Recompte de vot exterior a Palma (EFE/Miquel A. Borràs)

Vot exterior: el PP pren un diputat al PSOE a Madrid i Sánchez necessitaria el "sí" de Junts

Els populars aconsegueixen un diputat més per Madrid i sumen 137 escons, mentre que el PSOE el perd i queda amb 121

RedaccióActualitzat

El recompte del vot exterior fa guanyar un diputat més al Partit Popular en detriment del PSOE a Madrid. Amb els vots del CERA, els populars finalment tindran 137 diputats mentre que els socialistes es queden amb 121.

Amb aquest resultat, la suma de blocs al Congrés serà de 172 escons pel bloc de la dreta (PP, Vox, Coalició Canària i UPN); i 171 per al bloc d'esquerres (PSOE, Sumar, ERC, PNB, EH Bildu i BNG). Per assolir la majoria i investir president Pedro Sánchez, el candidat del PSOE, el bloc d'esquerres necessitaria el "sí" d'almenys dos dels set diputats de Junts i l'abstenció dels altres cinc.

Aquest divendres s'ha fet el recompte del vot exterior de les eleccions generals del 23J, en què hi havia diversos escons crucials que podien ballar de cara a les possibles majories per a la investidura.

Hi havia fins a nou escons que podien canviar de mans per la poca diferència de vots. Pel que fa a Catalunya, Tarragona i Girona han acabat el recompte i no hi ha hagut cap canvi en l'assignació d'escons.

Així queda ara el repartiment d'escons al Congrés dels Diputats, un cop escrutat el vot a l'estranger:

 


A Girona el PP va quedar a només 363 vots d'obtenir un escó de Junts. En el recompte del vot exterior, Junts ha aconseguit 336 vots de residents a l'estranger i el PP 275, que no han estat suficients per apoderar-se de l'escó en disputa.

Pel que fa a Tarragona, era el PSC qui podia arrabassar un escó a Junts, ja que es va decidir per una diferència de només 1.298 vots en l'escrutini provisional del 23-J. Junts finalment també manté l'escó a Tarragona després d'haver sumat 200 vots per correu i que el PSC n'hagi sumat 658.

Canvi d'escons a Madrid

El recompte del vot per correu de Madrid ha estat decisiu. Un diputat que fins ara tenia el PSOE ha passat finalment al PP. Amb aquest canvi a la balança s'altera una hipotètica majoria del bloc d'esquerres, i Sánchez no en tindria prou amb l'abstenció de Junts per a la investidura i li caldria el vot a favor d'almenys dos diputats de la formació que encapçala Míriam Nogueras.

Els populars aconsegueixen, amb el vot exterior, 16 escons per Madrid, i 137 en el conjunt del Congrés dels Diputats, un més dels que es van oficialitzar la jornada electoral del 23J.  

Com a dada afegida, el nou escó que el PP guanya a Madrid correspon a Carlos García Adanero, el diputat trànsfuga d'UPN. La formació navarresa va expulsar García Adanero després que aquest no va respectar la disciplina del partit i va votar el febrer de 2022 en contra de la reforma laboral presentada pels socialistes. Finalment, la llei va tirar endavant per l'error en el moment de la votació del diputat popular Alberto Casero.

A la Comunitat de Madrid hi ha 46.394 vots de ciutadans residents a l'estranger, més que en cap altra circumscripció. El recompte dels vots, que es preveia que acabaria a les set de la tarda, ha acabat finalment passats quarts les deu de la nit.

 

Escons en joc a tot l'estat

A la resta de circumscripcions on hi podia haver canvis, el vot dels ciutadans que resideixen a l'estranger no ha modificat el repartiment d'escons.

A Cantàbria, el PP no ha aconseguit prou vots del CERA per treure a Vox un dels seus diputats. El recompte de vots a l'estranger a Cantàbria s'ha allargat més del previst perquè han arribat tres caixes amb vots quan ja havia començat el recompte de paperetes. En un principi, la Junta Electoral havia rebutjat comptar els vots de les tres caixes, però finalment han acceptat les al·legacions dels grups polítics i les han acceptat.


Més de 2,3 milions d'electors

En aquests comicis hi havia més de 2,3 milions de persones amb dret de vot l'estranger, tot i que es calcula que l'ha exercit prop d'un 10%, uns 230.000 electors. La xifra suposa gairebé el doble de la mitjana habitual en eleccions generals

A més era la primera vegada des de l'any 2011 en què els electors inscrits en el Cens Electoral de Residents Absents (CERA) podien votar en unes generals sense haver de sol·licitar-ho abans. També se'ls va permetre descarregar-se les paperetes de votació per internet.

La majoria viuen a l'Argentina (434.599 persones), França (237.599), els Estats Units (157.969), Cuba (152.791) i Alemanya (142.537).

El recompte del vot exterior es produeix en les juntes electorals provincials i és públic.   

ARXIVAT A:
JuntsPPPSOEVoxEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut