25 milions de casos de Covid-19 al món i no 1,5 milions, segons un estudi alemany
Una sanitària ofereix un test en un aparcament de Pasadena, Califòrnia (Reuters/Mario Anzuoni)

25 milions de casos de COVID-19 al món i no 1,5 milions, segons un estudi alemany

Creuen que, de mitjana, només s'han detectat, de mitjana, el 6% dels casos, però en el cas de Catalunya hi hauria entre 900.000 i d'1,8 milions d'infectats

Xavier DuranActualitzat

El nombre oficial d'infectats pel SARS-CoV-2 a tot el món només seria el 6% dels casos reals, segons un estudi d'investigadors de la Universitat de Göttingen, Alemanya.

Segons els autors, això explicaria per què hi ha tanta diferència en la taxa de mortalitat per Covid-19 entre Alemanya, d'una banda, i Itàlia o Espanya, de l'altra.

Sebastian Vollmer, professor d'Economia del Desenvolupament, i Christian Bommer, que investiga a la Universitat de Göttingen i a l'Institut de Salut Global de la Universitat de Heidelberg, van trobar sorprenent que el percentatge de morts fos tan dispar a diversos països.

La seva hipòtesi era que allà on s'efectuaven més tests el nombre oficial de casos s'assemblava més al real i, per això, el nombre relatiu de morts era més baix.

Per comprovar-ho, es van basar en un estudi publicat a The Lancet Infectious Diseases per un equip encapçalat per Neil Ferguson, de l'Imperial College de Londres.

En l'estudi s'utilitzaven dades de morts i de recuperacions de malalts. Amb això van calcular que entre l'inici dels símptomes i la mort passaven, de mitjana, 17,8 dies i entre els primers símptomes i l'alta hospitalària en passaven, de mitjana, 24,7.

Els autors també van tenir en compte que quan ciutadans de Wuhan van començar a tornar des d'altres països, se'ls van fer tests pràcticament massius per detector el virus. Això proporcionava una xifra de casos més propera a la real.

Amb això, es podia calcular quantes morts es produïen en cert moment a partir dels casos declarats uns dies abans.
 

A Espanya s'haurien detectat l'1,7% dels casos

Vollmer i Bommer van assumir que la infecció es detectava uns quatre dies després que es produís i que a cada país es detectaven la majoria de casos. Si era així, dividint les morts acumulades el 31 de marc i els casos confirmats acumulats el 17 de marc -que es detectarien quatre dies després de la infecció- haurien de donar una xifra pròxima a la taxa de mortalitat real.

Però no era el cas. Per a tots els països, el nombre de casos a 17 de marc era molt més baix del que suggerien les morts acumulades a 31 de març.

En aquella data, la mortalitat per Covid-19 oscil·lava entre l'11,7% a Itàlia i l'1,1% a Alemanya, és a dir, deu vegades menys al segon país.

L'explicació, per als dos investigadors, era que s'havia fet un nombre insuficient de proves i amb retard. Calculaven que Alemanya havia detectat el 15,6% de les infeccions, en comparació amb el 3,5% a Itàlia i l'1,62% a Espanya. Als Estats Units només era de l'1,6% i al Regne Unit encara inferior: 1,2%.

En canvi, Corea del Sud, hauria detectat, segons les seves estimacions, gairebé la meitat dels casos reals.
 

A Catalunya hi hauria més d'1,8 milions d'infectats

Amb això, els dos investigadors calculaven que,, a 31 de març, Alemanya devia tenir 460.000 infeccions -6,5 vegades les detectades-, Estats Units, més de 10 milions, a Espanya, vora sis milions, Itàlia uns tres milions i el Regne Unit uns dos milions.

El mateix dia, la Universitat Johns Hopkins informava que a tot el món hi havia menys de 900.000 casos confirmats. Amb això, deduïen que només es coneixien, de mitjana, un 6% de tots els casos.

Si volem utilitzar els càlculs dels investigadors de Göttingen per estimar quants casos reals hi havia a Catalunya a 31 de març, podem fer-ho a partir dels que creuen que hi havia realment a Espanya. I de dues maneres.

Calculen 5.723.946 casos reals i n'hi havia declarats 95.923, és a dir, unes 60 vegades menys -creuen que només s'havien detectat l'1,62% dels casos. Si a Catalunya la proporció fos la mateixa, els 31.043 casos actuals serien, en realitat, més d'1.862.000.

Un altre càlcul el podem fer segons l'estimació dels autors que a Espanya el coronavirus afecta el 12,24% de la població. En aquest cas, a Catalunya hi hauria 918.000 casos reals.

Quedi clar que això és un càlcul fet a partir de l'estimació de Vollmer i Bommer per a Espanya i assumint que per a Catalunya els percentatges serien els mateixos.
 

Els governs poden tenir informació poc útil

En tot cas, segons Vollmer, si els seus càlculs són encertats o molt aproximats, els governants haurien d'utilitzar les dades oficials amb molta precaució a l'hora d'adoptar mesures:

"Les diferències extremes en quantitat i qualitat dels tests realitzats significa que el nombre oficial és molt poc significatiu i no proporciona informació útil."

A l'estudi conclouen que acabar amb les mesures restrictives de viatge si moviments no només requereix haver assolit una forta reducció en la transmissió del coronavirus, sinó també "millores importants en la capacitat dels països per detector noves infeccions i, aleshores, adoptar mesures adequades per aïllar pacients infectats i seguir els contactes potencials":

"Si no, el virus pot romandre sense detector una altra vegada durant un prolongat període i un nou brot és, probablement, només qüestió de temps."

Ente les xifres que donen els autors en el seu estudi algunes criden molt l'atenció. Així, segons les seves estimacions, a Alemanya estaria infectada un 0,55 de la població, mentre a Espanya seria el 12,21% i a Turquia el 13,23%.
 

Més de 25 milions de casos al món

Segons les últimes dades, a tot el món s'han declarat 1.535.871 casos de Covid-19. Si Vollmer i Bommer tenen raó, només serien el 6% dels reals i caldria multiplicar-ho per 16,66. I això dona més de 25,5 milions de casos.

A la pagina de dades actualitzades, també hi consta el nombre de tests que ha fet cada país. Alemanya n'ha fet vora de 16.000 per milió d'habitants i Itàlia uns 13.300 per milió.

Per a Espanya, aquesta xifra és només de 7.593, més del doble que per a França, que ha fet 3.436 tests per milió d'habitants.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut