Palestins fugint de Rafah després de l'atac d'Israel
Palestins fugint de Rafah després de l'atac d'Israel (Reuters/Mohammed Salem)

Almenys 45 morts en un bombardeig israelià en un camp de desplaçats a Rafah

La presidència palestina qualifica l'atac al campament de "massacre atroç" i Netanyahu diu que és un "incident tràgic" que el seu govern investigarà

RedaccióActualitzat

Matança en un camp de desplaçats de Rafah. Almenys 45 persones han mort aquest diumenge al vespre en un bombardeig israelià al sud de Gaza, segons dades del govern de Hamas a la Franja. Més de la meitat eren dones, criatures i gent gran. 

L'atac ha passat en una zona reservada per a persones desplaçades a un campament de Tel al-Sultan, a l'oest de Rafah. El govern israelià va justificar l'ofensiva assegurant que dos alts càrrecs de Hamas s'amagaven en una infraestructura improvisada a 300 metres del camp.

A més de les víctimes mortals, el Ministeri de Sanitat de la Franja xifra en 383 els ferits, molts dels quals es troben en estat crític a causa de les cremades. Una hora després del bombardeig, un gran incendi es va estendre pel campament.

La presidència palestina ha qualificat la matança al camp de Tel al-Sultan de "massacre atroç" i ha acusat Israel d'atacar de forma deliberada un centre de persones desplaçades. Un acte que, diu, "desafia totes les resolucions internacionals".

Joves i infants davant les destrosses causades per l'atac israelià
Joves i infants davant les destrosses causades per l'atac israelià (Reuters/Mohammed Salem)

Segons la Defensa Civil de Gaza, a la zona vivien uns 100.000 desplaçats procedents d'altres racons de la Franja de Gaza que ja van haver d'abandonar casa seva a l'inici de l'ofensiva israeliana. 

A Tel al-Sultan s'havien refugiat els últims dies també milers de persones que havien fugit de la part oriental de Rafah, on les forces israelianes van iniciar una ofensiva terrestre fa més de dues setmanes.


Israel culpa l'incendi de l'alt nombre de morts

D'entrada, l'exèrcit israelià ha dit que l'atac anava dirigit contra "un complex on operaven importants terroristes de Hamas a Rafah". En un comunicat, ha afegit que abans de l'ofensiva "es van prendre una sèrie de mesures" --com la vigilància aèria o l'ús de "municions precises"-- per "reduir el risc de fer mal a civils no involucrats".  

Aquest dilluns, Tel Aviv ha apuntat que la majoria de les víctimes podrien haver mort a causa de l'incendi i que investigarà els fets. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha afirmat que ha estat "un incident tràgic" i que n'extrauran "conclusions". 

Les despulles de les víctimes del bombardeig d'Israel a Rafah
Les despulles de les víctimes del bombardeig d'Israel a Rafah (Reuters/Mohammed Salem)

D'altra banda, el fiscal general militar ha ordenat una investigació sobre l'atac a un organisme independent format per exmilitars que ja va examinar "incidents excepcionals en combat" com l'atac al comboi humanitari de l'ONG World Central Kitchen.

Les primeres indagacions anirien en la mateixa direcció que l'executiu: el foc derivat dels bombardejos seria el principal causant de les morts. En paral·lel, l'anàlisi també indica que hi ha hagut "un error en la identificació" dels objectius.


Míssils de Hamas contra Israel

La matança a Rafah ha arribat poques hores després que Hamas hagi tornat a atacar Israel amb míssils després de quatre mesos. El moviment islamista ha reivindicat un "gran bombardeig de coets" i l'exèrcit d'Israel ha confirmat el llançament de vuit projectils des de Rafah. Tres míssils han caigut en espais oberts i la resta han estat interceptats per l'escut antimíssils israelià. 

L'atac israelià al camp de refugiats a Rafah s'ha fet en un context internacional en què s'intensifiquen els esforços per reactivar les negociacions d'una possible treva. 

A la zona on hi ha hagut el bombardeig vivien uns 100.000 palestins desplaçats (Reuters)

Segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, gairebé 36.000 palestins han mort a la Franja des que Israel va començar l'ofensiva militar després de l'atac de Hamas a les comunitats del sud d'Israel el 7 d'octubre. 

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea es reuniran aquest dilluns a Brussel·les amb els seus homòlegs de l'Aràbia Saudita, Qatar, els Emirats Àrabs i Jordània i amb el secretari de la Lliga Àrab, amb la situació a Gaza com a tema central.

Dimarts està previst que Espanya, Irlanda i Noruega reconeguin de forma oficial l'estat de Palestina. Avui, el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, ha instat el primer ministre palestí a trobar-se dimecres a Espanya, després del reconeixement oficial de l'estat palestí.

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut