Palma

Tots els testimonis acusen Matas de la contractació fraudulenta del periodista Antoni Alemany

L'expresident balear Jaume Matas s'asseu per primera vegada al banc dels acusats. L'Audiència Provincial de Palma acull el primer judici per l'anomenat "cas Palma Arena". El fiscal demana per a Matas vuit anys de presó per un suposat delicte de malversació de fons, falsedat documental, frau i tràfic d'influències. Segons el sumari, es van fer contractes i adjudicacions per un valor de prop de mig milió d'euros a empreses gestionades pel periodista Antoni Alemany, que era qui escrivia els discursos a Matas. A banda de l'expresident balear i d'Alemany, també hi ha acusades tres persones més, entre elles l'excap de premsa de Matas, Joan Martorell, i l'exdirectora de la televisió balear IB3, Maria Umbert.

RedaccióActualitzat
Matas ha arribat en cotxe als jutjats de l'Audiència Provincial enmig d'una gran expectació i minuts abans que ho fessin la resta d'imputats. A banda del gran dispositiu dels mitjans de comunicació que hi havia a la Via Alemanya, una trentena de persones s'han desplaçat fins a les dependències judicials per rebre l'expresident amb insults i crits. Els que més es repetien: "lladre" i "torna els diners".

Jaume Matas afronta aquest dilluns el primer judici per una de les causes derivades del "cas Palma Arena". Damunt la taula esperen els milers de fulls del sumari pels contractes i adjudicacions amb pagaments de prop de mig milió d'euros a empreses gestionades pel periodista Antoni Alemany, l'encarregat d'elaborar els discursos a l'expresident Matas. Alemany, a més, també hauria escrit editorials al diari "El Mundo" aplaudint la gestió de Matas, en una feina que també hauria estat recompensada amb part d'aquests 500.000 euros.

El periodista i quatre persones més també estan acusats: l'excap del gabinet del govern, Dulce Linares; l'excap del gabinet de president i exdirectora d'IB3, Maria Umbert; Miguel Romero, exdirector de l'agència de comunicació Nimbus, i Joan Martorell, exdirector general de Comunicació del govern balear. El judici s'allargarà durant tot el mes de gener i les dues primeres jornades es dedicaran a l'interrogatori de l'expresident balear. Després serà el torn dels altres cinc acusats i de la llarga llista de testimonis, fins a 48, que hauran de declarar. El judici s'allargarà durant tot el mes de gener.

Concurs "pantalla" per pagar a Alemany

En la primera sessió de judici, han declarat les excaps de gabinet de l'expresident Jaume Matas, Maria Umbert i Dulce Linares, també acusades. Les dues han assegurat tenir sospites que Matas estava al darrere d'un concurs "pantalla", que va servir en realitat per pagar Antoni Alemany, el periodista que li escrivia els discursos a Matas.

Les dues dones han assegurat que no sabien que aquest concurs amagava la contractació d'Alemany, que rebia uns 4.500 euros al mes. "Si ho hagués sabut, ho hagués aturat. Sóc funcionaria i no em jugaria la carrera per això", ha explicat Dulce Linares, qui també va ser secretària general tècnica del govern balear.

Per la seva banda, Maria Umbert, cap de gabinet el 2003 i després directora de la radiotelevisió autonòmica IB3, ha avalat la "qualitat literària" dels discursos que escrivia Antoni Alemany per a Jaume Matas, discursos que eren de gran "calat polític". La dona ha reconegut ser incapaç de fer aquests textos i ha explicat que va ser Matas qui els va encarregar personalment.

Retribucions quantioses pel periodista que li escrivia els discursos a Matas

Joan Martorell, qui va ser cap de premsa de l'expresident balear, ha reconegut en la seva declaració que es van falsejar  informes i contractes per complir les ordres de Matas i retribuir al periodista Antoni Alemany, qui li escrivia els discursos més importants.

Martorell, que també està acusat, va ser nomenat per Matas i va ocupar el càrrec de director general de Comunicació des del juliol del 2003. Tenia coneixement del concurs que beneficiava Antoni Alemany i que adjudicava a l'agència de comunicació Nimbus l'anàlisi de la imatge del govern balear a canvi de 4.500 euros al mes. Martorell ha reconegut que aquest contracte no es va fer efectiu mai i que era una manera de disimular els pagaments al periodista. L'acusat ha assenyalat directament a Matas com l'últim responsable i qui donava les ordres. "No crec que fos aliè al concurs", ha insistit. Matas "estava molt pendent de tots els temes del departament de comunicació".

També ha reconegut la falsedat d'un contracte directe per uns 12.000 euros adjudicat a Alemany per elaborar uns reportatges sobre turisme i esports que, segons ha dit, mai es van fer.

Joan Martorell ha fet un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció i ha recongut l'autoria d'alguns delictes a canvi d'una rebaixa de la condemna.

Matas està acusat de nou delictes

El "cas Palma Arena" es va destapar l'any 2008 quan es va descobrir que el pavelló esportiu estava pressupostat per 48 milions d'euros però que en va costar més de 100. El sumari té 26 peces separades i Matas està acusat de nou delictes. En aquest primer judici s'enfronta a una petició del fiscal de 8 anys de presó per suposada malversació de fons, falsedat documental, frau i tràfic d'influències. Una altra conseqüència d'aquest sumari és el "cas Babel", pel qual el jutge ha imputat Iñaki Urdangarin, citat a declarar al febrer.

Jaume Matas va haver de pagar una fiança de tres milions d'euros per evitar l'ingrés a presó que va dictar el jutge instructor del cas. Per al judici s'han acreditat 150 periodistes i reporters gràfics, tot i que la sala només té capacitat per a una trentena de persones. Per això, una càmera permetrà seguir el judici des d'una sala de premsa habilitada expressament a la mateixa Audiència.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut