Clua amb els actors de "Justícia" al TNC, al febrer (ACN/Pau Cortina)
Guillem Clua, a la dreta, amb els actors de "Justícia" al TNC, al febrer (ACN/Pau Cortina)

Guillem Clua, Premi Nacional de Literatura Dramàtica per l'obra en català "Justícia"

El jurat destaca la profunditat dels personatges, els salts temporals i la ruptura del pacte de ficció

Redacció/AgènciesActualitzat

El dramaturg Guillem Clua ha rebut el Premi Nacional de Literatura Dramàtica, que atorga el Ministeri de Cultura. Li han donat per una obra en català, "Justícia", per l'ambició dramatúrgica i poètica, pels registres lingüístics i per la complexitat de la trama.

"Justícia" presenta un retrat intergeneracional molt afilat de la burgesia barcelonina, des de la Guerra Civil fins als nostres dies.

El jurat destaca la profunditat dels personatges, els nombrosos salts temporals i la utilització de la "ruptura del pacte de ficció que mostren un domini de les estratègies metateatrals que mantenen el pols dramàtic solucionant amb èxit les dificultats de la pròpia trama".

El premi està dotat amb 20.000 euros.

L'obra es va estrenar amb molt d'èxit la temporada passada al Teatre Nacional, tot i que les funcions van quedar interrompudes pel confinament.

Mira el video del telenotícies sobre l'estrena de "Justícia" al TNC aquí:

 

Clua està considerat un dels autors contemporanis amb més projecció internacional. Llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, va iniciar la seva formació teatral a la London Guildhall University i està vinculat a l'Obrador de la Sala Beckett.

Les seves obres més conegudes, "La pell en flames" i "Smiley", han estat traduïdes a nombrosos idiomes i s'han representat per tot el món.

Clua té també una àmplia experiència com a guionista de cinema i televisió. Ha escrit més grans drames èpics, com "Invasió"; farses polítiques, com "Al damunt dels nostres cants"; "La terra promesa"; musicals com "73 raons per deixar-te", i adaptacions de clàssics com la "Ilíada".

Amb el seu primer text, "Invisibles", va obtenir el Premi de Teatre Ciutat d'Alcoi 2002, i el 2004 "La pell en flames" va aconseguir el Premi Alcoi per segona vegada i el Premi de la Crítica al Millor Text del 2005. La versió en anglès es va estrenar en set ciutats dels Estats Units.

Entre els seus textos hi ha la farsa sobre el canvi climàtic "La terra promesa"; un musical, "Killer", i l'adaptació de "Mort a Venècia", de Thomas Mann.

Tot just la setmana passada es va estrenar, al Teatre Aquitània, "Smiley, després de l'amor".

 

ARXIVAT A:
Teatre
Anar al contingut