La reina Elisabet II somriu durant una audiència al castell de Windsor
La reina Elisabet II, de 96 anys, aquest any durant el jubileu de platí pels 70 anys al tron (Reuters / Dominic Lipinski)

Mor Elisabet II, la reina d'Anglaterra

Un cop ha mort la reina, el seu fill Carles III ja és el nou monarca

RedaccióActualitzat

Ha mort Elisabet II, reina d'Anglaterra, a la residència d'estiu de Balmoral, a Escòcia. El príncep Carles ja és el nou rei, Carles III, i es quedarà al castell de Balmoral amb la seva dona, la reina consort Camil·la, fins que torni demà a Londres. 

Tots dos s'havien desplaçat al castell escocès de Balmoral quan l'estat de salut de la reina va empitjorar. Segons un breu comunicat del palau de Buckingham, Elisabet ha mort al castell de Balmoral, en pau, i acompanyada de la majoria de membres de la seva família. 

Carles ha plorat la mort d'"una sobirana estimada i una mare molt estimada", en la primera reacció després de la mort de la reina. "Sé que la seva mort serà molt sentida al país, els territoris i la Commonwealth, i per infinitat de gent d'arreu del món", ha assenyalat el nou monarca en un comunicat.

El fill d'Elisabet II i el duc d'Edimburg accedeix al tron després de set dècades esperant, ja que es va convertir en hereu amb només 3 anys, quan la seva mare va assumir la corona el 6 de febrer del 1952.

Casat en segones núpcies amb Camil·la, duquessa de Cornualla, Carles arriba a regnar quan ja és avi. Durant aquest temps d'espera ha batut diversos rècords, el primer dels quals haver estat l'hereu de més edat.

En una declaració davant de la residència oficial de Downing Street, la nova primera ministra britànica, Liz Truss, ha dit que el Regne Unit està "destrossat" i en estat de "commoció" per la mort de la reina, i ha qualificat la sobirana de font d'"estabilitat" i "fortalesa" per al país.

La nova primera ministra britànica ha adreçat un missatge a la nació (Reuters/Peter Nicholls)

En una declaració a la nació, Truss ha assenyalat que Elisabet II va ser "la roca" del Regne Unit modern, ja que va accedir al tron després de la II Guerra Mundial.

Paral·lelament milers de persones s'han aplegat a l'exterior del palau de Buckingham, al centre de Londres, on s'ha fet un silenci eixordidor quan s'ha abaixat la bandera a mig pal.

La bandera de la Union Jack oneja a mig pal al palau de Buckingham
Anunci oficial de la mort al palau de Holyroodhouse, a Escòcia (REUTERS/LEE SMITH)
Milers de persones s'apleguen a les portes de Buckingham, al centre de Londres (REUTERS/HENRY NICHOLLS)
La pluja no ha impedit que milers de persones surtin de casa per acomiadar-se de la reina (Europa Press / Victoria Jones)
Agents de policia fan guàrdia mentre es col·loquen flors a la porta del palau de Buckingham (REUTERS/Toby Melville)


Hores de preocupació per la seva salut

L'estat de salut de la monarca, de 96 anys, havia empitjorat les últimes hores. Elisabet II ha tingut el regnat més llarg en la història del país, i un dels més llargs del món, després d'haver celebrat aquest mateix any set dècades com a monarca.

En un comunicat del palau de Buckingham, els metges ja s'havien mostrat amoïnats per la seva salut i se n'havia informat la família més propera. 

Amb el príncep Carles i la seva parella, Camil·la de Cornualla, a Balmoral també hi ha els prínceps Guillem i Enric. A banda dels nets, els altres tres fills de la reina Elisabet --Anna, Andreu i Eduard-- també han estat al costat de la monarca en aquestes últimes hores.

Exterior del castell de Balmoral (Reuters / Russell Cheyne)

Els últims mesos la reina d'Anglaterra s'havia establert a la residència de Balmoral i havia reduït els compromisos públics. Dimecres va cancel·lar una reunió virtual amb el seu consell privat després que els metges li aconsellessin que descansés.

Dimarts, però, va rebre el primer ministre sortint del Regne Unit, Boris Johnson, i la nova primera ministra, Liz Truss, per encarregar-li la formació d'un govern.

Elisabet II va rebre la nova primera ministra a Balmora
Elisabet II va rebre la nova primera ministra a Balmoral aquest dimarts (Reuters / Jane Barlow)

Elisabet II ha celebrat els 70 anys al tron aquest any

Ara la mort de la sobirana posa en marxa els mecanismes previstos per al seu comiat i per oficialitzar-ne la successió. De moment el seu fill Carles, fins ara príncep, s'ha convertit automàticament en el nou sobirà.

Diumenge a la tarda, previsiblement, el taüt de la reina Isabel II serà portat a la catedral escocesa de St. Giles, a Edimburg, on serà durant 24 hores, en què els ciutadans podran presentar-li els seus respectes. Després se la traslladarà a Londres amb el tren reial.


La reina que ha estat més anys al tron

Elisabet II va néixer a Londres el 21 d'abril del 1926. Es va convertir en hereva quan el seu oncle, Eduard VIII, va abdicar el desembre del 1936, i el seu pare es va convertir en el rei Jordi VI. Ella tenia 10 anys.

Es va casar amb el tinent de la marina Philip Mountbatten el 20 de novembre del 1947. Van tenir quatre fills: el príncep Carles (nascut el 1948), la princesa Anna (1950), el príncep Andreu (1960) i el príncep Eduard (1964).

El duc d'Edimburg va morir l'abril del 2021 als 99 anys.

Després de la mort del seu pare, el 6 de febrer del 1952, va ser coronada el 2 de juny del 1953 a l'abadia de Westminster, en la primera coronació televisada.

Durant el seu regnat, el Regne Unit ha tingut 15 primers ministres i hi ha hagut 14 presidents dels Estats Units.

El 9 de setembre del 2015 va superar el temps --63 anys, 7 mesos, 2 dies, 16 hores i 23 minuts-- que la seva besàvia, la reina Victòria, va ocupar el tron.

És monarca de 15 regnes. A més del Regne Unit, també és reina d'Austràlia, el Canadà, Nova Zelanda, Jamaica, Antigua i Barbuda, les Bahames, Belize, Grenada o Papua Nova Guinea.

Aquest any va celebrar el jubileu de platí, el 70è aniversari del seu regnat.

ARXIVAT A:
Regne UnitMonarquiaReina Elisabet II
Anar al contingut