El pantà de Rialb, que abasteix el canal d'Urgell, en una imatge del 28 d'abril
El pantà de Rialb, que abasteix el canal d'Urgell, en una imatge del 28 d'abril

Més de la meitat de municipis, en excepcionalitat per sequera: s'estén a Vic, Figueres o Olot

L'ACA ha anunciat que set zones més de les conques internes entren en situació d'excepcionalitat, que comporta restriccions en els usos d'aigua en més de la meitat de municipis catalans

RedaccióActualitzat

Les últimes pluges no aturen l'avanç de la sequera. Set zones més de les conques internes, que gestiona la Generalitat a través de l'ACA, entren en estat d'excepcionalitat, segons ha anunciat el govern.

Són l'Anoia-Gaià, la capçalera del Ter, l'embassament de Darnius Boadella (l'únic que hi entra com a nova en el sistema d'embassaments), l'Empordà, el Llobregat Mitjà, Prades Llaberia i la Serralada Transversal.

Això vol dir que dels 630 municipis d'aquesta àrea gairebé 500 estan ja en excepcionalitat. Entre aquests, hi ha Vic, Figueres, Berga, Santa Coloma de Farners, Moià o Olot.
 

Es duplica el nombre de municipis amb restriccions

Amb aquest canvi, de les 18 zones en les quals està dividit el territori de les conques internes, tres unitats estan en situació de normalitat, dues en prealerta, dues en alerta i onze en excepcionalitat.

D'aquesta manera, 495 municipis se situen en l'escenari d'excepcionalitat, 38 en alerta, 54 en prealerta i 43 en normalitat.

Dit d'una altra manera, més de la meitat dels municipis catalans tenen restriccions per la sequera.

Les zones on ara s'ha declarat l'excepcionalitat engloben uns 270 pobles i ciutats, als quals s'han de sumar els 220 del sistema Ter-Llobregat on ja eren vigents les restriccions. En total, les mesures afecten uns 6 milions de persones.

El canal d'Urgell, a Mafet
El canal d'Urgell, on hi ha vigents restriccions d'aigua, a Mafet (Europa Press/Lorena Sopêna )

Cal tenir en compte que hi ha conques que no depenen de l'ACA, com la del Segre, on l'administració responsable, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, ha declarat també la situació excepcional.

En aquest cas, però, la CHE ha dit que les mesures d'estalvi d'aigua corresponen als ajuntaments, alguns dels quals han optat per retirar jardineres, tancar fonts o restringir el reg de parcs i jardins per reduir el consum d'aquest recurs.
 

La capçalera del Llobregat, en alerta

Pel que fa a la capçalera del Llobregat, ha passat de prealerta a l'alerta. La resta d'unitats continuen sense canvis.
 

Quines restriccions hi ha en l'ús d'aigua

L'excepcionalitat és un escenari que suposa una restricció d'aigua, per a usos agrícoles i industrials, com la que ja s'aplica a Barcelona i l'àrea metropolitana i, també, per habitant i dia que passa de 250 a 230 litres. Les mesures són aquestes:

  • Reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles
  • Reducció del 15% per a usos industrials
  • Reducció de l'aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg)
  • Prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l'aigua per mantenir viu l'arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores).
  • Prohibició de la neteja de carrers amb aigua potable.
  • Reducció de la dotació d'aigua mitjana per habitant i dia. Si en l'escenari d'alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia.
Sequera al pantà de Sau, en una imatge captada a finals de març
Sequera al pantà de Sau, en una imatge captada a finals de març (Europa Press/Lorena Sopêna)

El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha explicat que no s'ha sancionat cap ajuntament per haver incomplert les mesures contra la sequera. Ha argumentat que s'estan recopilant les dades i que es vol donar marge per a l'acord d'un pla contra la sequera entre les diferents administracions implicades.


L'ACA constata: "Les pluges han estat positives, però insuficients"

Reyes ha afirmat que les pluges d'aquest cap de setmana llarg han estat "positives, però encara insuficients", pel poc impacte que han tingut en les reserves d'aigua:

"La valoració de les pluges és molt positiva pel risc d'incendi. (...) Necessitaríem que tot el mes de maig fos d'aquesta manera per sortir d'aquesta excepcionalitat i perquè se'n beneficiïn tots els municipis que no estan connectats a xarxes supramunicipals i que depenen d'aqüífers."

Reyes ha afegit que per al pròxim cap de setmana es preveu una altra tanda de precipitacions i que caldrà veure si són prou generoses per millorar l'estat dels pantans.

Després d'aquest 1 de maig, al sistema Ter-Llobregat les reserves s'han incrementat entre 2 i 3 hectòmetres. "El terreny està realment molt sec i les primeres pluges serveixen per compensar aquest dèficit hídric", ha argumentat. "Ens donen un marge d'un parell de setmanes", ha puntualitzat.

La proposta de Junts sobre la sequera supera el primer tràmit al Parlament

La sequera ha arribat aquest dimarts també al Parlament. El PSC, Esquerra i Junts, i també Ciutadans i el PP, s'han posat d'acord per tramitar aquesta mateixa setmana la proposta de Junts que busca substituir el decret de sequera del govern.

En Comú Podem i la CUP hi han votat en contra, mentre que Vox s'hi ha abstingut. 

El principal canvi suposarà diluir el règim sancionador contra els ajuntaments que sobrepassin els consums d'aigua marcats, una de les principals demandes dels socialistes, tot i que encara falta concretar-ne els serrells. 

El text de Junts proposa una moratòria fins a l'1 de juliol mentre que el PSC ha registrat una esmena perquè es comencin a aplicar les multes un mes després de la convocatòria dels ajuts als ajuntaments.

La setmana passada des d'ERC van avançar que volen que les sancions entrin en vigor quan es convoquin les ajudes.

 

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut