Zaplana atenent mitjans el febrer del 2019 (Europa Press/Francisco Martínez)
Zaplana atenent mitjans el febrer del 2019 (Europa Press/Francisco Martínez)

Demanen 19 anys de presó per a Zaplana, acusat de cobrar comissions d'ITV i parcs eòlics

La Fiscalia Anticorrupció creu que la trama liderada per l'expresident de la Generalitat Valenciana va obtenir il·lícitament més de 20 milions d'euros

Redacció/Agències

Eduardo Zaplana torna al banc dels acusats. El jutge obre judici oral contra l'expresident de la Generalitat Valenciana com a presumpte cap d'una trama de cobrament de comissions en les concessions d'ITV i parcs eòlics.

La Fiscalia Anticorrupció reclama una condemna de 19 anys de presó i una multa de 40 milions d'euros a Zaplana, que va sortir de la presó el febrer de 2019 greument malalt.

La causa del cas Erial afronta la fase final quatre anys i mig després de la detenció de Zaplana, el maig del 2018. L'expresident valencià va estar a la presó fins al 7 de febrer de l'any següent, tot i que durant mesos va estar ingressat a l'Hospital La Fe per una malaltia.

Aquest dilluns, Zaplana ha reiterat la seva innocència i l'"absoluta disconformitat" amb les acusacions que se li fan. En un comunicat, l'expresident valencià considera que és víctima d'una "instrucció inquisitorial".

Zaplana acudint al jutjat per signar el febrer de 2019, poc després de quedar en llibertat provisional
Zaplana acudint al jutjat per signar el febrer del 2019, poc després de quedar en llibertat provisional (Europa Press/Francisco Martínez)

Una trama que s'hauria apropiat de més de 20 milions

El fiscal xifra en 20,6 milions d'euros els diners obtinguts de forma delictiva per part de Zaplana i la resta de la trama. Segons el ministeri públic, el grup operava a través de societats ubicades a l'estranger, creades amb l'objectiu de rebre els suborns per a les adjudicacions predeterminades i per ocultar l'origen il·lícit dels béns.

L'origen d'aquests suposats fons il·lícits es troba en els concursos que la Generalitat va llançar per privatitzar les ITV i les concessions de parcs eòlics, que es van dissenyar amb "concessions subjectives" perquè determinades societats aconseguissin les licitacions.

El fiscal creu que Zaplana es va posar d'acord amb el difunt Juan Cotino, que havia estat director general de la Policia i president de les Corts valencianes. Diverses empreses controlades per familiars de Cotino van resultar adjudicatàries en els concursos d'ITV i parcs eòlics.

14 acusats més

A més de Zaplana, també s'obre judici contra 14 persones més. Se'ls acusa d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn de funcionaris, prevaricació i falsedat documental.

El fiscal també acusa els seus col·laboradors Joaquín Barceló, Francisco Grau, Juan Francisco García, Mitsouko Henríquez; el també expresident valencià José Luis Olivas, i els empresaris Vicente i José Cotino.

També s'asseuran al banc dels acusats Saturnino i Elvira Suances, Francisco Pérez López, Pedro Romero, Robert Bataouche, Ángel Salas i Carlos Rodríguez, a més de les empreses Costera del Glorio, Medlevante, Gesdesarrollos Integrales, Turnis Sylvatica i Dobles Figuras.

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialPP
Anar al contingut