Sant Sebastià

Bayona recrimina a Wert que "sense cultura ni educació no anem enlloc" en recollir el Premi Nacional de Cine

El cineasta ha rebut de mans del ministre d'Educació i Cultura el Premi Nacional de Cinematografia sense empassar-se cap de les crítiques que tenia al pap. Ha carregat contra l'IVA cultural, contra la pirateria i contra la reforma i les retallades en educació.

RedaccióActualitzat
Últimament el ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, està acostumat a aguantar males cares i retrets. L'última aquest dissabte durant l'entrega del Premi Nacional de Cinematografia. Rebia el guardó Juan Antonio Bayona, director de pel·lícules com "Lo impossible" o "L'orfenat", que ha aprofitat l'ocasió per carregar contra l'IVA cultural, la permissivitat amb la pirateria o la reforma i retallades de l'educació.

Bayona ha assegurat que a Espanya hi ha les "eines i el talent" però ha advertit que no se li treuen profit. Alerta que films com el seu podrien ser un miratge, ja que algunes de les empreses que hi van col·laborar han hagut de tancar o centenars de sales d'exhibició han desaparegut pel "greuge que ha suposat l'augment de l'IVA i la permissivitat amb què la pirateria es mou en aquest país".

Malgrat tot, s'ha mostrat content de saber que el cinema espanyol s'està obrint pas a pesar dels pressupostos i ha afirmat que "no anirem enlloc si no considerem l'educació i la cultura bases de la nostra societat". El director ha agraït el premi principalment als seus pares, de qui ha dit que no van tenir l'oportunitat del dret fonamental d'estudiar però que es van gastar els pocs diners que tenien perquè els seus fills estudiessin ja que, ha conclòs, "l'educació no és una despesa, sinó una inversió".

Amb 38 anys, Bayona s'ha convertit en el cineasta més jove a rebre aquesta distinció. Wert ha aprofitat aquesta avinentesa per intentar arrencar-li, sense gaire èxit, un somriure al cineasta, assegurant que no volien insinuar amb això que la seva trajectòria havia acabat.

El controvertit ministre ha aprofitat l'entrega d'aquest premi en el marc del Festival de Cine de Sant Sebastià per anunciar que introduirà a les aules de Secundària i Batxillerat una assignatura de cultura artística visual i audiovisual dins la reforma educativa perquè, diu, el que necessita el cinema són espectadors.

Wert ha reiterat que veu "molt difícil" una rebaixa de l'IVA cultural per les exigències de consolidació fiscal que té el país i ha esquivat contestar sobre una altra proposta, la de crear una coalició per aixecar el cine espanyol, que va fer fa un any en el mateix escenari. Wert s'ha justificat dient que "s'ha avançat en altres aspectes".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut