Mèxic ha vist com es disparen les xifres de nous contagis, 3.000 en un dia (Reuters/Carlos Jasso)

Alerta per l'expansió de la Covid al continent americà quan encara no hi ha arribat el pic

Dels 7 milions de contagis, Amèrica s'acosta a la meitat dels que hi ha al món amb prop de 3,5 milions de malalts, mentre que dels 400.000 morts, ja n'hi ha prop de 190.000

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Les dimensions que està agafant la pandèmia del coronavirus al continent americà preocupa, i molt, l'Organització Mundial de la Salut, OMS. A més dels Estats Units i Brasil, altres països del sud i Centreamèrica, no s'ha arribat al pic dels contagis i la progressió és exponencial. L'OMS reclama un lideratge polític fort i eficient a la zona davant la pandèmia.

Al món ja hi ha més de 7,2 milions d'infectats per la Covid-19 dels quals més de 2 milions es registren als Estats Units, que lidera la llista dels països més afectats per la pandèmia.

El segueix el Brasil on ja hi ha més de 710.000 infectats que han crescut en 15.654 casos en les últimes 24 hores.

El president, Jair Bolsonaro, pressiona per reactivar l'economia, tot i que els contagis diaris continuen sent molt elevats, especialment a les faveles, on el risc de morir per Covid és 10 vegades més gran que en les zones riques. Això s'explica perquè molta gent no té accés a la sanitat pública i perquè només es poden garantir el plat a taula si continua sortint a treballar i, per tant, poden incomplir l'aïllament. 

 

 

El continent americà s'acosta ràpidament als 3,5 milions de malalts de Covid 19, gairebé la meitat del que hi ha al món, però la pandèmia s'està estenent als països centreamericans.

 

 

Centreamèrica, punt calent

El nombre de contagis s'ha disparat a Mèxic, amb 3.000 casos nous i 354 morts en un dia. Centreamèrica és un dels punts calents, Panamà ha registrat 429 nous casos i 5 morts amb prop de 16.000 infectats, i Guatemala, en un sol dia, ha sumat 447 nous contagis als 7.500 que tenia fins ara i 15 defuncions més. A Hondures, 123 contagis nous fan un total de 6.500 i 4 defuncions fan superar les 260.

Les defuncions a Mèxic ja superen les 14.000 (Reuters/José Luís González)

En aquests països de centre i Sud-amèrica, tres mesos després que es va declarar la pandèmia, no han arribat al pic de contagis.

 

Guatemala és un dels països de Centreamèrica on la malaltia s'estén ràpidament (Reuters/Luís Echevarria)

 

Lideratge per controlar la pandèmia

El cap d'Emergències de l'Organització Mundial de la Salut, Michael Ryan, ha expressat la seva preocupació per països com Mèxic, o Perú i Xile on el nombre de contagis frega els 200.000 i els 140.000 respectivament, i reclama que s'apliqui un lideratge fort i eficient, i la solidaritat internacional, per controlar la pandèmia a la zona

"El que veiem, des de Mèxic fins a Xile, és un patró creixent a Amèrica, a tota l'Amèrica Llatina, amb algunes excepcions notables. Però crec que es tracta d'un moment de gran preocupació, és un moment en què necessitem un lideratge governamental fort a Amèrica Llatina, necessitem una forta solidaritat internacional amb els països d'Amèrica Llatina i necessitem un lideratge a l'Amèrica Llatina per controlar aquesta malaltia."

Entre les excepcions en el continent americà es pot destacar l'Argentina, on amb una població de 45 milions ha registrat 23.600 casos, però 693 morts, unes xifres que ha controlat a la zona de Buenos Aires i la seva àrea metropolitana.  
 

El Brasil és el país més afecatts pel coronavirus a Sud-amèrica (Reuters/Ueslei Marcelino)

 

El  director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha denunciat que s'han superat els 408.000 morts al món a causa de la pandèmia, -dels quals 190.000 són al continent americà i no s'aturen-, i que, segons les dades recollides diumenge passat, es van registrar 136.000 casos nous a tot el món, la xifra "més gran en un sol dia fins ara".

Gairebé el 75% d'aquest casos provenen de 10 països, principalment a Amèrica i Àsia del Sud. Adhanom ha reiterat que, especialment en aquest països, no relaxin les mesures necessàries.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutOMS
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut