Truss s'estrena com a primera ministra britànica: "Junts podem trampejar la situació"

En el seu primer discurs davant del 10 de Downing Street es marca tres objectius: reflotar l'economia, el sistema sanitari i la crisi energètica

RedaccióActualitzat

Liz Truss ha fet el seu primer discurs com a primera ministra britànica davant del 10 de Downing Street. S'ha compromès a capejar el temporal i s'ha marcat tres objectius: reflotar l'economia i el sistema sanitari, i fer front a la crisi energètica, per a la qual, ha anunciat, hi té un ambiciós pla.

Ha estat després que la reina Elisabet II l'hagi nomenat aquesta tarda durant una breu reunió al seu castell de Balmoral, a Escòcia. Un comunicat del palau de Buckingham ha anunciat que la sobirana "li ha demanat que formi una nova administració", i  Truss "ha acceptat l'oferta de Sa Majestat i li ha besat la mà després del seu nomenament com a primera ministra".

Elisabet II va rebre la nova primera ministra a Balmora
Elisabet II va rebre la nova primera ministra a Balmoral aquest dimarts (Reuters/Jane Barlow)

Una estona abans, la reina ha acceptat la dimissió formal de Boris Johnson.

El ja exprimer ministre ha pronunciat el seu darrer discurs a les escales del número 10 de Downing Street, poques hores abans que Liz Truss ocupi el lloc com a nova primera ministra britànica: "Això és tot, amics", s'ha acomiadat.

En una breu compareixença, ha fet la llista del que considera els seus grans èxits: el Brexit, la campanya de vacunació contra la covid i el suport a Ucraïna davant la invasió russa.

Boris i Carrie Johnson s'han acomiadat de les persones que han seguit el seu últim discurs (Reuters/Henry Nicholls)

I abans d'agafar l'avió cap a Balmoral, Johnson també ha expressat la seva confiança en Liz Truss i el pròxim govern britànic, convençut que podran superar la crisi energètica.

Els últims instants de l'exprimer ministre dins de Downing Street els ha publicat a Twitter el seu compte oficial. Un vídeo del moment en què Johnson i la seva dona es dirigien cap a la porta per sortir de l'edifici per últim cop, entre els aplaudiments dels treballadors i companys, que també l'han acompanyat a fora per seguir el discurs i acomiadar-lo.

La primera reunió del nou govern, dimecres

En principi, estava previst que Elisabet II viatgés a Londres per oficialitzar el traspàs de poder al palau de Buckingham, però finalment s'ha optat per fer-ho a Escòcia. Segons alguns mitjans, pels problemes de mobilitat de la reina.

Liz Truss designarà ara els membres del seu executiu i aquest dimecres està previst que es reuneixi per primer cop.

Johnson va anunciar que plegava al juliol, acorralat per les dimissions de diversos membres del seu govern molestos per la seva gestió i per diversos escàndols, com les festes a Downing Street durant les restriccions per la pandèmia. 

ARXIVAT A:
Boris JohnsonRegne UnitLiz TrussReina Elisabet II
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut