Rescat de 61 persones en aigües internacionals davant de Líbia, aquest dijous, per part del vaixell "Geo Barents", operat per Metges sense Fronteres (Reuters/Darrin Zammit Lupi)

Augmenten un 70% els morts i desapareguts al Mediterrani en l'intent d'arribar a Europa

L'Organització Internacional de Migracions alerta de la xenofòbia creixent contra migrants i refugiats

RedaccióActualitzat

Els nou primers mesos del 2023, més de 187.000 persones s'han llançat al Mediterrani de manera precària per mirar d'arribar a Europa "buscant un futur millor i la promesa de seguretat", en paraules de Par Liljert, director de l'Organització Mundial per a les Migracions (OIM).

La majoria ho han aconseguit, però gairebé 2.100 persones han perdut la vida ofegades, a les quals cal afegir-ne 700 més, que han mort durant el periple per terra ferma, travessant Àfrica.

Aquestes són les dades més noves sobre una tragèdia que es repeteix any rere any, presentades aquest divendres pels màxims responsables de l'OIM, depenent de l'ONU, i de l'ACNUR, l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats.

Els països d'arribada són Itàlia, Grècia, Espanya, Xipre i Malta. Itàlia ha vist com el nombre de migrants s'ha duplicat, passant dels 70.000 del 2022 als gairebé 130.000 del 2023, molts arribats a la petita illa de Lampedusa.

A Grècia, tot i que la xifra total és inferior, s'ha triplicat, mentre que a Espanya s'ha mantingut estable. 

Discurs creixent contra els migrants i els refugiats

Sobre el nombre de persones mortes o desaparegudes mirant d'arribar a Europa, Ruven Menikdiwela, directora de l'oficina de l'ACNUR a Nova York, ha alertat que el nombre de morts registrats oficialment fins al 24 de setembre "representa un augment de dos terços en comparació amb les 1.680 persones del mateix període de l'any passat".

Des de l'OIM, Liljert ha volgut posar el focus en la tragèdia viscuda per moltes persones que no arriben mai a les costes africanes ni als titulars periodístics:

"Encara que es dedica una atenció significativa a les morts en el mar, les històries compartides pels migrants suggereixen que diverses tragèdies poden estar passant desapercebudes, especialment durant la travessia del desert del Sàhara", ha dit.

Liljert també ha alertat sobre "la discriminació, la xenofòbia, els atacs i els discursos negatius" a què s'han d'enfrontar migrants i refugiats, un cop miren d'establir-se en un país d'acollida. Unes actituds que, ha assegurat, "van en augment".

 

ARXIVAT A:
MigracionsONU
Anar al contingut