Aplaudiments després d'aprovar la creació de la comissió d'investigació d'abusos a l'Església (EFE/Fernando Alvarado)

El Congrés vota que el defensor del poble investigui la pederàstia a l'Església

Unides Podem, ERC i Bildu hi han votat a favor després d'arribar a un principi d'acord amb el PSOE sobre els detalls de la comissió per investigar els abusos a menors

ERC, Unides Podem i Bildu han donat suport finalment a la proposta del PSOE i el PNB de crear una comissió al marge del Congrés per investigar els abusos a menors dins de l'Església catòlica amb la interlocució del defensor del poble.

Els tres partits han acceptat la proposta socialista després d'arribar a un principi d'acord sobre els requisits per a la comissió, que es dotarà d'un marc normatiu per poder reclamar responsabilitats i cooperació a l'Església, i es donarà veu a les víctimes, segons ha anunciat el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens.

"Avui és un dia important contra la impunitat dels abusos sexuals a menors a l'Església. Finalment, hi haurà llum i taquígrafs, no serà una comissió opaca ni un pecar d'impotència. El Congrés tindrà protagonisme."

La "comissió de la veritat", com s'ha nomenat, serà "independent, però tindrà la interlocució del defensor del poble, que serà qui expliqui al Congrés els avenços. I les víctimes que ho vulguin podran comparèixer al Congrés", ha afegit.

Sobre el marc normatiu que la comissió necessita per poder treballar, Asens ha dit que no s'ha decidit si es crearà a través d'un decret del govern espanyol, que entraria en vigor de manera urgent, o d'un projecte de llei, que seria més lent.

Per la seva banda, el PSOE ha puntualitzat que la comissió dependrà del defensor del poble, que redactarà les conclusions de la investigació. No es vol parlar de "comissió de la veritat", perquè no serà una comissió oberta al públic sobretot per protegir les víctimes, ha explicat el diputat socialista Hèctor Gómez.  

Dimarts passat la junta de portaveus va rebutjar la proposta feta per Unides Podem, ERC i Bildu, però la majoria de partits van dir que no s'oposarien a la proposta del PSOE i el PNB. Fins i tot el PP, que sempre s'hi havia oposat, en un gir inesperat, no s'hi va posar en contra.

ERC ja va dir que no votaria contra cap proposta que portés a investigar la pederàstia a l'Església, ja que, com Unides Podem i Bildu, ho consideren urgent "encara que sigui una comissió tèbia", ha dit Gabriel Rufián.

També han donat suport a la proposició no de llei (PNL) aprovada aquest dijous al Congrés, Ciutadans i PDeCAT, Més País i Compromís. Només Vox hi ha votat en contra.

 

ARXIVAT A:
Pederàstia Església
Anar al contingut