Una nena afegeix un record a la pila de flors en homenatge a les víctimes d'Uvalde
Les flors per recordar les víctimes s'acumulen a les portes de l'escola d'Uvalde, en una imatge d'arxiu (Europa Press/Robin Jerstad)

Familiars de la matança d'Uvalde denuncien "Call of Duty", Instagram i el fabricant de l'AR-15

Les acusen d'haver forjat una generació de joves que experimenten les fantasies violentes dels vídeos en el món real, amb armes fàcilment accessibles

Salvador Ramos tenia 18 anys quan va entrar armat amb un rifle semiautomàtic AR-15 a l'escola de primària d'Uvalde, a Texas, on havia estudiat i va començar a disparar. Va matar 19 nens i dos mestres i va ferir 17 nens més, abans que la policia el matés a ell. Han passat dos anys des d'aquella tragèdia a l'escola Robb d'aquesta petita població de majoria llatina.

Coincidint amb l'aniversari, familiars de les víctimes han demandat el fabricant de l'arma utilitzada en l'atac, l'empresa Activision Blizzard, propietat de Microsoft, com a responsable del videojoc "Call of Duty" i l'empresa Meta com a casa mare d'Instagram. Les acusen d'haver forjat una generació de joves que experimenten fantasies violentes dels vídeos en el món real, amb armes fàcilment accessibles.

"Hi ha un vincle directe entre la conducta d'aquestes empreses i el tiroteig d'Uvalde", ha dit l'advocat Josh Koskoff, que representa els familiars i supervivents que han decidit emprendre accions legals.

Un cartell amb el nom de l'escola i flors de record a les víctimes
A l'escola de primària de Robb van morir assassinats 19 nens i dos mestres (Europa Press/Jintak Han)

"Un monstre de tres caps", segons l'advocat

S'han presentat dues denúncies: una contra Meta i Activision, presentada al Tribunal Superior de Los Angeles i una altra contra el fabricant Daniel Defense, interposada a la Cort de Districte d'Uvalde.

L'advocat Josh Koskoff també va representar les famílies de les víctimes del tiroteig a l'escola Sandy Hook, a l'estat de Connecticut, i va guanyar una demanda contra el fabricant d'armes Remington, el 2022.

Per a ell, Meta, Activision i Daniel Defense formen "un monstre de tres caps", que "conscientment va exposar" Salvador Ramos "a l'arma, el va portar a veure-la com una manera de resoldre els seus problemes i el va entrenar per utilitzar-la".

L'advocat argumenta que el tirador d'Uvalde va jugar a "Call of Duty", que inclou un rifle d'assalt fabricat per Daniel Defense i va visitar Instagram de manera obsessiva, on Daniel Defense s'anunciava. I afegeix que va decidir comprar la mateixa arma i cometre els assassinats, tot i que mai havia disparat cap arma a la vida real.

Segons la denúncia, les tecnològiques no només permeten que les empreses d'armes connectin amb els consumidors, sinó que "promouen i normalitzen la violència" d'un públic d'"adolescents en dificultats".

A la demanda contra Daniel Defense se l'acusa d'orientar deliberadament els anuncis a nois adolescents per tal d'aconseguir clients per a tota la vida.

Des de l'Entertainment Software Association, un grup de pressió que representa la indústria dels videojocs, va dir que molts altres països tenen nivells similars de jocs però menys violència amb armes que els Estats Units.


Record de la tragèdia

Els familiars han participat en un acte de record a les víctimes, en el segon aniversari de la matança, que el president Joe Biden ha aprofitat per insistir en la necessitat que el Congrés prohibeixi les armes d'assalt. 

L'aniversari també ha estat recordat per l'actor Matthew McConaughey, nascut a Uvalde, que va reclamar el control d'armes en una intervenció a la Casa Blanca.


En paral·lel, els familiars de les víctimes han anunciat un acord per valor de dos milions de dòlars amb el govern de la ciutat d'Uvalde.

Un informe sobre l'atac presentat el gener pel fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va apuntar que 376 agents d'almenys cinc cossos policials van trigar 77 minuts a detenir l'agressor, una situació que va destapar el "fracàs" i la "falta de lideratge, capacitació i polítiques fallides".

El pacte tancat aquesta setmana també inclou una millor capacitació per als policies d'Uvalde, suport als serveis de salut mental per a les famílies, supervivents i membres de la comunitat, i la creació d'un comitè per coordinar amb les famílies un monument commemoratiu permanent.

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut