El rei Carles III durant el seu primer discurs a la nació
El rei Carles III durant el seu primer discurs a la nació

Carles III ret homenatge a la seva "estimada mama" i promet regnar amb el seu exemple

En el seu primer discurs a la nació, el nou monarca ha lloat el compromís del llegat de la seva mare i ha promès solemnement servir els britànics amb "lleialtat, respecte i amor"

RedaccióActualitzat

El rei Carles III s'ha adreçat per primera vegada a la nació, en un discurs enregistrat prèviament on ha homenatjat a la reina Elisabet II i ha expressat el seu compromís per continuar amb la seva tasca. 

"Tal com la mateixa reina va fer amb tanta devoció, jo també prometo solemnement que, durant la resta de temps que Deu em permeti, mantindré els principis constitucionals al nucli de la nostra nació. Allà on viviu del Regne Unit i dels reialmes i territoris d'arreu del món, sigui quin sigui el vostre rerefons o creences, prometo servir-vos amb lleialtat, respecte i amor, com he fet tota la meva vida"

Gran part del discurs ha girat entorn de la figura de la seva mare, la reina Elisabet II, amb mencions constants al seu llegat, el seu important rol en el regne però, també, en el nucli de la família reial britànica.

"L'afecte, admiració i respecte que inspirava es van convertir en la marca del seu regnat i com tots els membres de la meva família poden afirmar va combinar aquestes qualitats amb la calidesa, l'humor i una habilitat inefable per veure sempre el millor de les persones"

Fins i tot s'ha permès un to més proper i entendrit cap a la part final de la seva primera compareixença davant la nació. Li ha dit "estimada mama" i ho ha acompanyat d'un record al seu "papa", l'anterior rei Felip d'Edimburg, mort l'abril de l'any passat:

"A la meva estimada mama, mentre comences el teu últim viatge per reunir-te amb el papa, només et diré gràcies, pel teu amor i per la teva devoció per la nostra família, i per totes les famílies que són les nacions de la Commonwealth"

El monarca ha volgut acabar el seu discurs amb una emocionada frase dirigida a la seva mare: "Que el vol dels àngels et faci dormir".

Pots tornar a veure el primer discurs a la nació del rei Carles III en aquest vídeo que compta amb traducció simultània:



L'entorn familiar del rei Carles III

Durant el discurs innaugural del seu regnat, el monarca ha volgut fer una menció especial a la seva dona i actual reina consort, Camil·la Parker-Bowles, una figura que ha estat controvertida en el passat. 

"La meva vida evidentment canviarà quan assumeixi les meves responsabilitats. Aquest és un moment de canvi també per la meva família. Compto amb l'ajuda afectuosa de la meva estimada dona, Camil·la, que des de que m'hi vaig casar fa 17 anys ha estat al meu costat i s'ha convertit en la meva reina consort i sé que complirà amb les exigències del seu nou rol"

El rei Carles III i la reina, ja a Londres, observant els tributs col·locats fora del palau de Buckingham
El rei Carles III i la reina, ja a Londres, observant els tributs col·locats fora del palau de Buckingham (Yui Mok - REUTERS)

El discurs del rei també ha tingut espai per als seus fills, Guillem i Enric, els dos fills que va tenir amb Lady Di, morta 25 anys enrere. Pel que fa al seu primogènit, el príncep Guillem, primer en la línia de successió del tron, Carles III ha aprofitat per confirmar-li el títol de príncep de Gal·les:

"Avui estic orgullós de fer-lo príncep de Gal·les, el títol del qual he tingut el privilegi d'ostentar durant gran part de la meva vida i el meu deure. Amb la Caterina al seu costat el nou príncep i princesa continuaran inspirant i guiant"

També ha tingut un record pel seu segon fill i la seva parella, el príncep Enric d'Anglaterra i la seva dona Meghan, que a principis del 2020 van anunciar públicament que es desvinculaven de la família reial britànica per ser financerament independents i es disposaven a viure a cavall de l'Amèrica del Nord i el Regne Unit:

"També voldria expressar el meu afecte per Enric i la Meghan mentre continuen construint la seva vida a l'altra banda de l'atlàntic"


L'atapeïda agenda del nou rei

Amb la mort d'Elisabet II, el seu fill Carles s'ha convertit en el rei Carles III del Regne Unit. Malgrat la successió automàtica --que no deixa el regne ni un minut sense monarca-- el protocol marca una atapeïda agenda per al nou rei Carles III.

