Primer 9 d'Octubre amb Vox al govern valencià: Mazón demana "no copiar altres fulls de ruta"

Mazón fa una crida al consens: "No necessitem copiar o inspirar-nos en altres fulls de ruta territorials"

Actualitzat

Carrers de gala a València per celebrar la diada del 9 d'Octubre. El nou govern del País Valencià, del PP i Vox, ha arrencat la jornada amb l'objectiu que sigui un clam per la unitat entre els valencians.

Enguany, l'acte institucional, amb banda, autoritats i la presidenta del Congrés inclosa, ha tingut una novetat principal: després de 8 anys de governs d'esquerres, el PP torna a presidir el País Valencià. I ho fa amb l'extrema dreta.

Carlos Mazón ha fet una crida al consens i a avançar cap a normalitat en el seu primer discurs de la Diada del País Valencià com a president.

"No necessitem copiar o inspirar-nos en altres fulls de ruta territorials, que no s'assemblen gens als fixats en l'esperit i la lletra del nostre Estatut."

Per si no fos així i hi hagués aldarulls, l'executiu, en coordinació amb l'Ajuntament de València, ha previst un desplegament policial d'alta envergadura, amb 1.800 agents, entre Policia Local i cossos de seguretat de l'Estat.

De fet, un dels grans objectius del govern valencià des del principi de la legislatura és potenciar la identitat valenciana, contraposant-la sovint amb el catalanisme: "El govern del canvi eliminarà totes les ajudes a aquells que ens vulguin imposar els Països Catalans", deia Mazón poc després de ser investit president.

El president valencià, Carlos Mazón, a la presentació de la campanya del 9 d'Octubre (Europa Press/Carlos Mazón)

Lliurament de premis

S'hi han fet els actes habituals de la Diada, amb el lliurament dels Premis 9 d'Octubre, dia en què es commemora l'entrada del rei Jaume I a València. Aquest any amb guardons per a les jugadores valencianes de la selecció espanyola de futbol i també per a Carlos Latre, per a Nino Bravo (a títol pòstum) i per al grup de música Seguridad Social.

En un discurs majoritàriament en castellà, Mazón ha reivindicat el valencià com a llengua pròpia i ha marcat distància amb Catalunya, sense anomenar-la directament.

"Em nego a pensar que la diversitat d'aquesta terra tingui propietaris. No hi ha propietaris de la pluralitat territorial. Nosaltres també en som part, com acredita aquest Palau (el de la Generalitat), amb una història mil·lenària".

Baixada de la Reial Senyera i Processó cívica amb motiu del 9 d'Octubre (EuropaPress)
Baixada de la Reial Senyera i Processó Cívica amb motiu del 9 d'Octubre (EuropaPress)(EuropaPress)

En acabat, s'ha fet una processó pels carrers de la ciutat, amb la passejada de la reial senyera de l'Ajuntament de València. Sovint, en aquest acte, hi ha protestes de col·lectius d'extrema dreta, que consideren massa catalanista fer aquest tipus de celebracions amb la bandera valenciana.

Per aquest motiu, hi ha hagut una forta presència policial. Bona part dels esforços, però, s'han dedicat a la manifestació antifeixista de la tarda, per evitar enfrontaments i possibles agressions de grups d'ultra dreta.

Manifestació antifeixista a la tarda

A la tarda s'ha celebrat, com cada any, una manifestació antifeixista, que ha transcorregut sense incidents. Aquest any el lema era "País Valencià lliure de valencianofòbia, injustícies, LGTB-fòbia, masclisme, racisme i odi".

La protesta ha pres rellevància perquè era la primera diada en què Vox és al govern de la Generalitat Valenciana.

L'han organitzar la Comissió 9 d'Octubre, amb entitats com Acció Cultural pel País Valencià.

Els manifestants han lluït una estelada (Eduardo Manzana/Europa Press)

Fa dues setmanes van seure al banc dels acusats 28 persones, la majoria de grups d'ultradreta, per les agressions durant la manifestació antifeixista del 2017. S'enfronten a penes d'entre 3 i 11 anys de presó. El judici es preveu llarg i encara no s'ha fixat data per a les primeres declaracions.

Per episodis com aquest el desplegament policial ha estat ampli. Perquè, a més, els acusats no tenen cap mesura cautelar per evitar que tornin a agredir manifestants, com ara una ordre d'allunyament. Això significa que tenien tot el dret a acostar-se a la protesta.

ARXIVAT A:
País Valencià
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut