100 anys d'estiueig i glamur: la història de s'Agaró, la primera urbanització de la Costa Brava

Diverses activitats i un llibre commemoren el centenari d'aquesta ciutat jardí noucentista, un dels primers espais de vacances de la Costa Brava

Marta MasóActualitzat

Tot va començar fa cent anys amb la construcció arran d'un penya-segat del xalet La Senya Blanca. Per encàrrec de l'industrial Josep Ensesa Gubert, l'arquitecte gironí Rafael Masó va dissenyar una casa de vacances familiar, que seria la primera d'un projecte molt més ambiciós.

Una oportunitat per a Masó d'imaginar i fer realitat una ciutat jardí per a la burgesia catalana de l'època, on projectar l'ideal noucentista.

El xalet La Senya Blanca, encarregat per l'industrial Josep Ensesa, vist des del jardí (3Cat)
Concebut per l'arquitecte Rafael Masó, el xalet La Senya Blanca va ser el primer a construir-se a S'Agaró (3Cat)

Per Jordi Falgàs, que acaba de publicar amb Sebastià Roig el llibre "S'Agaró 1924-2024. Arquitectura, cultura, turisme i glamur a la Costa Brava", aquesta urbanització a tocar del mar és molt més que la concepció de les cases que s'hi aixequen, és també l'ideal d'espai públic, amb places, escales i un camí de ronda.

Cases a tocar de mar, a s'Agaró (3Cat)

La primera urbanització a la Costa Brava

Aquell somni urbanístic inicial, amb quaranta xalets, vint dels quals dissenyats pel mateix Masó, ha evolucionat fins a l'actual urbanització, formada per 170 cases. Una urbanització de vacances, la primera d'aquestes característiques a la Costa Brava, que amb el pas dels anys encara ha fet més meritòria l'aposta d'Ensesa per uns terrenys que aleshores no tenien cap valor.

El camí de ronda que ressegueix la costa, un element distintiu del projecte (3Cat)

Segons explica un dels seus nets, Lluís Sibils i Ensesa, "el lloc on ara està enclavat S'Agaró era un erm, on hi havia un parell de corrals de cabres, un pam de fems i cap arbre". I afegeix: "Un gran mèrit del meu avi és haver-se sabut envoltar de molt bons arquitectes que al llarg de tot un segle han anat evolucionant amb els costums de vida de cada moment."

S'Agaró va ser una de les primeres urbanitzacions de vacances de Catalunya (3Cat)

Activitats culturals des del començament

S'Agaró també ha estat un gran referent cultural des dels inicis, amb múltiples activitats d'oci, des de competicions esportives fins a propostes culturals, com els primers concerts de música a l'aire lliure, unes nits musicals que es van encetar l'agost de 1956 amb un homenatge a Mozart.

Aquesta iniciativa va ser idea de Josep Pla, que havia fet notar a Ensesa que "el turisme s'avorreix, cal organitzar un espectacle d'alta volada".

Les festes i els balls formaven part del lleure dels estius a S'Agaró (3Cat)

Les festes i els espectacles culturals van ser presents a S'Agaró des dels inicis. "Ja des dels bojos anys 20 a S'Agaró es va viure molt intensament, amb festes, amb balls de disfresses, amb castells de focs. I això continua a la postguerra i s'hi suma tot el glamur del cinema, de la literatura. I per aquí, hi passen grans estrelles de Hollywood, Ava Gardner, Liz Taylor, John Wayne", detalla Falgàs. 

Liz Taylor a l'hostal La Gavina de S'Agaró (3Cat)
Ava Gardner, amb dos companys, a la platja de s'Agaró (3Cat)

Mites del cinema que ja formen part de la història de S'Agaró, una urbanització arran de mar que manté l'essència d'aquella ciutat de vacances que van imaginar fa cent anys Josep Ensesa i Rafael Masó.

ARXIVAT A:
PatrimoniArquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut