Aragonès diu que l'independentisme és "decisiu" tot i el resultat i insta Junts a "entendre's"

El president de la Generalitat creu que els 14 escons obtinguts per ERC i Junts han de servir per condicionar la investidura i aconseguir una solució al conflicte

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aposta per un "front comú" amb Junts per Catalunya per poder posar condicions a la investidura de Pedro Sánchez. Ho ha dit aquest dimecres en la primera sessió de control després del 23J, en què ha admès els mals resultats de l'independentisme.

Aragonès ha destacat que, tot i que els suports obtinguts a les urnes "no són bons", ara s'obre una "oportunitat" per condicionar la investidura i aconseguir avanços cap a una solució al conflicte.

Per això, demana valentia i fer valer els 14 diputats d'ERC i Junts --7 de cada partit-- al Congrés:

"Venen setmanes de treball, negociació i coratge. És el que hem intentat fer aquests quatre anys, amb encerts i errors. I ho farem millor si ho fem conjuntament."

En aquest sentit, Aragonès esperarà que Pedro Sánchez faci el primer moviment, perquè considera que correspon al candidat socialista a la investidura "fer propostes" als partits que poden donar-li suport.


Junts vol ser fidel als seus compromisos

Per la seva banda, el president del grup de Junts, Albert Batet, ha destacat que el seu partit "no defugirà" aquesta posició de "força", però ha assegurat que serà "fidel" als seus compromisos.

D'entrada, diu que esperaran a saber si els socialistes "volen o no una negociació política".

Batet també ha aprofitat per llançar un retret pel pacte entre el PSC, els Comuns i el PP a Barcelona assegurant que Junts "no farà tripijocs estranys ni d'amagatotis".

Illa evita parlar dels resultats

L'únic líder polític del Parlament que no ha parlat dels resultats de les generals ha estat Salvador Illa.

El socialista ha aprofitat la sessió per reclamar al govern un grau més alt de compliment de l'acord pressupostari al qual van arribar tots dos partits amb els Comuns:

"M'equivocaria molt preguntant per la seva voluntat de complir l'acord pressupostari, perquè no en dubto. Però sí que faig el prec que posem la sisena marxa al compliment de l'acord assolit."


El PPC reclama "lideratge" a Illa

Per la seva banda, el PPC ha reclamat "lideratge" a Illa per crear una "alternativa" a Catalunya per enviar el nacionalisme català a l'oposició. Si no, es perdrà una "gran oportunitat" per aconseguir un govern a Catalunya encapçalat pel constitucionalisme, ha afegit Alejandro Fernández, cap de files dels populars catalans.


Els Comuns demanen evitar repetir eleccions

La líder dels Comuns, Jéssica Albiach, ha cridat els partits catalanistes a evitar una repetició electoral. "No ens podem permetre donar una segona oportunitat a la dreta i l'extrema dreta, als que volen arrasar Catalunya."

 

ARXIVAT A:
ERCPere AragonèsVoxEleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut