Participants en la 4a edició dels Premis Lladonosa al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques
Catalunya migdia (cap de setmana)

Cuiners i caps de sala del futur: premien els dos millors estudiants de Catalunya

Els Premis Josep Lladonosa distingeixen Lara Pujades com a millor estudiant de cuina i Ton Zambrano com a millor estudiant de sala entre els quinze alumnes que s'han enfrontat en la final

RedaccióActualitzat

La final de la quarta edició d'aquest concurs gastronòmic, amb un jurat ple d'estrelles Michelin, s'ha fet en un show cooking al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques, obert al públic. Els premis, que porten el nom del prestigiós cuiner lleidatà Josep Lladonosa, volen posar en valor el jove talent gastronòmic, la cuina, els productors i l'alimentació de proximitat. Lladonosa explica que volen donar oportunitats a joves que ja estan ben preparats:

"Els que arriben a la final venen amb una preparació molt digna, i nosaltres els donem més facilitats, amb aquests premis, perquè es puguin continuar formant."

Els 15 millors estudiants de cuina i sala de Catalunya s'han seleccionat en quatre semifinals, una per cada demarcació: Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

El repte era preparar un aperitiu, un plat principal de cuina catalana i un servei de sala amb oli verge extra de les Borges Blanques, en dues hores. S'ha valorat el gust, la textura, l'aroma, la presentació, la innovació, l'equilibri i l'ús de productes de la zona.

 


Els guanyadors, Lara Pujades i Ton Zambrano, obtindran un contracte laboral per treballar amb els germans Torres i el xef Pep Moreno.

El premi social ha recaigut en Christian David Valencia, de la Fundació Formació i Treball. És un premi dirigit a totes les entitats socials de Catalunya que tinguin formació de gastronomia. 

Un raig d'oli d'oliva per damunt de llesques de pa a la Fira de l'Oli de les Borges Blanques
L'oli d'oliva verge extra de les Borges Blanques ha estat l'estrella indiscutible del concurs (3Cat)

L'esdeveniment vol generar complicitats amb el territori que l'acull, i per això el primer que han hagut de preparar els alumnes de cuina ha estat  un aperitiu creatiu amb l'oli d'oliva verge extra de les Borges Blanques, com a i l'ingredient protagonista.

El director dels Premis Lladonosa, Xavier Romeu, explica que l'oli, en aquest cas, no ha de ser un accessori, sinó que ha de dominar en tot el plat:

"Has de poder mastegar oli, l'oli no ha de ser merament un acompanyant a la cuina, sinó l'element principal i fonamental. Això ho han fet a les semifinals i també a la final."

El plat principal en la prova de cuina és un arròs de recepta lliure però d'estil tradicional. Els finalistes de sala han hagut de superar sis proves: des de parar bé una taula a fer un bon cafè o tirar bé una cervesa.

El xef Pep Moreno, membre del jurat, destaca la importància d'aquests professionals en un restaurant. "No ens enganyem. Si no menges bé, no hi tornaràs, però si no et tracten bé, tampoc."

"Tan important és que mengis bé en un lloc com que t'hi sentis com a casa, a gust."

 

Homenatge a Josep Lladonosa

Els guardons són un reconeixement a la figura del veterà cuiner lleidatà Josep Lladonosa, per la seva tasca de recerca sobre la cultura gastronòmica catalana, que documenta des de l'edat mitjana.

És autor de més de 40 llibres de cuina, que s'han convertit en publicacions de referència, com "El gran llibre de la cuina catalana", "La cuina catalana més antiga" o "Plats amb història".

Josep Lladonosa
Lladonosa és una figura cabdal de la gastronomia catalana, amb un gran prestigi com a cuiner i com a teòric i historiador (Catalunya Ràdio)

El cuiner destaca la voluntat del concurs de prestigiar els professionals d'un àmbit on cada vegada hi falta més personal qualificat. Lladonosa creu que en el moment actual la necessitat de professionals qualificats es nota en tots els sectors, no només el de la cuina: "Això no pot ser, això s'ha de revertir d'alguna manera, si no, no sabrem on hem d'anar a parar per fer qualsevol cosa."

"Ens trobem amb manca de professionals a la cuina, però també ens trobem amb manca de fusters, d'electricistes, de tot!"

Els Premis Lladonosa els convoca l'Ajuntament de les Borges Blanques en col·laboració amb l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona, i els apadrinen els germans Torres, reconeguts amb tres estrelles Michelin, que precisament van ser alumnes de Josep Lladonosa.

 

Anar al contingut