Palma

El jutge cita a declarar Iñaki Urdangarin com a imputat pel "cas Palma Arena"

L'instructor del "cas Palma Arena", el jutge José Castro, ha aixecat el secret de sumari i ha decidit citar per al pròxim 6 de febrer el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, com a imputat per una presumpta trama de desviament de fons públics a través de l'Institut Nóos, que va presidir fins al 2006. Se l'acusa de presumptes delictes de malversació, frau, falsedat documental i prevaricació.

RedaccióActualitzat
Iñaki Urdangarin haurà de declarar davant del jutjat d'instrucció número 3 de Palma sobre els fons públics de la Fundació Noós provinents de contractes firmats amb comunitats com ara el País Valencià i les Balears, i sobre la destinació i el tractament fiscal d'aquests diners. Tot plegat consta en la interlocutòria d'imputació del gendre del rei Joan Carles i vuit persones més.

En la mateixa resolució judicial, s'hi fa constar que el duc de Palma n'haurà de donar explicacions el dia 6 de febrer com a representant, participant o persona vinculada a la fundació que s'investiga.

La citació arriba després que la Fiscalia Anticorrupció de les Balears va apuntar el cas a un "presumpte entramat societari" teixit suposadament per Urdangarin i el seu soci Diego Torres, gerent de l'entitat, per "apoderar-se" dels fons públics i privats que va rebre l'Institut Nóos.

La llei d'enjudiciament criminal recull en el capítol dedicat a les declaracions dels testimonis que tenen l'obligació general d'anar a una citació judicial, que només n'estan exempts "el rei, la reina, els seus respectius, el príncep hereu i els regents del regne". Per tant, aquesta normativa no inclou els gendres i no afecta Urdangarin.

El "cas Palma Arena" investiga nombrosos casos de suposada corrupció detectats durant el govern balear de Jaume Matas. Va ser arran d'aquesta investigació que les suposades activitats irregulars de l'Institut Nóos van sortir a la llum. La notícia arriba just l'endemà que la Casa del Rei va fer públiques les partides del seu pressupost anual.

Per la seva banda, la Casa del Rei no s'ha volgut pronunciar sobre la imputació i ha tornat a mostrar el seu "respecte absolut" a les actuacions i decisions judicials, com ha estat fent durant els últims dos mesos, quan van començar a aparèixer les primeres informacions que relacionaven Urdangarin amb el "cas Palma Arena".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut