Desenes de ferits en els enfrontaments entre manifestants i forces de l'OTAN a Kosovo

Desenes de soldats de l'OTAN i manifestants serbis, ferits en enfrontaments al nord de Kosovo

La tensió en aquesta zona es va disparar divendres quan manifestants serbis van intentar bloquejar els ajuntaments i van ser reprimits per la policia kosovar

RedaccióActualitzat

La tensió a Kosovo ha arribat als soldats de l'OTAN. Almenys 25 soldats de la força de manteniment de la pau a Kosovo, KFOR, i 52 manifestants serbis han resultat ferits aquest dilluns en enfrontaments davant dels ajuntaments al nord del país, al districte de Mitrovica. Almenys 13 es troben en estat greu.

Els enfrontaments es poden veure en aquestes imatges:


Centenars de serbis s'han manifestat als municipis de Zvecan, Zubin Potok i Leposavic per exigir la retirada dels ajuntaments dels nous alcaldes, albanokosovars, escollits a l'abril en uns comicis boicotejats per la comunitat sèrbia.

La KFOR s'havia desplegat davant dels edificis oficials per protegir-los després que divendres al vespre es va viure un episodi de tensió entre manifestants i la policia kosovar. 

Centenars de serbis s'han tornat a manifestar per bloquejar l'entrada als ajuntaments del nord de Kosovo (Reuters)

Segons ha informat el president serbi, Aleksandar Vucic, dels 52 manifestants ferits, tres es troben en estat greu. La televisió sèrbia, N1, apunta que un d'ells ha estat ferit de bala i es tem per la seva vida.

El ministre d'Exteriors italià, Antonio Tajani, ha informat a Twitter que entre els soldats ferits n'hi ha 11 d'italians, tres en estat greu malgrat que no es pateix per la seva vida:
 


La resta de soldats ferits són hongaresos i, segons ha informat el ministre de Defensa d'Hongria, Kristof Szalay-Bobrovniczky, 7 estan en estat greu. Tots els soldats italians i hongaresos formen part de la KFOR, la missió de manteniment de la pau que l'OTAN va desplegar a Kosovo fa més de vint anys, quan es va firmar la pau entre Kosovo i Sèrbia.

Segons la KFOR, els soldats intentaven contenir la multitud quan han estat atacats, alguns d'ells tenen fractures i cremades a causa de l'explosió "d'artefactes incendiaris".

La presidenta de Kosovo, Vjosa Osmani, ha acusat a Twitter el seu homòleg serbi, Aleksandar Vucic, de voler desestabilitzar Kosovo:

"Les estructures il·legals sèrbies convertides en bandes criminals han atacat la policia de Kosovo, els soldats de la KFOR i periodistes. Els que compleixin les ordres de Vucic per desestabilitzar el nord de Kosovo, han d'enfrontar-se a la justícia"

 

Per la seva banda, Vucic ja va activar els soldats desplegats a la frontera sèrbia i aquest dilluns el ministre de Defensa serbi, Milos Vucevic ha comentat, sense donar detalls, que Vucic ha "emès instruccions addicionals per al desplegament de les unitats de l'exèrcit".

Els atacs contra els soldats han estat condemnats per la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, que ha dit que és "essencial que s'evitin noves accions unilaterals per part de les autoritats kosovars" i "que totes les parts facin immediatament un pas enrere i contribueixin a rebaixar la tensió".

La minoria sèrbia no accepta els resultats de les eleccions celebrades a l'abril i que van boicotejar (Reuters)

Inici de la tensió

La tensió va escalar a la zona divendres al vespre quan grups de manifestants serbis van intentar aturar l'accés a l'edifici dels alcaldes albanokosovars escollits al mes d'abril en unes eleccions boicotejades per la minoria sèrbia a Kosovo.

La policia especial de Kosovo desplaçada a la zona va reprimir les manifestacions amb bombes de so, gas lacrimogen i es van poder veure imatges de forcejament entre policies i  manifestants. Tant la Unió Europea com els Estats Units van condemnar el comportament de la policia kosovar.

Segons recullen les agències de comunicació, a Zvecan, els manifestants han pintat el símbol "Z" als cotxes dels soldats de l'OTAN, el símbol rus que s'identifica amb la invasió d'Ucraïna.


L'OTAN condemna els atacs "no provocats"

L'OTAN ha condemnat aquest dilluns "enèrgicament" els atacs "no provocats" i "totalment inacceptables" contra les tropes aliades a Kosovo, la KFOR.

"La violència ha de cessar immediatament", ha subratllat la portaveu de l'OTAN, Oana Lungescu, en un comunicat en què ha llançat una crida a totes les parts perquè "s'abstinguin d'accions que agreugin encara més les tensions" i perquè "estableixin un diàleg".

La KFOR, ha afegit la portaveu, prendrà "totes les mesures necessàries per mantenir un entorn segur i protegit, i seguirà actuant amb imparcialitat, de conformitat amb el seu mandat en virtut de la Resolució 1244 de 1999 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides".

ARXIVAT A:
Sèrbia
Anar al contingut