El Secretariat Nacional, reunit aquest dissabte a Vilafranca del Penedès, no ha arribat a cap acord (ACN/Jordi Bataller)

Bloqueig a l'ANC: Lluís Llach no obté prou suport per ser president després de cinc votacions

Per un error en el recompte s'ha arribat a anunciar la victòria de Llach i, uns minuts després, s'ha ajornat la decisió fins als pròxims dies

RedaccióActualitzat

En una jornada maratoniana que ha evidenciat la divisió en el si de l'Assemblea Nacional Catalana, el Secretariat Nacional de l'entitat no ha pogut escollir, després de cinc votacions, qui ha de ser el seu nou president.

S'haurà d'esperar una nova reunió, ajornada fins als pròxims dies -- molt probablement dissabte que ve, segons han comentat Llach i Dolors Feliu a la sortida de la reunió--, per saber si Lluís Llach, que ha quedat com a candidat únic, és elegit nou president de l'ANC.

Ja s'havia anunciat el triomf de Llach quan, un error de la mesa en el recompte de vots, ha obligat a fer marxa enrere, i a comunicar que cap dels candidats que s'ha proposat per ocupar la presidència ha assolit els dos terços necessaris, segons han informat. 


Aquest dissabte, reunits a Vilafranca del Penedès, 72 nous secretaris nacionals, elegits dissabte passat, no han pogut arribar a cap acord per elegir el nou president de l'entitat independentista, que ha de succeir Dolors Feliu.

Lluís Llach conversa a la sortida de la reunió del Secretariat Nacional (ACN/Jordi Bataller)


Un candidat sorpresa

La sorpresa de la jornada ha estat l'aparició de la candidatura de Josep Punga, economista i membre del bloc jove de l'ANC, que s'ha proposat per ser el nou president. Punga es va presentar a les eleccions municipals del 2019 com a número quatre de la llista de Junts a Montcada i Reixac.

Fins aleshores, el candidat que semblava que tenia més opcions era el cantautor i exdiputat Lluís Llach, que dissabte passat va ser el secretari nacional més votat, amb 3.268 vots, davant de Josep Costa, exvicepresident del Parlament. Punga va ser triat membre del nou Secretariat amb 32 vots.

Tanmateix, el suport de les bases no garanteix els vots suficients dels membres del Secretariat Nacional per sortir elegit nou president de l'entitat.

L'economista Josep Punga, ha esdevingut candidat sorpresa a presidir l'ANC
L'economista Josep Punga, ha esdevingut candidat sorpresa a presidir l'ANC (ACN/Jordi Bataller)

Sense nou president i sense consens

A les 9 del matí ha començat la reunió del ple constituent del Secretariat Nacional de l'ANC, durant la qual s'havia de triar el nou president de l'entitat i altres càrrecs. L'ordre del dia ha quedat encallat en aquest primer punt. Després de cinc hores de debat, i després de dues votacions, cap dels dos presidenciables --ni Lluís Llach ni Josep Punga-- han aconseguit els dos terços dels vots necessaris.  

Després de la segona votació, el sector que defensa la presidència de Punga, que coincideix amb la direcció sortint de l'ANC, ha ofert als partidaris de Llach retirar els vots a canvi de la vicepresidència, segons fonts presents a la reunió. No hi ha hagut acord i ha continuat el bloqueig.

Dolors Feliu, presidenta sortint de l'ANC, aquest migdia a Vilafranca (ACN/Jordi Bataller)

A les 4 de la tarda s'ha reprès la reunió durant la qual s'han fet tres votacions més.

A la quarta votació, Punga s'ha retirat, però Llach tampoc ha aconseguit el consens necessari. Davant d'aquesta situació, alguns membres del Secretariat han demanat a Llach que també es retiri. Llach no ha acceptat i ha forçat una cinquena votació. 

Lluís Llach, sempre ha anat al davant de Punga i en cada votació s'ha anat acostant a aquests dos terços dels vots que necessita, però sense aconseguir-los.

 

 

ARXIVAT A:
ANC
Anar al contingut