Més de 6.300 persones de Houston han volgut acomiadar-se de George Floyd (Reuters/David J. Phillip)

El germà de George Floyd, al funeral: "Aconseguirem que ningú tingui por de la policia"

Milers de persones acomiaden George Floyd a Houston, la ciutat on va créixer, estudiar i viure abans de marxar a Minneapolis

Juli Rodés AlmerActualitzat

Últim comiat de George Floyd abans que aquest dimarts sigui enterrat a Houston, la ciutat on va créixer, va estudiar i va viure abans de marxar a Minneapolis. Houston, a l'estat de Texas, ha estat l'escenari de dos actes en record de l'home que durant molts anys va ser-ne un veí més.

Més de 6.300 persones han volgut dir un últim adeu a Floyd a l'església Font de Lloança. En silenci, repartides en dues fileres paral·leles i duent mascaretes protectores, s'han acostat al fèretre obert per inclinar el cap en senyal de respecte, fer el signe de la creu o alçar el puny de manera més reivindicativa.

 

Sortida del fèretre de George Floyd de l'església (Reuters/David J. Phillip)


Aquest tribut a Floyd ha durat més de sis hores, durant les quals diverses persones que feien cua a l'exterior de l'església desafiant el sol i les altes temperatures han hagut de ser traslladades a l'hospital, víctimes, aparentment, d'un cop de calor.

 

Veïns de Houston i alumnes de l'institut Jack Yates alcen el puny en homenatge a George Floyd (Reuters/Adrees Latif)


Més tard, al vespre, Floyd ha estat objecte d'un memorial a l'institut Jack Yates, on va estudiar i jugar en els equips de bàsquet i de futbol americà.

 

Philonise Floyd, germà de George Floyd, darrere el reverend Al Sharpton (Reuters/Adrees Latif)


Philonise Floyd, germà de George Floyd, s'ha adreçat a la multitud per agrair-los el suport i ha fet una crida a mobilitzar-se per canviar les coses.

"Us estimo per donar tant de suport al meu germà. Podríeu ser a qualsevol lloc, però sou aquí amb nosaltres. És una benedicció. Això és més gran que el George, ara mateix."

"Aconseguirem que ningú tingui por de la policia. Tenim bons policies, però tenim mals policies. No podem destriar-los. Per tant, hem de fer alguna cosa. Vull que voteu, que aneu a les reunions dels vostres ajuntaments i a tot arreu per poder començar a arreglar les coses, a poc a poc."


També a Houston, Joe Biden, aspirant a candidat presidencial demòcrata, s'ha reunit durant més d'una hora amb familiars de George Floyd, segons ha explicat l'advocat de la família, Benjamin Crump.

 

Espelmes en record de George Floyd a l'institut on va estudiar (Reuters/Callaghan O'Hare)


Crump ha dit que Biden "ha escoltat i ha compartit el seu dolor" i que "aquesta compassió ha significat un món per aquesta família afligida".

 

 

Biden dona suport a la "necessitat urgent" de reformar la policia, ha explicat el seu portaveu a la campanya presidencial, que ha afegit que està en contra de retallar els fons dels departaments de policia.


Augmenten la fiança per als policies

L'enterrament de George Floyd està previst per a les 11 del matí (les 6 de la tarda a Catalunya). Serà 15 dies després que va morir asfixiat mentre quatre agents de la policia de Minneapolis el retenien a terra. Un d'ells, Dereck Chauvin, va fer pressió amb el genoll contra el coll de Floyd durant 8 minuts i 46 segons sense fer cas de la seva queixa: "No puc respirar".

Mentrestant, dos agents més pressionaven l'esquena de Floyd, i un quart agent impedia que la gent s'acostés. Cap dels quatre va fer res per reanimar Floyd. Tots quatre han estat expulsats del cos. Chauvin està acusat d'assassinat en segon grau. Els altres tres, de cooperació.

 

Una agent de policia de Houston davant del fèretre de George Floyd (Reuters/Godofredo A. Vasquez)


Precisament, aquest dilluns, mentre Houston recordava Floyd, Chauvin ha comparegut per primera vegada en un jutjat, per videoconferència des de la presó.

El jutge ha decidit augmentar la seva fiança des del milió de dòlars imposat inicialment fins a 1,25 milions. Abans ja havia augmentat de 750.000 dòlars a 1 milió de dòlars la fiança dels altres tres policies investigats.

ARXIVAT A:
Estats UnitsGeorge Floyd
Anar al contingut