Barcelona

El Centre de Col·leccions del MUHBA, un viatge per la història de Barcelona

Alonso Carnicer / Sara GrimalActualitzat

Amb més de 40.000 objectes, les col·leccions del Museu d'Història de Barcelona són molt més amplies del que es veu habitualment en les seves diverses seus, com les de la plaça del Rei, el Centre Cultural del Born o les exposicions temporals. En el Centre de Col·leccions es conserven tots aquests materials, que inclouen els que van arribant cada any, procedents de les excavacions arqueològiques que es fan a la ciutat. Des del neolític fins al present, les col·leccions ajuden a explicar la història de Barcelona.

 

Les grans obres públiques a Barcelona, com la construcció de l'estació de la Sagrera, treuen a la llum restes arqueològiques que reescriuen la història de la ciutat. A la Sagrera, el Servei d'Arqueologia excava una gran vil·la romana on es conreava la vinya. Hi ha aparegut un gran mosaic, escultures i les bases de sis premses de vi. Les troballes es traslladen al Centre de Col·leccions del Museu d'Història de Barcelona, on cada any arriben unes 4.000 peces procedents de les excavacions. A l'arxiu arqueològic es fa la neteja, inventari i identificació, perquè mai es perdi la referència al lloc d'origen.

En els dos edificis del Centre de Col·leccions es conserven peces que es remunten a 10.000 anys enrere. N'hi ha moltes de l'època romana. I també medievals, com les làpides de la necròpoli jueva de Montjuïc, dels segles X i XI. I molts objectes arribats per l'enderroc d'edificis antics, o canvis que afecten l'art públic de la ciutat, com la placa retirada fa poc de la façana de l'Ajuntament, o la carassa procedent de l'enderroc d'un edifici del barri de Santa Caterina.

 

Cada excavació fa aflorar peces que ens parlen de costums socials i fluxos comercials, com els objectes trobats en la zona del Born, amb peces de ceràmica i porcellana importades de diversos països i que formaven part del parament de les famílies més benestants; com les xicres amb què es prenia la xocolata desfeta al segle XVII. Molts cops, els fragments tenen una especial importància. Com explica Núria Miró, del departament de Col·leccions, "per nosaltres no és la peça per la peça en si, sinó que tots els fragments són importants, perquè cada fragment va acompanyat de tot el que és el seu context. És el que et dóna les cronologies i pots afinar i pots anar avançant en el coneixement i la història de la ciutat."

L'antic rellotge del mercat de la Boqueria. Una bomba Orsini com la que va esclatar en l'atemptat anarquista del Liceu. O vitralls procedents del bordell Madame Petit del barri xino. Són tots objectes que ajuden a explicar la ciutat.

 

 

Josep Bracons, director del Centre de Col·leccions del MUHBA, explica: "Tenim objectes que van des de temps prehistòrics fins al present gairebé més immediat. És un ampli ventall i una amplíssima tipologia d'objectes, molt més gran del que podem trobar en un museu d'art."

El centre treballa per fer accessible en línia tot aquest fons. Les peces es preparen per a exposicions temporals, però només una petita part s'exposa de forma permanent. El Museu d'Història de Barcelona també rep donacions de particulars i institucions que enriqueixen el Centre de Col·leccions.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut