"Smiley", d'estrenar-se a la petita sala Flyhard a convertir-se en sèrie de Netflix
"Smiley", d'estrenar-se a la petita Sala Flyhard a convertir-se en sèrie de Netflix (ACN / Aleix Freixas)

De la petita Sala Flyhard a sèrie de Netflix: el salt de "Smiley", de Guillem Clua

La plataforma adaptarà el text original que el dramaturg va escriure el 2011, una història d'amor de dos nois a Barcelona

Maria Sancho MartíActualitzat

La història d'amor de l'Àlex i el Bruno fa deu anys que va estrenar-se al petit escenari de la Sala Flyhard, al barri de Sants. Guillem Clua va escriure i dirigir "Smiley", una comèdia romàntica que ràpidament es va convertir en un èxit de taquilla. Ara, l'obra sorgida d'un dels teatres més petits de Barcelona, fa el salt a una de les plataformes més grans del món, Netflix.

"Una llegenda japonesa afirma que, quan dues persones estan destinades a estar juntes, un fil vermell invisible lligat al dit petit de la mà els uneix des del dia que neixen". Així es presentava "Smiley", un text que inicialment es va presentar al 1r Torneig de Dramatúrgia del festival Temporada Alta, al 2011.


Fins i tot després de l'amor

De la petita Flyhard va passar ràpidament a un teatre gran com el Lliure, i més tard al desaparegut Club Capitol, on va estar en cartell durant dos anys. Després va fer temporada a Madrid i també se n'han fet versions a mig món.

"Smiley" també va convertir-se en llibre i l'acollida del públic va ser tan càlida, que Clua va acabar estrenant una segona part d'aquell text teatral: "Smiley, després de l'amor", que va fer tornar a coincidir als escenaris els actors protagonistes de la primera obra, Ramon Pujol i Albert Triola.

A banda dels tres Premis Butaca que Clua va obtenir per "Smiley", l'autor va guanyar el premi Premi Nacional de Literatura Dramàtica per l'obra "Justícia", que es va estrenar a la sala gran del Teatre Nacional de Catalunya, i va haver d'interrompre les funcions amb l'arribada de la pandèmia.


L'obra en català, la sèrie en castellà

Guillem Clua, molt actiu a les xarxes socials, va publicar que tenia un "gran anunci" per als seus seguidors. Finalment, va compartir el tuit de la pàgina oficial de Netflix, que confirmava la magnitud de la notícia.

 

El secret es va revelar amb la presentació de les novetats per als pròxims mesos de Netflix. I, tot i que la plataforma la va anunciar com una pel·lícula, Clua es va afanyar a matisar que es tractarà d'una sèrie produïda per Minoria Absoluta.

Que una plataforma gegant com Netflix reconegui el que va començar com una producció minúscula sempre és una bona notícia. De camí per convertir-se en un èxit encara més gran, però, "Smiley", previsiblement, perdrà una part significativa de la seva essència inicial: ser una obra feta en català.

 

ARXIVAT A:
TeatreSèries
Anar al contingut