A la una del migdia, Carles ha agafat l'avió a Aberdeen i ha aterrat a Londres al cap d'una hora.

El rei Carles III és rebut per simpatitzants durant una caminada per veure els tributs que s'han col·locat fora del palau de Buckingham, a Londres, després de la mort de la reina Isabel II dijous
El rei Carles III és rebut per simpatitzants durant una caminada per veure els tributs que s'han col·locat a l'exterior del palau de Buckingham (Yui Mok/Pool - REUTERS)

El rei Carles III ha celebrat la seva primera audiència en persona amb la primera ministra britànica, Liz Truss, al palau de Buckingham. La trobada, pels volts de les 5 de la tarda del divendres, ha durat aproximadament 30 minuts, segons informa la BBC. 

Poc després de les 7 del vespre d'aquest divendres el monarca s'ha adreçat per primer cop a la nació, en un discurs pregravat i televisat arreu del món en què ha mencionat el seu compromís per continuar el llegat de la seva mare.

La primera ministra britànica, Liz Truss, se saluda amb el rei Carles III dins de Buckingham Palace (Yui Mok - REUTERS)

Després del discurs, el monarca es prepara per la seva proclamació oficial com a monarca i cap de l'Església anglicana, que es farà dissabte.


Noms i títols

La primera decisió del nou rei ha estat la de triar el nom. N'hauria pogut triar qualsevol dels quatre que té: Carles, Felip, Artur o Jordi. La seva dona, Camil·la Parker-Bowles, fins ara duquessa de Cornualla, és reconeguda com a reina consort, després que Elisabet II ho expressés així el febrer del 2022.

Així com Carles ha passat automàticament a ser rei, el seu fill Guillem, hereu directe al tron, no havia adoptat el títol de príncep de Gal·les fins que el seu pare l'hi ha conferit, durant el discurs. En canvi, tant ell com Caterina, ducs de Cambridge, sí que han heretat el títol de duc i duquessa de Cornualla que deixen Carles i Camil·la.

Aquest és el dia D+0 del rei Carles

Segons l'acurat protocol de l'operació Pont de Londres, el dia de la mort de la reina s'anomena dia D o dia D+0, però com que el comunicat de la defunció es va fer al vespre del dijous i no es van poder activar els passos previstos per a aquell dia, es considera el dia D+0 aquest divendres.

El rei Carles ha viatjat aquest divendres a Londres després d'haver passat la nit al castell de Balmoral, a Escòcia. El primer acte com a rei, i el més urgent, ha estat rebre en audiència la primera ministra, Liz Truss. Com va fer dimarts la seva mare, en l'última compareixença pública d'Elisabet II, aquest acte ha ratificat el nomenament de la cap de govern i l'ordre de crear un nou executiu.

Elisabet II va rebre la nova primera ministra a Balmoral aquest dimarts (Reuters/Jane Barlow)

El rei es reunirà amb el comte mariscal, encarregat dels actes de proclamació i dels arranjaments del funeral, per confirmar el dia del funeral i els detalls que el mateix monarca ha de decidir per als pròxims dies.

El rei també decideix la durada del dol reial, que es preveu que sigui d'un mes, mentre que el dol nacional el decideix el govern, i s'espera que sigui de 10 o 12 dies, fins a l'endemà del funeral de la reina.

Aquest dia també s'han disparat 96 salves d'honor a Hyde Park, i altres punts del país, una per cada any de la reina Elisabet II.

Al migdia, les campanes de les principals esglésies del país, les de Westminster, St Paul i Windsor a Londres, han tocat durant una hora.

L'agenda del Parlament ha quedat suspesa, i al migdia s'ha iniciat una sessió amb les dues cambres dedicada a parlar, durant 10 hores, sobre la reina i aprovar un missatge formal de condol al rei. La primera ministra i alts càrrecs del govern han assistit al servei religiós de record a la catedral de St Paul.

El nou rei Carles III es prepara a Londres per ser proclamat monarca oficialment aquest dissabte al palau de St James, en un procés de successió --després de la mort de la seva mare, la reina Elisabet II-- que ha de concloure amb la coronació.

 

ARXIVAT A:
Reina Elisabet IIRegne UnitMonarquiaCarles III
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut