Jina Mahsa Amini va morir el setembre del 2022 després de rebre una pallissa per portar mal posat el vel islàmic (Creative Commons)

Condemnen a presó les periodistes iranianes que van destapar la mort de Jina Mahsa Amini

El règim xiïta de l'Iran les acusa de cooperar amb el govern "hostil" dels Estats Units, de conspirar contra la seguretat nacional i de difondre propaganda contra la República Islàmica

RedaccióActualitzat

Un tribunal iranià ha condemnat a 13 i 12 anys de presó les periodistes Nilufar Hamedi i Elahe Mohammadi, que van destapar el cas de la mort de Jina Mahsa Amini a mans de la policia de la moral.

El règim xiïta les acusa de cooperar amb el govern "hostil" dels Estats Units, de conspirar contra la seguretat nacional i de difondre propaganda contra la República Islàmica de l'Iran.

Hamedi va ser la primera periodista a informar sobre la detenció i la mort d'Amini per dur el vel mal posat. Mohammad va cobrir l'enterrament de la jove de 22 anys a la ciutat kurda de Saqez, on van començar les protestes contra el règim que han sacsejat el país durant mesos.

Segons els mitjans iranians, les dues informadores hauran de complir almenys la pena més gran, la de col·laboració amb els Estats Units: set anys en el cas de Hamedi, i sis en el de Mohammadi.

A més, se'ls prohibeix treballar en mitjans de comunicació, afilar-se a partits polítics i fer servir les xarxes socials durant dos anys.

Noies i dones es treuen el hijab i mostren els seus cabells en una de les protestes per la mort de Mahsa Amini
Noies i dones es treuen el hijab i mostren els seus cabells en una de les protestes per la mort de Mahsa Amini

Judici a porta tancada

Les periodistes Nilufar Hamedi i Elahe Mohammadi van ser arrestades el setembre de 2022, i han estat en règim d'aïllament durant bona part del seu empresonament.

El judici va començar a finals de maig a porta tancada. Només van poder reunir-se amb els seus advocats el dia abans de la primera vista.

Hamedi va ser qui va publicar la fotografia d'Amini a la unitat de cures intensives a l'hospital. Dies després, va difondre una imatge dels pares de la jove abraçats al passadís de l'hospital quan van saber que la seva filla havia mort.

Mohammadi va cobrir l'enterrament d'Amini a Saqez, al Kurdistan iranià, on van esclatar les mobilitzacions contra el règim iranià i es van cremar els primers mocadors el 17 de setembre de 2022.

La contundent repressió de les forces armades xiïtes va deixar un balanç de 500 morts, la detenció d'almenys 22.000 persones, entre les quals 100 periodistes, i l'execució sumària de set manifestants.

En els darrers mesos, el govern iranià he endurit les rigoroses lleis de vestimenta, amb penes de presó elevades, i les patrulles de la policia de la moral han tornat als carrers.

Estudiants iranianes protestant davant d'un oficial del règim en un institut de Shiraz
Estudiants iranianes protestant davant d'un oficial del règim a Shiraz (Reuters)(Reuters)

Una altra Jina Mahsa Amini?

Els mitjans iranians també informen que Armita Garawand, la noia de 16 anys hospitalitzada després d'una topada amb la policia de la moral, ha estat declarada en "mort cerebral".

Segons entitats de drets humans, la noia va ser agredida per una patrulla al metro de Teheran, quan la volien arrestar per no portar el vel, el passat 1 d'octubre. Armita Garawand  va ser evacuada del metro i va acabar hospitalitzada en coma.

Les autoritats xiïtes neguen que la noia fos agredida i asseguren que es va desmaiar al vagó. La notícia de l'estat de salut de Garawand  podria fer reviure les protestes a l'Iran per la similitud amb la mort de Jina Mahsa Amini.

 

ARXIVAT A:
Iran
Anar al contingut