Una persona servint vi negre en una copa
Els lladres es van endur 132 de les 25.000 ampolles del celler del Coque, considerat un dels millors d'Espanya (Pexels)

El robatori per encàrrec de vi de luxe, un fenomen amb el mercat negre com a final

El robatori de 132 ampolles valorades en almenys 175.000 euros del restaurant Coque, de Madrid, és l'últim cop contra uns béns difícils de valorar

Redacció/AgènciesActualitzat

La nit de la castanyada, tres encaputxats van entrar al restaurant madrileny Coque, que té dues estrelles Michelin, i es van endur 132 ampolles de vi de la bodega, valorades en almenys 175.000 euros. 

Fa només un any, l'objectiu dels lladres van ser 45 ampolles de l'Hotel Atrio de Cáceres, amb un valor estimat d'1,6 milions d'euros. 

El robatori de vins de luxe s'ha repetit en diversos establiments els últims temps i posa de manifest, consideren els experts, l'existència d'un mercat negre.

La policia considera que són lladres que actuen per encàrrec. Tot i que se'ls pugui detenir, recuperar el material sostret ja és una altra història.

En el cas de l'Atrio, els van arrestar a la frontera amb Croàcia, però, tres mesos després, els investigadors no han trobat ni una de les ampolles.

El 'modus operandi' del Coque, on hauria actuat una banda especialitzada en robatoris de tota mena, varia del de l'Atrio --pel qual estan acusats una "exmiss" i la seva parella, amb antecedents per robatori. 
 

Com va ser el robatori de vi a "La Sagristia" del Coque 

La bodega del biestrellat Coque és coneguda com la Sagristia i se la considera una de les millors d'Espanya.

Entre les 25.000 ampolles que conté n'hi ha de molt exclusives, com la damajoana de Trafalgar de 1805, una peça única al món. 

Algunes de les peces robades també eren úniques. "Hi havia ampolles del nostre avi Coque que han passat de generació a generació i que no tenen ni les mateixes bodegues", explica el sommelier i copropietari del local, Rafael Sandoval.

Algunes són d'anyades com el 25 o el 36 i es consideren irrecuperables. 

Els lladres van accedir al restaurant a través d'una farmàcia del costat, tancada des de fa un mes per jubilació.

La coincidència amb les festes de Halloween, i la perícia dels lladres per burlar les "sofisticades" mesures de seguretat, van fer que ningú sentís res i que no s'adonessin del robatori fins al dia 1. 

Les càmeres de seguretat han enregistrat tres persones rondant pel voltant de l'establiment la nit dels fets. Poc després, tres encaputxats van entrar al local amb una radial, a través de la farmàcia que comunica amb el pati del restaurant. Un cop al pati, van avançar fins a la porta de darrere del Coque i van trencar el vidre de la bodega. 

"Van actuar amb tota la calma del món, embolicant les ampolles amb paper perquè no es trenquessin", ha comentat Sandoval, que regenta el negoci amb els seus germans Mario i Juan Diego. 

Un professional de la bodega del Coque, traspassant vi a una copa
Un professional de la bodega del Coque, traspassant vi a una copa(EFE/Pilar Salas)

Els lladres tenien objectius força clars. Totes les ampolles de Pétrus, vins francesos de "reputació llegendària", segons la botiga especialitzada Lavinia, i una producció reduïda, de 2.500 caixes anuals, que fan que cada ampolla valgui milers d'euros. 

També vins de la bodega francesa Château Lafleur i la californiana Harlan Estate, un Château d'Yquem de 1983 i riojas "molt vells", de Viña Tondonia, Marqués de Murrieta i Marqués de Riscal

Calcular el valor real d'aquestes begudes és complicat, perquè moltes van pujant amb el temps. 

"El principal dany és l'emotiu", afirma Sandoval, pel temps i inversió destinats a trobar vins "singulars i únics". "L'esforç i els estalvis de la família, de 30 anys de feina, tot està invertit aquí", remarca. 

El misteri de qui compra els vins robats 

Bodegues com aquesta estan assegurades, però des del sector apunten que el valor econòmic és el menys important, perquè el que no es pot compensar són els anys de cerca dels vins. 

Però, qui és el destinatari final de les ampolles? Sommeliers i col·leccionistes espanyols pensen que poden ser particulars, milionaris veneçolans, mexicans i asiàtics.

En el cas del Coque, fonts policials que cita l'agència EFE centren les sospites en persones adinerades de la Xina, un país que seria receptor del destí de robatoris de diversa mena que circulen pel mercat negre. 

Els experts en vins estan preocupats pel fenomen. "Tenim mesures de seguretat i assegurances El sistema està bé, però et fa dubtar aquesta nova realitat", ha assegurat a EFE Josep Roca, el multipremiat sommelier del triestrellat El Celler de Can Roca

Tant al prestigiós restaurant gironí com al Coque els comensals s'estan una estona a la bodega, on es poden fer fotos i vídeos, de manera que el tresor que hi guarden queda exposat per als clients del mercat negre. 

Entrada del restaurant Coque, de Madrid, amb dues estrelles Michelin
Entrada del restaurant Coque, de Madrid, amb dues estrelles Michelin(Europa Press/Jesús Hellín)


Altres robatoris de vins de nivell 

A més de l'Atrio i el Coque, ha rebut la visita dels lladres el Diverxo, del reconegut xef Dabiz Muñoz. Segons va reconèixer l'any passat a la Ser, l'octubre del 2019 es van endur entre 30 i 40 ampolles de Bordeus "difícils de reposar". En va culpar "màfies perfectament organitzades".

A la botiga Gourmet Lavinia els van sostreure 12 ampolles de vi i dues de conyac valorades en 100.000 euros. La policia va detenir els lladres el 2015. 

A Palafrugell, Vins i Licors Grau es va quedar sense set ampolles "magnum" de xampany Dom Pérignon, que costen 440 euros cadascuna. 

A Bordeus, la famosa regió vinícola francesa, el 2020 es va desmantellar una xarxa de tràfic de vi, amb 25 detinguts i un botí considerable. Poc després, el gener de 2021, es va detenir set persones pel robatori d'ampolles per valor de 800.000 euros, la meitat de les quals es van poder recuperar. 

Els lladres també van fer de les seves a la vall de Napa, a Califòrnia. Van robar entre 40 i 50 ampolles del restaurant The French Laundry, triestrellat, i l'FBI va aconseguir detenir-ne els autors. 

Més enllà de restaurants i botigues, els lladres es van fixar en les possessions del col·leccionista francès de vins Michel-Jack Chasseuil. El van reduir i retenir unes quantes hores, però no van poder entrar a la bodega subterrània, coneguda com el "Louvre del vi" perquè atresora desenes de milers d'ampolles, i van fugir. Temps després, van detenir cinc persones per aquests fets. 

 

ARXIVAT A:
PolicialGastronomia
Anar al contingut