Barcelona

El nou col·lapse de Renfe acapara la campanya electoral

La majoria dels partits critiquen el que ha passat

RedaccióActualitzat

Ni tolerable, ni admissible. Xavier Trias ha qualificat d'"autèntica vergonya" el nou col·lapse a Rodalies. El servei ferroviari no funciona, ha dit el candidat de CiU a Barcelona, i no ho farà mai mentre depengui de l'estat espanyol. Creu que la causa és la falta d'inversió, per això demanarà una entrevista amb la ministra de Foment.

"És una vergonya total. No passa a la resta de l'Estat. passa a Barcelona. Per què passa a Barcelona? Perquè ens tenen abandonats en inversions i en manteniment. Aquí els trens se'ls gasten amb els trens d'alta velocitat"

I de l'àmbit terrenal a l'espiritual, perquè, en un esmorzar a la Cambra de Comerç, Trias s'ha confessat catòlic. Ho ha fet per respondre al ministre de l'Interior, que ahir comparava la sintonia de CiU i Sor Lucía Caram amb el nacionalcatolicisme.

"Ho diu una persona que exerceix d'això. Jo si tot el catolicisme fos el de Rouco Varela no seria catòlic".

Són maneres de fer que no agraden a Trias, que fins i tot admet que, ara, no entraria en política si tingués 36 anys. Però avui està decidit a continuar. I, si perdés, cosa que no preveu, diu que s'estaria a l'oposició.

Exigir responsabilitats per l'avaria

Per Jaume Collboni, l'alcalde de Barcelona ha d'exigir responsabilitats i demanar explicacions davant la crisi del transport viscuda avui a la línia de Rodalies. El candidat del PSC ha recordat la seva aposta pel transport públic i assequible, i ha dit que el servei que dóna Adif no és digne d'una ciutat com Barcelona.

"Tenim un servei de Rodalies que de vegades recorda més a altres països d'altres latituds i que no són pròpies d'un país europeu i d'una ciutat com Barcelona. Les errades que avui s'han sumat i que han sumit molta gent en el caos i que ha provocat retards a molta gent per arribar a la feina no són admissibles i espero que l'alcalde de Barcelona sigui contundent i en aquests moments estigui exigint i demanant les explicacions i les responsabilitats".

Envoltat pel que podria ser el seu equip de govern, Collboni ha insistit que no posarà Barcelona al servei del sobiranisme i que no serà:

"Un camp de proves ni d'experiments d'altres opcions com la de la senyora Colau que amb totes les bones intencions del món no ha presentat ni un programa realista ni aplicable per governar la ciutat ni té un equip que pugui governar aquesta ciutat".

Per Collboni el seu programa i el seu equip són garantia de continuïtat del projecte socialista aplicat durant més de 30 anys a Barcelona.

En un esmorzar amb empresaris, Alberto Fernández ha demanat menys empreses municipals i ha ironitzat sobre la presència de Sor Lucía Caram en un acte amb Xavier Trias.

"Barcelona no és un convent i menys de clausura independentista. Vull dir-li a Xavier Trias que si l'hàbit no fa al monjo, una monja no el farà alcalde".

En relació amb Rodalies, Alícia Sánchez-Camacho diu que la independència no és una clau màgica per arreglar-ho tot, i ha defensat la gestió del govern espanyol.

"És qui està fent la major inversió que s'està fent mai a Rodalies. Del pla de rodalies que hi ha a Espanya, 500, la meitat, van per les rodalies catalanes".

Alfred Bosch considera que el col·lapse de Rodalies confirma la necessitat que Barcelona sigui la capital del nou estat perquè permetria invertir-hi el que cal per millorar el servei:

"Renfe i Adif ens han recordat el cost de pertànyer a l'estat espanyol. La responsabilitat és de Mariano Rajoy, del seu govern".

Pel candidat republicà, des del 2007, l'estat ha deixat d'invertir a Rodalies 3.600 milions d'euros.

Des d'Iniciativa denuncien que fa massa anys que les prioritats de les inversions ferroviàries són equivocades i que s'han oblidat de les necessitats de Rodalies, tant des del govern espanyol com des de Catalunya. Segons Dolors Camats,

"Mentre alguns pretenen continuar invertint en el tren d'alta velocitat, mentre el senyor Duran lleida ens deia que aturàvem el país per no voler invertir en Ave. Ara els diem que són ells els qui invertint només en Ave, han aturat el país, aturen els treballadors i treballadores que no poden agafar el tren".

Acte central de Capgirem Vic, ahir, amb David Fernández i Teresa Forcades. Procés Constituent i la CUP hi concorren junts. Fernández va apuntar que la prohibició d'estelades als ajuntaments és una mostra de la impotència i derrota de l'Estat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut