Un home passa per davant d'un cotxe amb els vidres destrossats per la pedra a La Bisbal
Un cotxe amb els vidres destrossats per la pedra a la Bisbal, aquest agost
La Bisbal d'Empordà

Una pedregada històrica a l'Empordà: una nena morta, 70 ferits i múltiples danys materials

La pedra rècord de fins a 11 centímetres va escombrar el Pla de l'Estany i l'Alt i el Baix Empordà, amb les principals incidències a la Bisbal

RedaccióActualitzat

Una vida perduda, cues llargues a les portes de les asseguradores, i teulades, coberts i cotxes destrossats. Els municipis gironins on va descarregar la pedregada sense precedents d'aquest dimarts al vespre, que va causar la mort d'una nena de 20 mesos, avaluen els danys que va causar aquest fenomen meteorològic extrem.

Pedres de la mida d'una poma, mai registrades fins ara a Catalunya, van escombrar el Pla de l'Estany i l'Alt i el Baix Empordà, especialment la capital d'aquesta última comarca, la Bisbal d'Empordà.

La tempesta va ser curta però intensíssima. Els veïns la descriuen com un bombardeig de pedres de la mida d'un puny.
 

Deu minuts de tempesta intensa

A la Bisbal el xàfec va començar a dos quarts de vuit del vespre i va durar poc més de deu minuts. Tothom es va arrecerar on va poder, però els que no es van poder aixoplugar en van patir les conseqüències. 

La més greu, la pèrdua de la nena que va rebre l'impacte de la pedra al pati interior de casa seva i va morir a la nit a l'Hospital Josep Trueta de Girona.

Una setantena de persones van quedar ferides per contusions o fractures i van ser ateses al CAP de la Bisbal i l'Hospital de Palamós. A la Júlia Puig Benítez la pedra li va impactar el dit. "Se m'ha trencat i m'ha saltat l'ungla, tinc una part del dit sense pell", ha comentat a TV3. 

Mida de la pedra que ha caigut aquest dimarts a la tarda a Corçà, al Baix Empordà
Mida de la pedra que ha caigut aquest dimarts a la tarda a Corçà, al Baix Empordà (Núria)


Teulades i cotxes destrossats, i danys a les collites

El vitrall de l'Ajuntament de la Bisbal ha quedat malmès. Els cotxes amb els vidres trencats i les carrosseries abonyegades es poden comptar a desenes. No només de vehicles que eren al carrer, perquè en un concessionari la pedra també va foradar la coberta. 

De fet, també són ben visibles els efectes de la tempesta a les cobertes d'uralita de les granges i les indústries —on molts propietaris estaven preocupats pel cost que tindrà la retirada d'aquest material, que ha de fer personal especialitzat—, i a les teulades de les cases, que els bombers han repassat per evitar danys en els vianants. 

Al Terracotta Museu calculen que s'ha fet malbé un 20% de la teulada. I a la llar d'infants El Tren Petit, on els danys també han estat abundants, s'avalua si el curs podrà començar amb normalitat dilluns que ve. 

Aquest dimecres al matí tothom s'afanyava a comprar materials per reparar els desperfectes o tapar forats abans que torni a ploure. "Tothom vol escuma de poliuretà, silicona per segellar, plaques de plàstic per tapar... I al magatzem que tenim, que és petit, tenim poc material", ha explicat a TV3 Josep Oliu Brull, representant de l'empresa Big Mat.

A més de la Bisbal, la pedra va fer mal a municipis com Forallac. Jordi Anguila Darnés, pagès, es va haver de refugiar sota el tractor, però no s'ha estalviat els quatre punts per l'impacte d'una pedra al cap. 

Danys al sostre d'un pàrquing de la Bisbal i als cotxes aparcats
Danys al sostre d'un pàrquing de la Bisbal i als cotxes aparcats(EFE/David Borrat)

 

Cua per fer tràmits a les asseguradores a La Bisbal l'endemà de la pedregada històrica
Cua per fer tràmits a les asseguradores a la Bisbal l'endemà de la pedregada històrica (ACN/Aleix Freixas)

Corçà o Cruïlles també en van sortir malparats.

Al Mas Casas, de Cruïlles, van refugiar les ovelles al corral, però quan hi van arribar els van caure a sobre trossos de la teulada.

"L'assegurança no cobreix la retirada de l'amiant, i això és un cost important. Tenim totes les plaques solars i els vehicles destrossats, i als camps d'oliveres, ametllers i vinya aquest any no hi haurà collita", lamenta Anna Pijoan, copropietària del mas. 


Un fenomen excepcional

La pedregada ha estat històrica en aquests municipis, que només en recorden una de semblant fa més de 80 anys. 

És molt inusual que caiguin pedres d'aquestes dimensions. De fet, a Catalunya només es tenia constància de pedres de 7 cm. Els experts alerten que cada cop són més freqüents els fenòmens meteorològics extrems com el d'aquest 30 d'agost.

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut