En aquest punt, a 400 metres de l'estació de Montcada Bifurcació, hi va haver el robatori de coure el dia de les eleccions al Parlament (3Cat)

Cau un grup criminal pel robatori de coure a Rodalies el 12M, que encara afecta 4 línies

Entre els detinguts hi ha el propietari d'una empresa de gestió de residus, i dos d'ells van ser enxampats durant un robatori per vigilants de seguretat d'FGC

Emma Pons VallsActualitzat

El jutge envia a presó comunicada i sense fiança dos dels quatre detinguts acusats de robar cable de coure a la xarxa de Rodalies el dia de les eleccions. Els altres dos detinguts, el jutge els deixa en llibertat amb càrrecs.

Segons els Mossos d'Esquadra, tots quatre són membres d'una xarxa criminal que es dedicava al robatori de coure i que van estar implicats en la sostracció de 120 metres de cable a Montcada Bifurcació el dia de les eleccions. Això va provocar una incidència molt greu a tota la xarxa ferroviària catalana que encara s'arrossega, amb quatre línies afectades.

Els Mossos atribueixen a la banda fins a 6 robatoris en l'últim mes

Entre els detinguts hi ha el propietari d'una empresa de gestió de residus, que en dues ocasions es va negar a permetre que li fessin inspeccions, i que presumptament rebia el material robat.

A més del robatori del 12M, els Mossos vinculen els quatre detinguts amb cinc sostraccions més de cable de coure --a Olesa de Montserrat, Esparreguera i Mollet del Vallès-- que es van produir entre l'1 i el 22 de maig, segons un comunicat.

 

Enxampats a Esparreguera per vigilants de seguretat d'FGC

Els detinguts són tres homes i una dona i tenen uns 20 antecedents per fets similars. El passat 22 de maig, dos d'ells van ser enxampats a Esparreguera per vigilants de seguretat dels Ferrocarrils de la Generalitat i policia local després que s'hagués produït un robatori a la infraestructura, moment en què se'ls va relacionar amb les altres sostraccions.

Els altres dos detinguts van ser localitzats a Santa Perpètua de Mogoda i Sabadell.

Els detinguts s'enfronten als càrrecs d'estralls imprudents i desordres públics, a més del delicte de receptació --aprofitar-se de béns que procedeixen d'un delicte contra la propietat-- de l'home que tenia l'empresa de residus.

El robatori del dia de les eleccions va tenir lloc a l'estació de Montcada Bifurcació, un centre neuràlgic de la infraestructura, fet que en va multiplicar els efectes per tota la xarxa.

 

Els Mossos reforcen la vigilància

L'anunci de la detenció arriba després que Mossos expliqués aquest dijous que reforçaran la vigilància a la xarxa de Rodalies i el control a les deixalleries contra el robatori de coure.

Aquesta actuació s'emmarca en un pla per combatre els robatoris de coure, creat el 2010 i anomenat Programa Operatiu Específic (POE) Metall, que han elevat al nivell 2 a tot Catalunya, d'un total de 3.

Arran del robatori del 12M, es van desencadenar una sèrie d'acusacions mútues entre Mossos i Ministeri de Transports per espolsar-se la responsabilitat del robatori i dirimir qui en tenia la competència.

Mossos ja va descartar fa dies que el robatori es tractés d'un sabotatge, com va dir el Ministeri, i també va triplicar per tres l'extensió de cable robat respecte al que havia dit el govern espanyol.

Continuen les incidències a quatre línies pel robatori de coure (ACN/Gemma Sánchez Borrel)

 

Fins a dos mesos per recuperar el funcionament habitual

Després del robatori del 12M, les línies R3, R4, R7 i R12 encara no circulen en el seu funcionament habitual, i Renfe ja va informar que el servei no es restabliria de manera completa fins al cap de dos mesos.

L'avaria es va detectar a les quatre de la matinada, poques hores abans de l'inici de la jornada electoral. El robatori, entre Montcada Bifurcació i Torre Baró, va provocar diversos incendis al cablejat del sistema de senyalització i d'enclavaments de Montcada Bifurcació.

A més es van declarar dos focs en túnels de Barcelona que van impedir la circulació de trens dins de la ciutat.

 

ARXIVAT A:
Transport públicRenfeRodalies
Anar al contingut