Barcelona

El govern espanyol busca un municipi per instal·lar-hi un cementiri nuclear

El govern espanyol busca un municipi que aculli un magatzem temporal on s'han de guardar residus nuclears d'alta radioactivitat. El pla és urgent perquè les piscines de les centrals nuclears on ara es guarden estan començant a omplir-se i França ens torna els residus de Vandellòs. Tot i que el projecte encara està en la fase d'informació, els ecologistes sospiten que hi ha municipis del sud de Catalunya que hi estan interessats. Per això, col·lectius ecologistes i ciutadans han llegit aquesta tarda un manifest en contra de la instal·lació d'un cementiri nuclear a Catalunya denunciat que és perillós.

Actualitzat
Un incendi a la central de Vandellòs va provocar l'any 1989 l'accident nuclear més greu que hi ha hagut a Espanya. L'accident va comportar el tancament de la nuclear uns mesos després i els seus residus van ser enviats, de manera provisional, a la planta de La Hague a França. Aquest compte pendent, però, té data de caducitat i els residus han de tornar a Espanya el 2010.

L'únic cementiri operatiu actualment està situat a Còrdova però no pot rebre residus d'alta radioactivitat. És per això que se'n vol construir un de nou on també es guardaran els residus de les altres nuclears espanyoles, que cada dia tenen més plenes les piscines on aboquen l'urani gastat.

Ara, però, s'ha de decidir quin municipi l'acollirà. Enresa, l'empresa pública que promou la instal·lació, promet inversions milionàries, 300 llocs de treball i compensacions econòmiques com les que reben les poblacions que tenen centrals.

Són aquestes raons les que fan que alguns municipis, es diu que entre ells n'hi ha de catalans, s'hagin interessat per acollir el cementiri nuclear. A aquest projecte, però, s'hi oposen els grups ecologistes, encapçalats per Greenpeace i Ecologistes en Acció, que volen que es paralitzi el procés de construcció del cementiri, el calendari del qual ja va amb retard per la pressió de la societat civil, i reclamen que s'aprovi un calendari per tancar les centrals nuclears. A més, denuncien des de fa temps els perills del transport i emmagatzematge d'aquests materials i diuen que hipotequen el territori.

Quins són els requisits per acollir un cementiri nuclear?

-Disposar de 25 hectàrees, on, juntament amb el cementiri nuclear s'edificarà un centre tecnològic per a l'estudi dels residus i un parc empresarial.

-La planta estarà semienterrada i blindada amb grossos murs de formigó per evitar possibles filtracions.

-Tindrà una àrea per a la recepció del combustible gastat i un mòdul de processament on es posarà el combustible en càpsules.

-El material s'allotjarà finalment en tubs metàl·lics que se suspendran del sostre en el mòdul d'emmagatzematge, que tindrà un sistema de ventilació natural perquè l'aire circuli al voltant dels tubs.

Amb tot, aquest magatzem només es planteja com una solució temporal ja que tindrà una vida operativa d'entre 60-80 anys. Llavors s'haurà de buscar un altre emplaçament per a uns residus que tenen una activitat radioactiva que triga milers d'anys a decaure.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut