Luis Rubiales surt de declarar davant del jutge instructor de l'Audiència Nacional el 15 de setembre
Luis Rubiales va declarar davant del jutge instructor el 15 de setembre (Reuters/Susana Vera)

Alèxia, Paredes i Misa testificaran en el cas Rubiales: les claus de la investigació

El jutge instructor de l'Audiència Nacional interroga aquesta setmana familiars de Jennifer Hermoso i càrrecs de l'RFEF sobre el petó forçat i possibles coaccions posteriors a la jugadora

RedaccióActualitzat

El jutge que investiga Luis Rubiales pel petó forçat a Jennifer Hermoso comença aquesta setmana els interrogatoris als testimonis del cas. Avança així una causa que va començar l'11 de setembre arran de la querella de la Fiscalia, i que és en mans de l'Audiència Nacional perquè els fets van passar a l'estranger.

Quins testimonis interrogarà el jutge?

Els primers, aquest dilluns, han estat diverses persones properes a la jugadora, com el seu germà i una amiga, així com dos pèrits de la defensa de l'expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), que han ratificat un informe encarregat per la seva advocada, Olga Tubau.

Les declaracions dels testimonis continuen dijous, amb els interrogatoris a diversos càrrecs de l'RFEF. Són el director de Màrqueting de l'RFEF, Rubén Rivera; el director d'Integritat, Miguel García Caba; la cap de premsa de la selecció femenina de futbol, Patricia Pérez; i la del director de la selecció masculina, Albert Luque.

El jutge instructor ha citat dilluns que ve, dia 2 d'octubre, tres jugadores de la selecció espanyola: Alèxia Putellas, Irene Paredes i Misa Rodríguez. Les dues futbolistes del FC Barcelona, capitanes de la selecció espanyola, i la portera del Reial Madrid compareixeran davant del jutge de l'Audiència Nacional Francisco de Jorge per videoconferència.

Alèxia Putellas, Irene Paredes i Misa Rodríguez declararan per videoconferència en el cas Rubiales
Alèxia Putellas, Misa Rodríguez i Irene Paredes declararan per videoconferència en el cas Rubiales (EFE)

Tenia previst prendre declaració a Hermoso divendres, però aquesta testifical finalment es va ajornar. La futbolista, en tot cas, va deixar clar en un comunicat que el petó no va ser consentit i que es va sentir vulnerable, a més de víctima d'una agressió.

 

Quins delictes s'investiguen?

Luis Rubiales està investigat per presumpta agressió sexual i coaccions. Són els delictes de què l'acusa la Fiscalia, que entén que s'ha d'investigar el petó a Hermoso "sense el seu consentiment" i, d'altra banda, "la pressió constant i reiterada" que tant la jugadora com familiars i amistats van patir per part del president de la Federació i el seu entorn, "amb la finalitat que, públicament, justifiqués i aprovés l'acte comès contra la seva voluntat". Així ho recull a la querella.

Sobre totes dues coses preguntarà als testimonis el magistrat Francisco de Jorge, titular del jutjat central d'instrucció número 1 de l'Audiència Nacional.

Ja ho va fer al mateix Rubiales, quan va declarar com a investigat el 15 de setembre. L'expresident de l'RFEF va negar-ho tot. Malgrat això, després de l'interrogatori, l'instructor va acordar que Rubiales no es pugui comunicar amb la jugadora durant la instrucció, a més de prohibir-li acostar-s'hi a menys de 200 metres.

Jennifer Hermoso
Rubiales no es pot acostar a menys de 200 metres d'Hermoso, per ordre judicial (Reuters/Daniel Becerril)

 

Quines altres diligències ha ordenat el jutge?

Francisco de Jorge va ordenar les primeres diligències quan va admetre la querella de la Fiscalia, presentada després de la denúncia de Jennifer Hermoso. Entre aquestes, recollir de RTVE el vídeo o vídeos que tinguin als seus arxius del moment des de tots els angles en què Rubiales fa el petó forçat a la jugadora, així com els minuts immediatament anteriors i posteriors.

A més a més, va demanar a diaris com El País, La Vanguardia o l'AS els vídeos de la celebració al vestidor i a l'autocar de la selecció, així com altres de relacionats amb els fets.

En total, tot el procés es pot allargar-se uns dos anys i mig. Si la instrucció del cas que fa ara l'Audiència Nacional prospera, llavors s'assenyalarà la data del judici.

D'altra banda, Rubiales, que va acabar renunciant el 10 de setembre a la presidència de l'RFEF, té obert un expedient davant el Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) i la FIFA el va suspendre cautelarment durant 90 dies.

ARXIVAT A:
Audiència NacionalLuis Rubiales
Anar al contingut