que s'hi posi, nosaltres no anirem a negociar un finançament que impliqui altres comunitats autònomes, no anirem de la mà d'Ayuso i García Page a defensar un nou model de finançament autonòmic."

En aquest sentit, Aragonès ha afegit que només s'asseurà a negociar el model de finançament si la negociació és bilateral, entre els dos governs.


"Fins que no s'encarrili la negociació..."

Davant l'allau de preguntes sobre aspectes possibles concrets que poden entrar en les negociacions per a la investidura de Sánchez, Aragonès s'ha negat a contestar per no "espatllar la possibilitat d'acord":

"Durant aquest mes d'agost, en què les negociacions avançaran lentament, aniran sortint moltes idees i propostes, i uns parlaran de sistema de finançament, els altres del FLA... Fins que no s'encarrili la negociació, i qui primer s'ha de moure és Pedro Sánchez, no em podré pronunciar sobre aspectes concrets que formen a dia d'avui part més de l'especulació que de la realitat."

 

"La palanca de força" d'ERC i Junts

Les possibilitats que Pedro Sánchez pugui continuar com a president del govern espanyol passen per aconseguir el suport explícit o implícit tant d'ERC com de Junts, sobretot després que el vot exterior prengués un diputat al PSOE en favor del PP.

Fa una setmana, al Parlament, Aragonès va proposar a Junts de fer "un front comú" per negociar el suport a Sánchez, i dissabte ERC va admetre "converses" amb Junts, mentre el líder d'aquest partit, Carles Puigdemont, demanava "discreció i prudència".

Aquest diumenge, ERC, amb una carta pública, va insistir a Junts d'aprofitar "la palanca de força" que atorga la situació als dos partits, perquè el PSOE "no té cap altra majoria alternativa" disponible.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, no ha trigat a respondre a Aragonès en aquest sentit. La presidenta de Junts diu que parlar de taula de diàleg i d'acord de claredat demostra el nivell de desconnexió d'Aragonès amb la realitat de l'independentisme. A més, Borràs puntualitza que del sentit del vot dels seus diputats ja en parlaran des de Junts:

 

Les 4 línies de l'obra de govern

Aragonès ha començat la seva compareixença d'aquest dimarts exposant les 4 línies que considera que mostren la bona situació de l'economia a Catalunya i del projecte polític del seu govern.

Ha valorat positivament les dades d'ocupació i d'activitat econòmica, i ha afirmat que la transició energètica "està avançant amb força", amb noves instal·lacions d'energies renovables.

També ha destacat l'augment de plantilles públiques en aquesta legislatura, principalment en els àmbits sanitari, educatiu i de seguretat, i s'ha marcat com a objectiu "donar un nou impuls" a l'ús social del català:

"Hem de seguir defensant l'escola en català, que permet que alumnes d'arreu amb condicions molt diverses s'escolaritzin conjuntament i en català, cosa que permet la cohesió social."

 

 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut