Minut de silenci per la mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra al consell extraordinari d'energia (Consell Europeu)

Acord dels 27 per reformar el mercat elèctric, però no per imposar un topall al gas rus

Els ministres d'energia de la UE, reunits en consell extraordinari, demanen a la Comissió Europea un pla per intervenir el mercat elèctric de forma temporal

Virgínia Arqué Nueno

Reunió d'urgència, aquest divendres a Brussel·les, dels ministres d'Energia de la Unió Europea. L'objectiu del consell extraordinari: trobar un mecanisme per abaratir els preus de la llum i el gas.

La setmana passada, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja va anunciar que estaven treballant en una "intervenció d'emergència" de tot el mercat elèctric europeu, una reforma estructural que permetés superar les limitacions del model actual, reduir la dependència del gas rus i aturar l'escalada imparable dels preus.

Txèquia, que ostenta la presidència de torn de la UE, va convocar llavors aquesta reunió extraordinària dels ministres d'Energia per buscar una fórmula per abaratir preus que contemplava, entre altres mesures, desvincular el preu del gas del de l'electricitat i limitar els beneficis de les empreses energètiques.

La reunió ha començat amb un minut de silenci per la mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra, aquest diumenge, a 96 anys.

Un pla d'emergència temporal

Els 27 han acordat finalment encarregar formalment a la Comissió Europea el disseny d'aquesta "intervenció temporal i d'emergència del mercat elèctric" que inclogui, justament, posar un topall al preu del gas perquè no arrossegui tot el preu de l'electricitat.

El que no queda clar és com fer-ho.


Sense consens sobre el gas rus

El text consensuat és ambigu sobre com es podria "limitar l'impacte de l'elevat preu del gas en els mercats elèctrics de la UE i els preus energètics per als consumidors" i no concreta si la manera de fer-ho podria ser estendre l'excepció ibèrica que ja apliquen Espanya i Portugal.

Pel que fa al gas rus, el text no especifica que s'hi posi un topall en la compra, però sí que demana a la Comissió que busqui un sistema legal que permeti "la introducció d'un límit en el preu de compra a les importacions de gas de jurisdiccions específiques".

I és que hi ha països, com els Bàltics o Alemanya, que temen les represàlies que es podrien derivar de posar aquest topall a Rússia.


Un gravamen a les elèctriques

Entre les mesures que ha d'incloure aquest pla, i que ja va avançar Von der Leyen aquest dimecres, hi ha limitar els "enormes beneficis de les elèctriques", per exemple, a través d'un impost extraordinari als ingressos de les energies "amb baix cost de producció" com les renovables, les hidràuliques o les nuclears.

Els 27 estan d'acord que cal posar un gravamen a les grans elèctriques, que han obtingut beneficis excepcionals durant aquesta crisi energètica, i que ara els tocaria revertir-los en la societat i donar aire als més vulnerables. El gravamen no hauria de frenar, però, les inversions en renovables.

El que no queda clar és a quines empreses s'aplicaria aquest gravamen: a totes les energètiques o només a renovables i nuclears però no a gasistes i petrolieres?

Per si de cas, els 27 també demanen a la Comissió que estudiï introduir una "contribució de solidaritat" sobre les companyies petrolieres i gasistes per "mitigar l'impacte dels preus de l'energia en els consumidors".


L'estalvi, el gran acord

En el que sí que hi ha consens és que cal reduir el consum i estalviar energia, sobretot en les hores que més se'n gasta --el pic més alt--, però tampoc en si aquestes mesures d'estalvi han de ser obligatòries --com creu per exemple Espanya-- o no per a tothom. La proposta, de fet, diu que s'han de tenir en compte "les circumstàncies" de cada país.

Els 27 demanen a la Comissió que proposi mesures legislatives "per incentivar una reducció coordinada de la demanda d'electricitat a la UE per alleugerir la pressió sobre la generació elèctrica", i no descarten que s'hagi d'ajustar el sistema de comerç d'emissions de CO2, sempre que es respectin els compromisos climàtics.

A la cimera, els ministres d'energia han assegurat que els 27 tenen prou reserves de gas per a aquest hivern, però que cal mantenir l'esforç en l'estalvi de cara al futur.

Espanya ha aprofitat la reunió per tornar a reivindicar el Midcat.


Preparar liquiditat per si cauen les borses

Finalment, els 27 han encarregat a Brussel·les que dissenyi "instruments de liquiditat d'emergència" per garantir que les empreses energètiques tinguin prou fons per fer front a "l'elevada volatilitat" del mercat borsari en el context actual.

La Comissió podria presentar la seva proposta als 27 la setmana vinent, i no es descarta un nou Consell Extraordinari d'Energia a finals de mes per valorar-la.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEnergia
Anar al contingut