La segona meitat del segle XX als Països Baixos es van adoptar més de 40.000 nens

Els Països Baixos suspenen les adopcions internacionals en constatar robatori de nens

Un informe oficial destapa la passivitat de successius governs davant la falsificació de documents, coaccions a mares o robatori de nadons entre els anys 1967 i 1998

Actualitzat

El govern dels Països Baixos ha suspès les adopcions internacionals després d'una llarga investigació que ha destapat "irregularitats i abusos" en aquests processos durant dècades. Es vol fer una revisió crítica del control en els processos d'adopció del país i es prometen ajudes econòmiques i psicològiques als adoptats.

Una investigació oficial iniciada el 2018 ha revelat tota mena d'abusos comesos entre el 1967 i el 1998: robatoris de nens als pares biològics, falsificació de documents i coaccions a les mares perquè donessin en adopció els seus fills. Segons l'informe, els països d'origen dels nens són Colòmbia, Bangladesh, el Brasil, Indonèsia i Sri Lanka.

L'executiu critica la passivitat dels governs anteriors malgrat saber que hi havia problemes en el sistema. El ministre sortint de Protecció Legal, Sander Dekker, ha reconegut que el govern "no ha actuat durant anys i ha apartat la mirada dels abusos en les adopcions internacionals".

"És dolorós concloure que el govern no ha fet el que se n'esperava. L'executiu hauria d'haver assumit un paper més actiu i hauria d'haver intervingut en els casos d'abús. El sentiment positiu que fèiem un bé amb l'adopció ho pot explicar, però no ho justifica."

Considera que el sistema encara està obert al frau i, per tant, ha decidit suspendre temporalment les adopcions internacionals "per protegir els nens i els seus pares biològics contra els abusos".

Adopcions
Un informe revela que els governs n'estaven al cas però no van fer res

La suspensió s'ha fet de manera immediata. No s'iniciaran nous processos, però en els que estiguin en marxa, amb famílies que ja tenen els permisos, es podran completar els procediments, tot i que caldrà sotmetre's a una prova addicional.

El govern admet que aquestes revelacions són un cop dur a la imatge internacional dels Països Baixos, que s'identifiquen amb la integritat i la tolerància.

 

Investigació iniciada el 2018

A finals del 2018, el govern va crear una comissió d'investigació per la pressió d'un nombre creixent de joves adoptats que van començar a investigar les seves arrels i sovint van trobar que els seus documents de naixement havien estat falsificats o s'havien perdut o que la seva adopció havia estat il·legal. El ministre de Protecció Legal va encarregar investigar les irregularitats denunciades en diferents països, com el Brasil, Colòmbia, Sri Lanka, Bangladesh o Indonèsia, en què s'apuntava la participació dels respectius governs en l'adopció il·legal de nadons.

"El govern, amb la idea de fer el be amb les adopcions a l'estranger, va ser massa passiu. La supervisió dels processos va ser insuficient i no es van prendre mesures davant dels abusos que sortien a la llum."

S'han destapat irregularitats con la falsificació de documents, frau i corrupció, però també connivència en "actes poc ètics", com el tràfic de nens o les adopcions "sota falsos pretextos, amb pressió moral, que va crear deliberadament incertesa i ambigüitat sobre els orígens, o abusant de la situació de pobresa".

En alguns dels casos més difícils es va comprovar que els nens adoptats a través d'intermediaris havien estat robats o comprats coaccionant els pares. S'han investigat casos de robatori de nadons als seus pares, coaccions a mares per donar els fills falsificant documents sobre els orígens dels nadons, aprofitant entorns de pobresa i valent-se d'organitzacions que proporcionaven les criatures que acabaven sent adoptades als Països Baixos.

Adopcions
La majoria de les adopcions procedien de Colòmbia, Bangladesh, el Brasil, Indonèsia i Sri Lanka (Vull adoptar)

Durant la segona meitat del segle passat, les famílies neerlandeses van adoptar 40.000 nens de 80 països. Les adopcions han disminuït els últims anys, amb només 145 nens adoptats el 2019.

Segons dades de la fundació Mijn Roots ( les meves arrels en holandès) mostren que els principals països d'origen dels nens adoptats per parelles neerlandeses entre el 1981-1992 van ser: 2.972 nens de Sri Lanka; 2.132 de Colòmbia;1.517 de l'Índia; 1.323 de Corea del Sud i 1.252 procedents d'Indonèsia. Entre el 1971 i el 1980, els països més destacats van ser Corea del Sud on es va fer 2.317 adopcions; Indonèsia amb 1.788 i l'Índia amb 865.


Ajudes als adoptats

L'informe subratlla que els successius governs neerlandesos estaven al cas d'aquests abusos, però "no es va intervenir de cap manera, cosa que va perpetuar els abusos".

El ministre Dekker admet que els adoptats "es mereixen un reconeixement pels errors del passat", així com ajuda psicològica i econòmica per buscar els seus pares biològics: "Han de poder comptar amb la nostra ajuda ara, i en el futur ens hem de preguntar de manera crítica si continuarem amb les adopcions a l'estranger i com ho farem."

El ministre ha passat la pilota al pròxim govern, que haurà de decidir si es podria dissenyar un sistema d'adopció a l'estranger que no sigui vulnerable a aquests abusos.

El govern del primer ministre Mark Rutte va dimitir el mes passat per un escàndol fiscal i Rutte actua com a conseller fins a les pròximes eleccions, previstes al març.

ARXIVAT A:
Menors
Anar al contingut