Carles III, nou rei del Regne Unit després de dècades a l'ombra d'Elisabet II

El fins ara príncep assumirà la corona d'una Gran Bretanya amb incerteses després del Brexit i amb una crisi econòmica a l'horitzó

RedaccióActualitzat

Amb la mort de la reina Elisabet II, el seu fill Carles s'ha convertit automàticament en rei, i Camil·la, en reina consort. La història d'Anglaterra ja ha tingut dos reis amb el nom de Carles; per tant, serà conegut amb el nom de Carles III.

Amb molta menys popularitat que no pas la seva mare Elisabet, ha estat marcat per la mort de la seva esposa Diana de Gal·les, fa 25 anys.

Després de dècades a l'ombra de la seva mare, els últims anys ha anat guanyant més protagonisme en actes oficials, quan la salut de la reina s'ha anat veient cada cop més tocada.

A mesura que s'ha anat albirant la seva possible entronització, la població britànica ha anat perdent afinitat amb la monarquia. En l'última enquesta feta per la firma YouGov amb motiu del Jubileu de Platí de la reina, s'assenyala que el suport a la corona ha baixat més d'un 13% durant l'última dècada. A més, segons remarca, la població afí a la corona ha passat d'un 75% el 2021 a un 62% el 2022.

 

Marcat per Diana i Camil·la

Nascut a Londres el novembre del 1948 sota el nom secular de Carles Felip Artur Jordi, va anar amb només tres anys a la coronació de la seva mare, i immediatament es va convertir en duc de Cornualla, títol que la corona britànica concedeix als hereus al tron.

Amb una infància difícil --no perdonaria mai que l'haguessin enviat a un internat a Escòcia--, Carles va créixer com a membre d'una monarquia britànica encarcarada i ancorada en el passat victorià i que va ajudar a modernitzar amb una coronació retransmesa a través de la BBC, amb una part en gal·lès i on per primera vegada 500 milions de persones podien veure en directe un acte dels seus monarques.

Però si alguna cosa l'ha perseguit sempre és la imatge d'intel·lectual i esnob que es va llaurar a ulls dels britànics, que contrastava, precisament, amb la que popularment passaria a ser la princesa del poble, Lady Di, Diana de Gal·les.

Un informe intern conclou que la BBC va fer trampes per aconseguir l'entrevista a Lady Di
Carles i Diana de Gal·les en un acte el 1992 (Reuters)

Una unió que segellaven el 1981 i de la qual naixerien dos fills, Guillem i Enric. Però l'ombra de Camil·la Parker sempre va afectar el matrimoni i acabaria desencadenant el divorci. Després d'una pressió mediàtica excessiva arribaria l'accident mortal de Diana a París.

Un xoc i un moment determinant tant per a Carles com per a tota la monarquia britànica, que no han pogut superar mai del tot. La relació amb Camil·la Parker, que finalment va acabar en matrimoni, el va allunyar dels seus fills, i de mica en mica ha anat assumint el paper que ha esperat sempre.

Obertura del curs polític al Parlament britànic el 2019 (Reuters)

Els reptes

Ara, ja no pas com a príncep sinó com a rei, Carles III haurà d'assumir la corona d'una Gran Bretanya amb incerteses després del Brexit, immersa en una crisi i amb la lliura esterlina en el pitjor moment des de fa gairebé 40 anys, i amb un govern que estrena primera ministra després dels escàndols de Boris Johnson.

Quedaran enrere la multitud de cartes que enviava a mitjans i polítics en què opinava sobre molts temes, perquè ara té una missió: garantir la neutralitat de la corona. Perdre això de vista, com tenia clar la seva mare, podria tenir conseqüències més enllà de la corona.

ARXIVAT A:
Regne UnitReina Elisabet II
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut