Desperfectes o rebuts de gas inflats: denúncies de veïns a una promotora de pisos protegits

A Catalunya, Visoren té promocions que sumen 740 pisos en municipis com Tiana, Esplugues, Palafolls, Cunit o Canet de Mar

Leticia MarcosActualitzat

Un grup de veïns passegen per les zones comunes de la promoció Gaspar Fàbregas de protecció oficial d'Esplugues de Llobregat.

Hi ha esglaons mal col·locats, males herbes que no s'han tret mai, i desperfectes pels passadissos d'un bloc que va construir la promotora d'habitatge protegit Visoren fa més de deu anys.

Entre les queixes, els veïns lamenten que no es fa el manteniment de les zones comunes (CCMA)

A part d'aquest bloc en té dos més construïts en sòl municipal i en té la concessió per quaranta anys per gestionar els pisos. El preu del lloguer està regulat, però, a banda, els veïns es queixen que paguen molt per manteniment, malgrat l'estat dels pisos i les zones comunes.

El Pedro Prados, que viu aquí des de fa dotze anys, explica que la finca està molt malament i molt bruta i que la promotora no fa res.

Ara les tres comunitats s'han organitzat per poder reivindicar millor els seus drets. I la suma de greuges és gran: van tenir tres de les quatre calderes espatllades durant gairebé un any, durant un temps els hi sortia l'aigua bruta per les aixetes.

A més, l'empresa encarregada de subministrar-los el gas per a la calefacció i l'aigua calenta sanitària, Sermavi, pertany al mateix grup de Visoren. I malgrat el fred que fa als pisos no engeguen mai la calefacció perquè asseguren que les factures eren altíssimes.

L'espai exterior d'aquest bloc d'Esplugues de Llobregat està així de deixat des que el van construir, fa més de deu anys (CCMA)


El cas de Tiana

A Tiana, l'empresa Visoren té un altre bloc de protecció oficial. Aquí es reprodueixen alguns problemes amb el manteniment de la finca i els veïns es queixen que tenen el pàrquing brut, panys trencats o, fins i tot, han pogut comprovar com els ascensors no havien tingut cap revisió des del 2012.

En aquest cas, la comunitat està exposada als quatre vents, a dalt de tot de la muntanya, i tampoc posen la calefacció perquè diuen que les factures eren inassumibles.

I asseguren que les factures de l'aigua calenta sanitària, que també els subministra Sermavi, són molt altes. Fins i tot hi ha algun veí que s'ha apuntat al gimnàs per dutxar-se allà.

L'empresa encarregada de subministrar-los el gas per a la calefacció i l'aigua calenta sanitària pertany al mateix grup de Visoren (CCMA)

A això s'hi suma que el 22 de desembre tots els veïns van rebre una carta de l'empresa subministradora demanant-los que paguin una derrama pels augments dels preus del gas durant el 2022 i, a més, els apuja els rebuts.

La regularització és retroactiva, i en aquesta promoció han de fer front a imports que oscil·len entre els 800 i els 1.500 euros, en funció del seu consum.

Daniel Bednarczyk, el portaveu de la Plataforma HPO Visoren de Sant Gaietà, de Tiana, no entén que es facin aquestes pràctiques a inquilins d'una promoció de protecció oficial:

"Ens comuniquen que ens apugen el servei un 277% per les factures de l'any següent, però ens ho comencen a cobrar al desembre. A més, hem comparat el cost del mercat i no té res a veure el que paguem nosaltres amb el que paga un particular a casa seva. S'estan aprofitant de nosaltres d'una manera totalment abusiva."

L'Ajuntament de Tiana els dona suport i ha constatat que, segons el contracte que van signar els veïns amb Sermavi, l'empresa els hauria d'haver informat de l'actualització de les tarifes a finals de l'any anterior i no a posteriori.

L'advocat que els assessora els ha dit que no paguin, ja que no se'ls pot reclamar aquest import de forma retroactiva. A més, des de l'Ajuntament estan fent mediació entre Visoren i els veïns, i haurien aconseguit que es comprometin a instal·lar en un termini de tres setmanes un sistema que permeti als llogaters fer la lectura mensual del consum de gas i aigua calenta.


740 pisos a Catalunya

Els veïns de Tiana s'estan organitzant amb algunes de les altres comunitats de lloguer protegit que té Visoren a Catalunya. De fet, totes les promocions que tenen, amb 740 pisos a Catalunya, i 663 entre Astúries i la Comunitat Valenciana, han rebut aquesta regularització de preus.

Alguns dels que més s'estan mobilitzant, a part dels de Tiana, són els d'Esplugues, Palafolls, Cunit o Canet de Mar, que estan demanant als ajuntaments que els ajudin. 

Les promocions de l'empresa sumen 740 pisos a Catalunya (CCMA)

I per la seva banda, alguns dels ajuntaments també s'estan unint per intentar fer un front comú, com Tiana i Esplugues. El primer tinent d'alcaldia d'Esplugues, Eduard Sanz, explica que ja fa anys que han de fer requeriments a Visoren pels problemes que han anat apareixent a les tres promocions. Però ara, amb les factures retroactives que reclamen, la situació s'ha complicat:

"El contracte no pot tenir clàusules abusives ni un preu abusiu. Ara els serveis jurídics de l'Ajuntament estan estudiant si hi ha una situació d'abús a l'hora de marcar els preus del gas o de l'aigua calenta sanitària, i també estan mirant si es pot cobrar la pujada els preus del gas de forma retroactiva sense haver-ne informat prèviament els inquilins."

Asseguren que esperen obtenir l'informe jurídic aviat i que prendran les mesures que siguin necessàries, fins i tot la retirada de la concessió en cas que tinguin proves determinants.

L'empresa es defensa

Visoren és una de les grans promotores catalanes d'habitatge protegit de lloguer. El seu soci director, Ramon Ruiz, explica que s'han vist obligats a fer aquesta pujada a causa dels increments del preu del gas per culpa de la guerra d'Ucraïna i que els preus dels subministraments d'aigua calenta sanitària i del gas s'havien mantingut estables en els darrers deu anys.

Va ser a partir de l'octubre quan van veure inviable mantenir els preus que estaven cobrant, tenint en compte els increments del preu del gas, explica.

Els veïns han de fer front a l'actualització retroactiva de les tarifes (CCMA)

I és aquest augment de preus imprevist el que, segons ells, fa que puguin apujar preus de forma retroactiva, i citen articles del Codi Civil i sentències del Tribunal Suprem en la línia que no es pot respondre de fets que són inevitables o difícils de preveure.

A més, afirmen que en els vint anys que fa que existeixen no han tingut mai un expedient obert de cap administració pública, que els preus de lloguer que demanen als inquilins estan estipulats, i que tenen un programa de manteniment a totes les promocions que van seguint de forma regular.

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya assegura que ells només poden controlar que els preus del lloguer s'adaptin als preus estipulats, i creuen que els afectats haurien de fer les consultes del pagament de les derrames a través de l'Agència de Consum.

A Astúries, on hi ha més de 500 pisos gestionats per Visoren, els inquilins han format una plataforma d'afectats i estudien com poden denunciar l'empresa de subministraments d'aquesta promotora catalana per incompliment de contracte.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut