Gent fent cua per veure el carrer Verdi guarnit a les festes de Gràcia de l'any 2019 (ACN/Àlex Recolons)
Gent fent cua per veure el carrer Verdi guarnit a les festes de Gràcia de l'any 2019 (ACN/Àlex Recolons)
Catalunya migdia (cap de setmana)

Canvis a les festes de Gràcia per no morir d'èxit: dels premis als concerts

Els organitzadors de la festa major del barri de Gràcia de Barcelona preparen canvis per fer front a les aglomeracions i la massificació que ofeguen els veïns

Enllaç a altres textos de l'autor

Mireia Sala

Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio

Actualitzat

La massificació creixent de la festa major de Gràcia cada any amoïna més les comissions dels diferents carrers i els veïns del barri. La sensació entre els graciencs és que l'any passat es va tocar sostre i es va superar de llarg el rècord històric de 3 milions de visitants del 2022.

De fet, els pregoners de l'última festa major, els futbolistes de l'Europa Andrea Porta i Àlex Cano, ja van denunciar la massificació a Gràcia durant el pregó.

Van parlar d'una situació descontrolada i van demanar que es conservin els valors tradicionals de la festa major: "Ens agrada que les tradicions populars es mantinguin per a la gent."

Pregó a la plaça de la Vila de Gràcia l'any passat, entre protestes contra el turisme i xiulets contra l'Ajuntament (ACN/Maria Aladern)

Donar els premis l'últim dia

Els últims anys hi ha hagut cues molt llargues per entrar o per sortir dels carrers guarnits més populars, com el carrer Verdi o el carrer Mozart. Per això, entre els canvis que es plantegen els organitzadors hi ha el d'anunciar els premis al millor guarniment al final de la festa major, per descomprimir els carrers més estrets, que són els que normalment concentren més visitants.

L'objectiu del canvi de data de l'entrega de premis és redistribuir els visitants per tot el barri, segons explica la presidenta de la fundació Festa Major de Gràcia, Lina López: "Què passa? Que quan se sap quins són els carrers guanyadors, tothom els vol veure alhora."

Amb el problema afegit, explica López, que els carrers més populars fan d'embut: "Molts dels guanyadors són al sud del barri, on els carrers són més estrets i ens costa molt de distribuir els visitants."

"Provarem de donar els premis l'últim dia a veure si la distribució de gent és més equitativa."


Una nit més familiar

Un altre canvi que es prepara és fer una nit sense concerts, procurant que els actes que s'organitzin a partir de les 9 del vespre no facin gaire soroll. "Una nit tranquil·la per abaixar el volum, perquè els veïns i veïnes de la vila de Gràcia tinguin un respir."

"No és una nit de silenci, però sí que provarem d'abaixar el volum, que tothom tingui una programació més familiar."

Aglomeracions i litrones durant les festes de Gràcia (Europa Press/Lorena Sopena) 

Des de la pandèmia, els veïns de Gràcia han notat un notable increment dels visitants, que es va disparar l'any 2022 i ha continuat creixent.

També es queixen que moltes vegades, la festa al carrer s'allarga tota la matinada, més enllà del final dels concerts. Segons López, aquesta dinàmica allunya els veïns de la seva festa major i no en poden gaudir tranquils: 

"A part que tenim molts turistes, han augmentat els visitants d'arreu del país, hi ha molta més gent a les activitats programades als carrers i les places. I els veïns no ens hi sentim a gust."

A més a més, cada any hi ha destrosses als decorats i actes d'incivisme. Els organitzadors de les festes són conscients que només poden fer canvis progressius en el model de la Festa Major de Gràcia, però que la majoria de problemes derivats de la massificació se'ls escapen de les mans. 

L'Ajuntament de Barcelona assegura que treballa conjuntament amb l'organització de la festa major i diu que, des de fa anys, pren mesures per gestionar les aglomeracions. A més, celebra que l'esdeveniment conservi l'atractiu per als barcelonins i residents de l'àrea metropolitana. 
 

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut