La pedregada va malmetre diverses cobertes d'amiant (ACN)

El govern pagarà la retirada dels sostres d'amiant afectats per la pedregada a la Bisbal

Empreses i particulars han començat a picar a portes per tornar a la normalitat al més aviat possible, però, segons les primeres valoracions, reparar les cobertes els pot arribar a costar més de 100.000 euros

RedaccióActualitzat

Els afectats per la forta pedregada a les comarques gironines de la setmana passada ja comencen a tenir els primers números del que els pot costar reparar els sostres que les pedres, de fins a 10 centímetres de diàmetre, van destrossar.

Les estructures de fibrociment, com que contenen amiant, són les més costoses de reparar. En alguns casos, les primeres valoracions i pressupostos que han encarregat els propietaris superen els 100.000 euros.

Li ha passat a Pere Pasqual, veí de la Bisbal, a qui les tempestes van fer malbé el sostre d'amiant d'un magatzem. Segons ha explicat a TV3, tem que puguin passar mesos fins que pugui substituir-lo: "I si algú pateix algun dany?"

També pateix per la seguretat de l'estructura Lluís Buenaventura, propietari Casa Negre, una fàbrica de gasosa de la mateixa població del Baix Empordà.

La pedregada els ha fet malbé les cobertes de sis naus i els fragments d'uralita han caigut sobre les caixes amb les begudes que havien de comercialitzar. També han fet números: els demanen, assegura, més de 200.000 euros.

L'un i l'altre reclamen que les ajudes arribin com més aviat millor


La Generalitat assumirà els costos de retirar l'amiant

Parlen d'ajudes com la que ha anunciat la Generalitat, que assegura que assumirà el que costi retirar l'amiant de les cobertes afectades per la pedregada, a empreses i particulars del Baix Empordà.

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ho ha anunciat en una visita en una explotació ramadera afectada, a Cruïlles, on ha explicat que es farà a través d'una línia d'ajuts de l'Agència de Residus de Catalunya.

Tot i que no n'ha quantificat l'import, ha avançat que es farà de forma "immediata" i amb caràcter "retroactiu". Això vol dir que els afectats podran encarregar-ho a una empresa especialitzada sense tràmits previs i un cop estiguin fets, la Generalitat els tornarà l'import.

Jordà ha dit que els pagaments es faran abans que acabi l'any.

També el Consell Comarcal del Baix Empordà ha posat a disposició dels particulars afectats material de seguretat per manipular l'amiant, que es podrà recollir a partir de dimecres. També habilita un punt de recollida amb cita prèvia al terreny que hi ha davant de la deixalleria de la Bisbal.

Pendents de les gestions i les ajudes que puguin arribar, empreses i particulars continuen amb el seu dia a dia, atents que el temps no els torni a fer una mala passada. Ho explica aquesta crònica sobre el terreny:

Anar al contingut