El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, saluda el primer ministre palestí, Mohammad Mustafa, abans de reunir-se a Brussel·les
El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, s'ha reunit a Brussel·les amb el primer ministre palestí, Mohammad Mustafa (Frederic Sierakowski/EFE)

"No ens acovardirà res": Albares defensa l'alto el foc a Gaza i el reconeixement de Palestina

El ministre d'Afers Exteriors diu que el reconeixement de l'estat palestí és "de justícia", després de reunir-se a Brussel·les amb el primer ministre del país àrab

RedaccióActualitzat

El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, i el primer ministre palestí, Mohammad Mustafa, s'han reunit aquest matí a Brussel·les, dos dies abans que Espanya reconegui oficialment l'Estat palestí.

Després de la trobada, Albares ha assegurat que el reconeixement de Palestina és "de justícia" i ha afegit que és "indispensable per assegurar la pau a la regió i la millor garantia de seguretat per a Israel".

"El poble palestí té dret a tenir un estat, igual que Israel, i tots dos han de coexistir en pau, seguretat i bon veïnatge", ha afegit Albares, que s'ha dirigit directament a Mustafa per oferir-li el suport d'Espanya: "saps que pots comptar amb el suport d'Espanya a l'Autoritat Palestina, el nostre soci palestí per a la pau".
 

"El reconeixement és l'inici d'una nova fase"

El primer ministre palestí, Mohammad Mustafa, ha agraït el posicionament del govern espanyol però ha apuntat que és el primer pas d'una nova etapa:

"Per mantenir la solució dels dos estats com a opció viable en el futur, el que cal fer ara és el reconeixement. El reconeixement no és la fi de tot, és l'inici d'una nova fase. Actuarem responsablement com a estat reconegut per molts països, per treballar amb diligència cap a l'assoliment de la pau entre nosaltres i els nostres veïns."

Sobre les fronteres de l'Estat palestí, Albares ha dit que no és necessari reconèixer un territori concret per reconèixer un estat. Sí que ha afirmat, però, que "quan torni la pau a Gaza, tant Cisjordània com Gaza s'han de posar sota una única autoritat nacional palestina". També ha insistit que "cal donar-hi una continuïtat territorial, una sortida al mar amb un port a Gaza, i una capital, que ha de ser Jerusalem Est".
 

Albares defensa un alto el foc i l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza

En la compareixença davant dels mitjans de comunicació, Albares també ha defensat la urgència d'un alto el foc a Gaza per "impedir una catàstrofe humanitària de dimensions encara més grans":

"Espanya ha estat molt ferma condemnant els atacs terroristes de Hamas i exigint l'alliberament de tots els ostatges, però també ha estat molt ferma, i ho seguirà sent, per exigir un alto el foc immediat a Gaza i l'entrada de tota l'ajuda humanitària necessària pels punts terrestres. No ens acovardirà res."

El ministre d'Afers Exteriors també ha assegurat que "el suport polític i financer d'Espanya a l'autoritat palestina no decaurà" i ha avisat a Israel que l'ordre del Tribunal Internacional de Justícia a Israel d'aturar l'ofensiva a Rafah "ha de complir-se".

Al final de la compareixença, Albares ha instat el primer ministre palestí a trobar-se dimecres vinent a Espanya, després del reconeixement oficial de l'Estat palestí.

Albares titlla d'"escandalós" l'atac del ministre d'Exteriors israelià a les xarxes

Aquest matí el ministre d'Afers Exteriors israelià, Israel Katz, ha publicat un vídeo en què insinua que Hamàs hauria d'estar agraït a Espanya pel reconeixement de Palestina. La publicació a les xarxes, en què etiqueta Pedro Sánchez, combina imatges de ballarins de flamenc amb atacs del grup armat islamista:

El mateix Katz ja havia publicat dos vídeos molt similars contra Noruega i Irlanda, els altres dos països que també reconeixeran Palestina dimarts vinent.

Albares ha titllat "d'escandalós i execrable" el vídeo del ministre d'Exteriors d'Israel i ha recordat que "el govern d'Espanya ha condemnat el terrorisme de Hamas des del primer moment".  "Israel és un poble amic i, per descomptat, té dret a tenir el seu estat", ha afegit.

 

 

ARXIVAT A:
PalestinaGazaGovern espanyolGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut