El mateix dia de la detenció, Mahsa Amini va ingressar a l'hospital, on ha estat tres dies en coma abans de morir
El mateix dia de la detenció, Mahsa Amini va ingressar a l'hospital, on va estar tres dies en coma abans de morir (IranHumanRights)

L'Iran diu que Mahsa Amini va morir per culpa d'una operació de fa 14 anys, i no per cops

L'informe forense sosté que no va rebre cops al cap i òrgans vitals i que la mort està relacionada amb una cirurgia d'un tumor cerebral feta quan tenia 8 anys

Redacció/AgènciesActualitzat

La República Islàmica de l'Iran assegura que la mort de Mahsa Amini sota custòdia policial no va ser causada per cops sinó per una malaltia cerebral, segons un informe mèdic.

L'Organització Forense de l'Iran ha dit aquest divendres que "la mort de Mahsa Amini no va ser causada per cops al cap i òrgans vitals", sinó que estava relacionada amb "una cirurgia d'un tumor cerebral als 8 anys", segons l'informe publicat per la televisió estatal.

A la noia la van detenir perquè no duia bé el vel i la seva mort ha fet esclatar una revolta covada durant dècades a l'Iran.

Amini passejava pel centre de Teheran amb el seu germà, quan una "patrulla de la moral" la va aturar. Van apartar-lo a ell i se la van endur detinguda a ella perquè "incomplia el codi de vestir" imposat pel règim.

Una de les també conegudes com a "patrulles d'orientació" va portar la noia a comissaria per impartir-li una hora de "reeducació" sobre la manera de vestir. Aquella mateixa tarda ingressava a l'hospital en estat de coma, i tres dies després, divendres, moria.


Denúncies de maltractament policial

Els familiars denuncien que la policia la va apallissar a la furgoneta i a la comissaria. La versió policial és que Mahsa Amini "va tenir un atac de cor sobtat", i ha ensenyat un vídeo de les càmeres de vigilància de la comissaria en què es veu com la noia cau a terra.

La família ha denunciat la manipulació de les imatges i dubta fins i tot que la noia que hi apareix sigui ella. Les autoritats qualifiquen els fets de "desafortunats", neguen totes les acusacions de mala praxi i sostenen que la noia tenia problemes de salut anteriors.

La família assegura que estava sana i va reclamar l'autòpsia del cos i una investigació. En un primer moment se'ls van negar, i finalment han servit per sostenir que no va rebre cops de la policia.

ARXIVAT A:
FeminismeDrets humansIran
Anar al contingut