La reina Elisabet II, durant la cerimònia del seu 94è aniversari, el juny del 2020 (Reuters/Toby Melville)

"El pont de Londres ha caigut": el pla secret per quan mori la reina Elisabet II

Es preveu com actuar a les xarxes socials, amb les pàgines governamentals amb senyals de dol, o que no es trigui gaire a posar les banderes a mig pal

Sílvia Mateu Actualitzat
TEMA:
Regne Unit

Operació Pont de Londres és el nom de l'operació secreta que es posarà en marxa quan mori la reina britànica Elisabet II, que a l'abril va fer 95 anys.

El protocol està previst des de fa molts anys, però ha calgut adaptar-se als temps d'internet i les xarxes socials i ara Politico ha tingut accés als últims documents.

El setmanari aclareix que la reina "es troba bé de salut segons tots els informes i no es suggereix que aquests plans hagin estat revisats amb urgència".


Anunci en clau

El punt de partida del que s'anomena dia D, el de la mort, és la frase "El pont de Londres ha caigut", un missatge en clau que es comunicarà al primer ministre britànic, que sabrà així que la reina ha mort.

Quan va morir el rei Jordi VI, el febrer del 1952, el missatge era Hyde Park Corner. El sentit d'aquests codis ve de l'època de les centraletes telefòniques, per evitar filtracions abans que es fes l'anunci públic de la mort.

Els ministres i funcionaris destacats seran informats a continuació amb un breu correu electrònic del secretari del gabinet amb aquest text:

"Estimats companys, és amb tristesa que us escric per informar-vos de la mort de sa majestat la reina"

El Pont de Londres, que dona nom a l'operació prevista després de la mort de la reina (Pixnio/Jon Sullivan)

Protocol per a xarxes

Entre els detalls desconeguts que ara es revelen, hi ha que la pàgina web de la família reial passarà al negre, amb una petita declaració que confirmarà la mort d'Elisabet II. També apareixeran en negre el web del govern britànic, gov.uk, i totes les pàgines governamentals portaran senyals de dol.

El protocol especial per a les xarxes també diu que les pàgines oficials del govern no publicaran contingut no urgent i es prohibiran els retuits, si no ho autoritza el cap de comunicació.


Banderes a mig pal

Els documents tenen previstos detalls molt concrets, entre ells la possibilitat que es trigui més de deu minuts a abaixar les banderes a mig pal des de l'anunci oficial de la mort.

Preocupa que hi hagi indignació popular si es triga més temps, perquè es podria llegir com una falta de respecte. El problema és que no hi ha un responsable oficial de la bandera a Downing Street i cal que quedi clar qui se n'encarregarà.

El Parlament de Londres, així com els d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord suspendran les sessions el dia de la mort, si n'hi ha de previstes.

També es faran dos minuts de silenci i hi haurà salves d'honor que organitzarà el Ministeri de Defensa.

La reina amb el seu marit en una imatge oficial de fa dos anys (Reuters/Jonathan Brad)


Tres ministeris preocupats

El que més amoïna el Ministeri d'Afers Estrangers és com organitzar l'entrada a Londres d'una gran quantitat de visitants. Això afecta també, directament, el Ministeri de Transports, que haurà d'afrontar la massificació de la capital.

Per al Ministeri d'Interior, la prioritat màxima és, lògicament, com gestionar les possibles alertes terroristes.


El rei Carles

El primer ministre tindrà una primera audiència amb el nou rei, Carles, el dia D, el de la mort.

El príncep de Gal·les, primer en la successió al tron, s'adreçarà al país a les 6 de la tarda, un horari de màxima audiència, i serà proclamat sobirà a les deu del matí de l'endemà (D+1 en la denominació interna).

El tercer dia posterior a la mort (D+3) començarà una gira pel Regne Unit, abans que es facin els funerals. Anirà, per aquest ordre, a Escòcia, Irlanda del Nord i Gal·les.

El príncep Carles, hereu de la Corona, en una imatge d'arxiu (Reuters/Pius Utomi Ekpei )

El fèretre

El protocol també contempla alternatives segons on mori la reina. Si fos a la residència de Sandrigham (a l'est d'Anglaterra) o de Balmoral (a Escòcia), es preveu que el fèretre arribi a Londres per tren, tot i que també està prevista l'opció de l'avió.

Segons aquests documents, el fèretre de la reina es portarà en processó des del palau de Buckingham fins al palau de Westminster, on hi ha les dues cambres del Parlament britànic.

El fèretre es posarà en una mena de tarima especial i estarà tres dies obert al públic, durant 23 hores diàries. Les autoritats hi podran accedir amb un passi especial, que ja donarà una franja horària determinada.

Els funerals

Els funerals d'estat es celebraran deu dies després de la mort (D+10) i es declararà "dia de dol nacional", però no serà un dia festiu oficial.

Si cau en dia feiner, serà decisió dels empresaris concedir o no el dia lliure als treballadors.

Els funerals d'estat es faran a l'abadia de Westminster i la reina serà enterrada a la capella del rei Jordi VI del castell de Windsor, al costat del seu marit, Felip d'Edimburg, mort l'any passat.

ARXIVAT A:
Regne Unit Monarquia
Anar al contingut